OKRŠAJ U VINKOVCIMA

Hajduk želi euforiju u Splitu i zato mu treba pobjeda

30.09.2016 u 11:49

Bionic
Reading

Kao i svakog ljeta, splitski navijači s velikim očekivanjima iščekuju početak sezone, a Hajduk u 1. kolu MAXtv Prve lige (ArenaSport3, 21h) protiv Cibalije traži trijumf koji bi povećao euforiju u gradu....

Cibalia je odličnom završnicom sezone lani u 'foto finišu' izborila izravan povratak u MAXtv Prvu ligu. Sada im od prvog kola slijedi borba za očuvanje tog statusa. Iskusni trener Mršić je zadržao praktički cijeli lanjski kadar te doveo nekoliko prinova. Nije riječ o zvučnim imenima koja na prvu mogu dobiti titulu pojačanja, no sigurno će zaoštriti konkurenciju.

Kako i gdje gledati MAXtv Prvu ligu?

Sve utakmice MAXtv Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport), a prijenosi će biti dostupni i putem PPV i MAXtv To Go usluge te na pay per view online servisu match.tportal.hr.

U prvom kolu ih odmah čeka atraktivan suparnik koji dolazi bez pola momčadi, no ni u Vinkovcima situacija baš nije idealna. Mršić u prvom kolu neće moći računati na Matiju Mišića i Filipa Žderića koji su izvan momčadi zbog crvenih kartona zarađenih u posljednjem kolu protekle drugoligaške sezone. Kako kaže, moći će se i bez njih:

'Imam problem dvojice stožernih igrača, Mišića i Žderića, koji su nam jako bitni, nositelji su naše igre. No, pokušali smo igrati bez njih u ovim zadnjim pripremnim utakmicama i zadovoljan sam kako je to izgledalo. O Hajduku je nepotrebno trošiti riječi. U kakvim god problemima bio, uvijek je to Hajduk i za moju momčad oni su silan motiv.'

Prema svemu sudeći, iskusni trener u nedjelju ne bi bio nezadovoljan niti sa jednim bodom, ali sva tri su velika želja. Prvi susret Iasija i Hajduka odlično je poslužio kako bi se vidio novi Hajduk, a prikazana su, kako Mršić kaže, dva lica u dva poluvremena.

'Hajduk je pokazao da zna igrati, ali pokazao je i loše strane koje ćemo mi pokušati iskoristiti. Pokazali su veliki karakter, pokazali su da su Hajduci. Vratili su se nakon velikog zaostatka, doduše pomalo i sretno, no borili su se sjajno, upravo onako kako od njih traži njihova publika. Vjerujem da će to biti jedna dobra utakmica jer i oni sigurno dolaze po bodove.'

Cibalia bi trebala igrati u formaciji 4-2-3-1, u početnom sastavu s nekoliko poznatih prvoligaških imena (Matković, Jerbić, Šimunac, Vitaić...). Poznavajući Mršića, biti će to tvrdo, agresivno i bez previše rizika.

Zahvaljujući s(p)retnim golom Saida duboko u sudačkoj nadoknadi protiv Iasija, atmosfera u Splitu je podnošljiva. Užasno otvaranje utakmice protiv prosječnih Rumunja prestrašilo je navijače Hajduka kako bi sezona mogla završiti već nakon pola sata. Prvo poluvrijeme protiv Iasija jedno je od gorih u novijoj povijesti kluba. Drugo poluvrijeme je Pušnik odradio neke izmjene, to je izgledalo dosta bolje pa su na kraju Splićani sretni otišli kući.

Ipak, tih 45 minuta je opomena kako bi Hajduk mogao izgledati kada nije kompletan. A, danas ne da nije kompletan nego će mu nedostajati nekoliko igrača iz Rumunjske. Svima je jasna važnost tog uzvratnog dvoboja, ali teško je razumjeti da pola momčadi treba odmor nakon prve službene utakmice u sezoni....

Kako god, Hajduk je u Vinkovice stigao bez niza igrača (dolje su svi nabrojani). Momčad koja će istrčati nije nikada igrala skupa i pitanje je kako će to izgledati protiv borbenih domaćina. Problem je opet pozicija u napadu gdje Mastelić očito nije kvalitetno rješenje. Neosporan je njegov trud, ali on gotovo da se ne nalazi u šansama a kamoli da zabija golove (13 nastupa, 0 golova).

'Uz sav respekt prema Cibaliji i važnosti prvenstva, ne mogu sebi dozvoliti da izvedem sastav kao u Rumunjskoj. Neki su ozlijeđeni, neki su dobili udarce, neki imaju odmor. Mi moramo bit spremni za Iasi,' jasan je Pušnik.

Standardna je to politika Hajduka u ljetnim mjesecima, koja uglavnom završava pogubno za HNL ambicija (sjetimo se lani poraza od Istre, preklani od Osijeka).

'Mi idemo na pobjedu. Išli smo i u Rumunjskoj pa smo na kraju bili zadovoljni s bodom. Neće biti lako, znam Mršića već 30 godina i kako igraju njegove ekipe,' za kraj je rekao Pušnik.

Formacijski bi to trebalo biti u sustavu 4-2-3-1. Sastav nije htio otkriti, no ako vidim koga sve sigurno neće biti, previše prostora niti ne ostaje.