UVJERLJIVO I LIJEPO

Hajduku povijesna pobjeda, ali i razlozi za brigu Tudoru!

07.08.2014 u 21:53

Bionic
Reading

Ne toliko zbog snage protivnika, koliko zbog činjenice da su po četvrti put u povijesti kluba preokrenuli prednost protivnika iz prve utakmice od dva pogotka, pobjeda protiv Šahtera, iz perspektive Hajduka, može se nazvati povijesnom. S konačnih 3:0 odlaze do posljednjeg pretkola Europske lige

Teško se sjetiti posljednji put kada je Hajduk odigrao tako dobro poluvrijeme, kao što je bilo prvo protiv Kazakhstanaca. U potpunosti su kontrolirali igru, a 75 posto posjeda lopte nije bilo nimalo jalovo, štoviše, iz gotovo svake druge akcije bili bi uspjeli stvoriti kakvu opasnost pred vratima gostiju, koji su izgledali potpuno nemoćno. Nije trebalo dugo kako bi Hajduk stvorio nekoliko prilika, a nakon individualne akcije Tino-Sven Sušić u 14-oj je minuti pogodio pravu bombu s ruba 16-erca, koju možda ne bi obranila niti dva vratara, a kamoli Mokin, koji je sam čuvao gostujući gol.

Nakon prvog se gola nastavila dominacija Hajduka, a dobar je udarac Milića fino obranio gostujući vratar u 17-oj minuti. Taman kad se činilo da su se gosti pomalo pribrali, Hajduk je dobro kombinirao preko desne strane, a Avdija Vršajević filigranski je preciznim ubačajem na prvu vratnicu pronašao Antona Maglicu, koji je već u 34-oj minuti donio Hajduku prednost koja je nudila prolaz dalje. Nakon toga gola, poluvrijeme je došlo svome kraju bez nekih posebnih uzbudljivosti.


Kako je Hajduk počeo drugo poluvrijeme, činilo se da gostima prijeti prava katastrofa na Poljudu. Ali nakon samo desetak minuta drugoga dijela momčad Hajduka kao da je prestala igrati u svome ritmu, te potpuno neobjašnjivo prepustila gostima inicijativu na terenu. Nije pomoglo niti učestalo Tudorovo upozoravanje s klupe. Igrače kao je ulovio grč, nekoliko su puta izgubili loptu u vrlo opasnoj zoni, a samo zbog nespretnih reakcije gostiju nije bilo većih opasnosti po gol Splićana.

U samu završnicu Hajduk je ušao stidljivo, slično kao što su i igrali dobar dio drugog poluvremena. Da nije bilo Lovre Kalinića i njegove briljante reakcije u 88-oj minuti, nakon što je udarcu Pokrivača promijenjena putanja, sada bi možda slavili i gosti. Ovako, njihova je potpuna ofenziva rezultirala kontranapadom bilih u posljednjoj minuti susreta koji je rutinski okončao Gotal.

Zaslužena pobjeda Hajduka, iako je dojam, pogotovo nakon odličnog prvog poluvremena, da je morala biti izborena bez nepotrebnog grča i pogrešaka. To je razloga za brigu, sve ostalo je razlog za veselje...