SLATKE BRIGE

HNS-u stižu milijuni iz Fife; evo koliko od toga ogromnog iznosa ide igračima

13.11.2017 u 07:01

Bionic
Reading

Hrvatska je izborila Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, a taj uspjeh bit će bogato nagrađen od Fife. U HNS-ovu blagajnu stižu milijuni, a jedan dio zasluženo odlazi na bankovne račune igrača i stručnog stožera

Odavno je poznato kako će Fifa s osam milijuna dolara nagraditi HNS za plasman reprezentacije na Svjetsko prvenstvo što je u našoj valuti oko 52 milijune kuna. Taj ogroman iznos (koji može biti i veći u slučaju da Hrvatska daleko dogura u Rusiji) sjest će na račun Nogometnog saveza.

A koliko će od toga otići onima koji su najzaslužniji za taj veliki financijski 'kolač'? Prije ovog kvalifikacijskog ciklusa sve je dogovoreno. Modrić, Mandžukić i Ćorluka su sjeli za stol sa predsjednikom Šukerom i dogovorili raspodjelu 60-40 u korist saveza.

Dakle, 3,2 milijuna dolara odlazi igračima i stručnom stožeru (20 milijuna kuna) koji opet taj iznos između sebe dijele, 80 posto nogometašima (oko 16 milijuna kuna), a 20 posto izborniku i njegovim pomoćnicima (oko četiri milijuna kuna).

Naravno, sami igrači između sebe će odlučiti kako će razdijeliti milijune, jer neki su igrali više od drugih (recimo ne mogu jednako dobiti Vida koji je odigrao sve utakmice i recimo Vlašić koji je upisao nekoliko minuta), dok su neki opet propustili dosta utakmica reprezentacije zbog ozljede, ali su bili važan kotačić pa i njima pripada dio.

Isto tako vidjet ćemo kako će doći do podijele novca između izbornika i stručnog stožera, jer smo u ovim kvalifikacijama imali prvo Antu Čačića i njegove pomoćnike, a zatim je došao Zlatko Dalić. Tko zaslužuje više odlučit će sami?

No to su slatke brige, najvažnije je da je izboren plasman na SP u Rusiju zbog kojeg mogu odahnuti prije svega u HNS-u, jer blagajna će opet biti puna, ne samo zbog Fifine nagrade, nego i zbog novih potencijalnih sponzora, televizijskih prava, nekih drugih marketinških aktivnosti, bonusa od povećane prodaje dresova...

  • +10
Hrvatska slavi prolazak na SP u Rusiju Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL