BRBIĆ SE POHVALIO

Hajduk smanjio dugove za 45 milijuna kuna

16.05.2013 u 15:19

Bionic
Reading

Predsjednik Hajduka Marin Brbić i članica Nadzornog odbora Branka Ramljak sjeli su pred novinare i predstavili poslovne rezultate za proteklih devet mjeseci, otkako je klub dobio novo vodstvo. Potez je po svemu sudeći isprovociran istupima bivšeg sportskog direktora Sergija Krešića i njemu sklonih novinara koji tvrde da 'Brbić pojma nema', pa su na stol izvučeni konkretne brojke. Hajduk je, ukratko, od srpnja prošle godine realno smanjio svoje dugove za 45 milijuna kuna

Novi Nadzorni odbor izabran od strane navijača preko udruge Naš Hajduk i predsjednik koji je naslijedio Hrvoja Maleša na Poljudu praktički obavljaju funkciju sanacijskih upravitelja: Željko Kerum im je, naime, prepustio klub s dugovima od 90,6 milijuna kuna, a naknadno se pojavilo još 10 milijuna kuna računa za prethodno razdoblje. Hajduk je u međuvremenu podmirio dobar dio tog iznosa, a nakon što naplati 30 milijuna kuna potraživanja od transfera Anasa Sharbinija, Ante Vukušića i Josipa Radoševića, te 'solidarnu naknadu' od nove prodaje Nikole Kalinića, na rashodovno strani ostaje ukupno 56,4 milijuna kuna. Od toga se 30 milijuna odnosi na kredit koji dospijeva na naplatu ove jeseni, 14 milijuna kuna rezervirano je za sudske sporove, a 'realne obveze' iznose još samo 12 milijuna kuna.

'Svakih tri mjeseca javno ćemo objavljivati rezultate jer želimo poslovati potpuno transparentno', kazao je Brbić. Priznao je da plaće u klubu još uvijek kasne - igračima dva mjeseca, ostalim zaposlenicima čak četiri mjeseca - no to je, kaže, rezultat neredovitog priljeva sredstava i likvidnosti. 'I meni je teško vidjeti ljude koji rade i ne dobijaju plaću, radimo sve što možemo', dodao je. Da se na vrijeme uspjelo naplatiti 1,9 milijuna dolara od prodaje Anasa Sharbinija, situacija bi bila puno komotnija.

Uglavnom, Hajduk očito čini sve kako bi unatoč teškoj besparici i nedostatku sponzora u isto vrijeme i preživio i vratio dugove: u samo devet mjeseci broj zaposlenih u nesportskom dijelu smanjen je sa 62 na 41, mjesečni trošak za plaće srezan je za 35 posto (s 3,43 na 2,2 milijuna kuna), a prihodi su stidljivo počeli rasti. U prva tri mjeseca prošle godine bez transfera igrača zarađeno je 3,2 milijuna kuna, ove godine 5,2 milijuna. Na 'briefingu' s novinarima Brbić to nije javno izrekao, ali plan je jasan: uz naplatu svih potraživanja i solidan prijelazni rok, splitski klub bi već ove jeseni mogao potpuno sanirati stare dugove.

'Kad naslijedite 101 milijun manjka, a imate godišnji plan prihoda od 86 milijuna, to nije nimalo jednostavno', dodao je Hajdukov predsjednik. Dopredsjednica nadzornog odbora Branka Ramljak situaciju je opisala kao 'nešto bolju, ali još uvijek tešku'. No, kaže, trendovi su vrlo dobri.


Iako je u zadnjih devet mjeseci Hajduk potpisao 24 nova ugovora o sponzorskoj i poslovnoj suradnji, onih velikih sponzora još uvijek nema - najveće hrvatske tvrtke u pravilu su u problemima, a pored toga rijetke od njih se usuđuju sponzorirati klub izvan glavnog grada. 'Očito ne žele biti prepoznate kao samo Hajdukov partner. To je živa muka', objasnio je Brbić.

Premda je upravo Hajduk klub koji u cijeloj državi ima uvjerljivo najviše gledatelja, troškovi organizacije utakmica svejedno su toliki da većina njih završi s minusom. Problem su očito puno veće cijene koje klubu ispostavljaju policija i Hitna pomoć u odnosu na Zagreb, o čemu je nedavno govorio i Davor Šuker, ali i velik broj gledatelja koji se 'prošvercaju' na stadion.

'Procjenjujemo da se radi o oko 30 posto, što je ogromno, ulazi se raznim kanalima... Riješit ćemo taj problem postavljanjem brojača i znamo da će nam se ta investicija isplatiti, ali treba nam oko milijun eura koje trenutno nemamo', iskren je Brbić. Očekivala se pomoć Grada Splita, koji je po ugovoru o koncesiju zadužen za investicijsko održavanje, pa ništa od toga.

'Grad očito nije u mogućnosti pomoći i treba jasno kazati da od preoblikovanja prije pet godina u Hajduk nije došla ni jedna gradska kuna. Ni u klub, ni u omladinsku školu, ni u održavanje stadiona. Da, dobili smo jamstvo za kredit od 30 milijuna kuna, no uvjeren sam da ćemo njega vratiti na vrijeme.'

Na druženju Hajdukova predsjednika s novinarima pretreslo se još bezbroj tema: između ostalog, bivšem igraču Ivici Mornaru blokirani su računi zbog duga od 250 tisuća dolara i uskoro se pokreće zapljena njegovih nekretnina. Broj sudskih sporova smanjen je sa 110 na 36. Jedina tema o kojoj Brbić uopće nije želio govoriti je otpušteni Sergije Krešić.