POSLJEDNJA OPOMENA

HNS se izvukao: Na utakmici s Turskom tribine neće biti prazne!

02.10.2023 u 14:10

Bionic
Reading

Hrvatski nogometni savez sazvao je izvanrednu konferenciju za medije od 14 sati. Javnosti su se obratili predsjednik HNS-a Marijan Kustić te voditelj poslova prevencije, sigurnosti i integriteta Jurica Jurjević

Glavna tema ove izvanredne konferencije je odluka Disciplinske komisije Uefe, koja je pokrenula istragu nakon što su na utakmici Hrvatske i Latvije hrvatski navijači na tribinama razvili zastavu s ustaškim obilježjima.

Podsjetimo, na utakmici na Rujevici nekoliko je osoba razvilo službenu zastavu NDH, što je prijavljeno Uefi te je on odmah pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a zbog rasizma i diskriminacije.

Situacija nije bila nimalo bezazlena jer je HNS pod uvjetnom kaznom zbog diskriminatornog ponašanja navijača na završnici Lige nacija te bi nova kazna mogla aktivirati kaznu igranja domaće utakmice bez publike. No Uefa je ipak u ovom slučaju bila blaga.

'Stadion u Osijeku bit će otvoren, imat ćemo gledatelje. Kazna je 10.000 eura, tisuću gledatelja manje i dvije godine kušnje. Uistinu smo sretni i zahvalni, ovo je velika pobjeda HNS-a i svih naših navijača. Vidimo da je Uefa prepoznala ono što smo napravili kako bismo njima pokazali pravu stvar. Smatramo da je ovo velika pobjeda HNS-a, ali i svih naših građana i navijača. Prepoznato je ono što se napravilo s naše strane, da bismo prezentirali to da se HNS uvijek bori protiv svih vrsta diskriminacije', objavio je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

A prvu domaću utakmicu hrvatska reprezentacija igra već za deset dana, točnije 12. listopada u Osijeku protiv Turske u sklopu kvalifikacija za plasman na EURO 2024.

'HNS se uistinu bori protiv svih vrsta diskriminacije i rasizma. Ovaj smo put to pokazali. Velik interes bio je, osobito zato što je utakmica s Turskom važna. Hvala pravnom timu, koji je radio na objašnjenju za Uefu. Bilo je to na dosta stranica', nastavio je Kustić i napomenuo:

  • +5
HNS o kazni Uefe za diskriminaciju na utakmici Hrvatska - Latvija Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

'Prije toga je prethodno bilo zatvaranje disciplinskog postupka protiv Armenije. Hvala i MUP-u, prekršajnom sudu i svima koji su sudjelovali u pronalasku počinitelja, koji su sankcionirani. Hvala i našem odjelu za sigurnost koji vodi gospodin Jurjević. Bilo bi jako loše da je cijela država ispaštala zbog tri pojedinca i zastave, drago mi je zbog svih ostalih naših navijača da je sve ovo gotovo.'

Predsjednik HNS-a Kustić je prije nekoliko dana bio pesimističan kad je rekao da je 90 posto šanse da HNS bude kažnjen.

'Davao sam deset posto šanse, ali ne mogu ulaziti u odluku. Najvažnije je da smo pronašli počinitelje te da su sankcionirani. Dosad se davala kazna, mi platimo i to je to. Mi smo sve to proslijedili i obavijestili, zato im još jednom zahvaljujem što su prepoznali našu želju da se to riješi', zaključio je.

'Ova odluka je značajna iz više razloga. Ne smijemo je slaviti, mi se za utakmicu u Osijeku pripremamo otkako je završila utakmica u Armeniji. Iskoristit ćemo ovu odluku i pozornost medija da odradimo što možemo u preventivne svrhe. Rasizam i diskriminaciju treba maknuti ne samo iz nogometa, nego iz cjelokupnog društva', istaknuo je voditelj poslova prevencije, sigurnosti i integriteta HNS-a Jurjević te dodao:

'Kada sam dolazio, dogovorili smo se da će odjel u nazivu sadržavati 'prevenciju'. Postoji neprimjereno skandiranje, neću ga sada izgovoriti. Ono se često događa u HNL-u i na utakmicama reprezentacije. Mi, kao društvo u cjelini... u Rotterdamu je to uzvikivalo 50.000 ljudi. To je širi društveni problem... U Rijeci smo imali 8000 navijača, a trojica su napravila problem. Uefa je donijela jedinu logičnu odluku. Kada društvo dođe do toga da onaj koji napravi pogrešku bude sankcioniran, tada ćemo biti bolje društvo.'

Interes za utakmicu s Turskom u Osijeku je ogroman i koliko će ulaznica biti na raspolaganju našim navijačima?

'Pravo prvokupa ima 1000 navijača, to su oni koji su posjetili najviše utakmica u posljednjih pet godina. Svatko će imati priliku kupiti po dvije ulaznice unutar 24 sata. Logično da je navala ogromna, što zbog same utakmice, što zbog toga što igramo na novom stadionu. Cijene će biti od 12 do 30 eura, ovisno o sektorima', otkrio je glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak, a Jurjević je napomenuo:

'Bez ulaznice i odgovarajuće osobne iskaznice neće se moći ući na stadion. Znam da će biti pritiska medija, ali mi ne želimo da bude ikakvih represivnih mjera. Napravit ćemo sve što možemo i da nitko ne osjeća nikakvu torturu.'

U skupini C kvalifikacija za Euro Hrvatska je trenutačno na čelu s 10 bodova iz četiri susreta, Turska je druga s 10 bodova iz pet susreta, slijede Armenija i Wales s po sedam bodova te Latvija bez bodova. Na Euro će se plasirati dvije prvoplasirane reprezentacije iz skupine.