Borba za titulu

Hajduk na Poljudu igra ključni derbi prvenstva protiv Dinama, ali ovaj podatak govori da su u problemu; evo gdje gledati spektakl iz Splita

20.04.2022 u 17:43

Bionic
Reading

Navijači Hajduka s velikim nestrpljenjem čekaju još jedan veliki derbi protiv Dinama (20. travnja, 19 sati, Arenasport 3, MAXtv) u kojem, kako bi ostali u utrci za titulu prvaka, Bilima igra samo pobjeda što je nekoliko puta naglasio i trener Dambrauskas

Podsjetimo, riječ je o zaostaloj utakmici 9. kola Hrvatski Telekom Prve lige, a uoči ove utakmice Hajduk se nalazi na trećem mjestu s osvojenih 59 bodova u trideset utakmica, odnosno sedam manje od vodećeg Dinama.

Kada je riječ o statistici i tradiciji puno se toga poklopilo uoči još jednog derbija. Tako je primjerice mnogima zanimljiv podatak kako Hajduk pod vodstvom litavskog stručnjaka Valdasa Dambrauskasa, koji je sjeo na klupi Bilih u studenom prošle godine, nije primio gol od Dinama.

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

U svom prvom hrvatskom derbiju Hajduk je u prosincu prošle godine s Dambrauskasom na klupi bio bolji na Maksimiru 2:0 (golove su zabili Livaja i Sahiti), a u drugoj utakmici koja je odigrana na Poljudu utakmica je završila bez golova.

Eventualnom pobjedom u svom trećem derbiju Dambrauskas bi potpuno zapalio Torcidu i napravio bi završnicu Hrvatski Telekom Prve lige još dramatičnijom jer bi se Hajduk opasno približio Dinamu i Osijeku.

Nakon nekoliko lošijih utakmice i slabe realizacije, te činjenice da najbolji strijelac lige Marko Livaja, koji je dosad zabio 22 gola, nije postigao gol u zadnjih šest prvenstvenih utakmica, pitanje je može li takav Hajduk nadigrati Dinamo koji rutinski pobjeđuje čak i kad ne igra dobro.

Euforija u Splitu, koji čeka titulu prvaka od 2005. godine, stigla je do vrhunca i svima je jasno da je ovo vjerojatni ključna utakmica u cijeloj sezoni.

'Ako pogledate na tablicu, ovo bi mogla biti ključna utakmica i zato ne smijemo kalkulirati. Mi moramo pobijediti, ili prestati sanjati i moramo misliti samo o pobjedi te o tome da damo sve od sebe i odigramo najbolje što možemo. Samo pobjeda dolazi u obzir', kazao je trener Hajduka Valdas Dambrauskas.

A statistika i tradicija u zadnje vrijeme baš i nije na strani Hajduka, kada su derbiju u Splitu u pitanju. Naime, na posljednjih deset utakmica koje je Hajduk igrao u Splitu protiv Dinama ostvario je samo dvije pobjede uz četiri neriješena rezultata i čak pet poraza.

U tih posljednjih deset godina Hajduk je Na Poljudu bio bolji od Dinama u ljeto 2019. (1:0, Bassel Jradi) te davne 2013. kada je u pobjedi 2:0 oba gola zabio Mario Pašalić.

No, taj podatak zapravo bi trebao dodatno motivirati sve igrače Hajduka, a uz to će imati i ogromnu podršku s tribina. S druge strane ta statistika ništa ne znači igračima Dinama jer se time ne zamaraju.

'Ovih sedam bodova prednosti smo zaslužili radom, trudom, kvalitetom izvedbe i doprinosom svih igrača. Sad smo u boljoj situaciji nego ranije, ali ona nam i dalje ništa ne garantira. Želimo nova tri boda, želimo pobjedu. Ima dovoljno kola do kraja, moramo biti pametni, ozbiljni, pa prvenstvo mirno privesti kraju', kazao je trener Dinama Željko Kopić.

No, čak i ako u ovoj utakmici Hajduk ne pobjedi utjeha im može biti finale SuperSport Hrvatskog kupa koji se igra upravo na Poljudu, a u toj utakmici protiv Rijeke Livaja, Nikola Kalinić, Krovinović i društvo bit će pod ogromnim pritiskom.

No, nije nemoguće da se tog 26. svibnja Hajduk veseli i dvostrukoj kruni. Kada je ovaj Hajduk u pitanju sve je moguće i sve opcije su otvorene, a statistika koja im ne ide u prilog – ne bi im trebala značiti baš ništa.

Jer svaki hrvatski derbi je priča za sebe, a težak posao svakako će imati i glavni sudac utakmice, Igor Pajač iz Sv. Ivana Zeline.

NK Hajduk, trening uoči derbija s Dinamom, 18.4.2022. Izvor: Pixsell / Autor: PIXSELL Miroslav Lelas/PIXSELL