priča za film

Tko je Mario Vušković, hrvatski stoper koji zabija kao Cristiano Ronaldo? U Hajduku su mu igrali pradjed, djed i otac koji je debitirao kod Slavena Bilića!

17.04.2022 u 12:57

Bionic
Reading

Nakon što je 20-godišnji hrvatski nogometaš Mario Vušković za njemački HSV zabio gol iz slobodnog udarca kakav stoperi rijetko postižu, mediji su se raspisali o ovom Splićaninu na kojem je Hajduk jako dobro zaradio

Kao tinejdžer Mario Vušković, kojem je jedan od najvećih igračkih uzora Sergio Ramos, stigao je u ljeto prošle godine iz Hajduka u HSV iz Hamburga na dvogodišnju posudbu (600.000 eura po sezoni Hajduku, op.a). No, nedavno su čelnici HSV odlučili otkupiti za 3,5 milijuna eura ugovor ovog talentiranog mladog reprezentativca Hrvatske što znači da Hajduk, za čiju je prvu momčad debitirao u kolovozu 2019. kao 17-godišnjak, ukupno zaradio oko četiri milijuna eura.

'To je jako velika stvar za mene i moju obitelj. Velika je motivacija dati sve za klub i momčad. Teška je utrka za promocijom, ali mi smo HSV. Moramo se potruditi da se vratimo u Bundesligu, bit će teško, ali dat ćemo sve od sebe', kazao je nedavno Vušković kada je i službeno potpisaso za HSV do 2025. godine.

'Jako sam sretan zbog novog ugovora. Veliki je to transfer za hrvatski nogomet, a i za moj matični klub Hajduk iz Splita. Naravno i za moje prijatelje i obitelj u Hrvatskoj', dodao je Vušković kojem se sve u karijeri jako brzo odvilo.

Svi u HSV-u oduševljeni su Vuškovićem, a HSV je u 30. kolu 2. Bundeslige upisao važnu pobjedu 3:0 protiv Karlsruhea koja ih je zadržala u borbi za povratak u Bundesligu iz koje su ispali 2018. godine. Trenutačno su od željenog trećeg mjesta, koje vodi u razigravanje, udaljeni pet bodova.

U pobjedu protiv Karlsruhea vrlo dobru utakmicu odigrao je mladi hrvatski reprezentativac Mario Vušković koji je nakratko postao vijest dana jer je u 32. minuti s više od 25 metara – manirom Cristiana Ronalda - zabio iz slobodnog udarca gol u same rašlje. Bilo je to malo remek djelo i još jedan dokaz o kako se radi modernom, svestranom i talentiranom stoperu, koji je visok 190 cm. Nema sumnje kako bi se, ako ovako nastavi, mogao naći i na popisu A hrvatske reprezentacije uz njegova vršnjaka Joška Gvardiola. U svakom slučaju izbornik Zlatko Dalić i suradnici imaju slatke brige koliko mladi igrača kuca na vrata Vatrenih.

'Trenutačno mi je fokus na HSV-u i kvalifikacijama za Europsko prvenstvo s U21 reprezentacijom. Ali naravno da mi je san jednog dana zaigrati za seniorsku reprezentaciju Hrvaske. Dosad nije bilo kontakta. Samo s izbornikom mlade reprezentacije', kazao je nedavno Vušković

No, od prije je poznato kako je Vušković postao i ljubimac navijača u Hamburgu, a svoj prvijenac za HSV proslavio je vrlo emotivno.

'Zaslužili smo pobjedu i jako sam sretan jer sam dao svoj doprinos mojim prvim golom otkad sam stigao u HSV. No, već danas svu pažnju posvećujemo utakmicu u utorak protiv Freiburga', kazao je nakon utakmice Vušković.

Naime, iako je drugoligaš HSV je uspio napraviti pravi podvig u Kupu gdje su došli do polufinala, a zanimljivo je da su zbog tog plasmana od Njemačkog nogometnog saveza dobili nagradu od dva milijuna eura. Na taj su način lako prikupili novac kako bi od Hajduku platili preostalih 3,5 milijuna eura na ime odštete za Vuškovića.

Iako je Mario Vušković vrlo kratko igrao za prvu momčad Hajduka treba reći kako je ispunio svoj dječački san, a ujedno je i nastavio tradiciju njegove obitelji po čemu je jedinstven. Podatak kako je četvrta generacija obitelji koja je ostavila traga u Hajduku dovoljno govori.

Naime, njegov pradjed Marko je bio igrač i nakon toga legendarni tajnik Hajduka. U povijesnim knjigama zapisano je kako je Marko Vušković upisao tri nastupa u ratnom Hajduku (1944. i 1945.) koji je nastupao na oslobođenom teritoriju otoka Visa tijekom Drugog svjetskog rata.

Njegov djed Mario igrao je u generaciji zlatnih juniora koje je vodio Tomislav Ivić (juniorski prvaci Jugoslavije 1970/71.), a otac Danijel debitirao je kod Slavena Bilića u generaciji Marija Carevića i Darija Srne i svi govore da je bio veliki talent.

A uskoro bi, nakon Marija koji briljira u HSV-u, na veliku scenu mogao stići i još jedan Vušković jer pet godina mlađi Luka pokazuje ogroman potencijal i to ne na poziciji stopera, na kojoj su svi Vuškovići dosad igrali, nego na poziciji zadnjeg veznog igrača.

Treba reći kako je momčad HSV-a prepuna mladih nadarenih igrača na kojima čelnici kluba grade budućnost i plan im je što prije vratiti se u Bundesligu. Jer ipak je riječ o klubu bogate tradicije koji je bio šest puta prvak njemačke Bundeslige te jednom i prvak Europe (1983.) i iza sebe u Hamburgu i okolici ima vojsku navijača. Uostalom , posjećenost i atmosfera kakvu imaju u 2. Bundesligi sve govori. Mnogi prvoligaši širom Europe sanjaju tako nešto…

A Mario Vušković je kao klinac sanjao da godinama zabija u dresu Hajduka. Kao što je bio slučaj i protiv Gorice što možete vidjeti u priloženom videu. Slobodni udarci od mlađih katergorija bili su mu specijalnost. No, već kao 19-godišnjak morao je otići iz rodnog Splita, a teško da neki igrač Bilih ima takvu priču jer ipak je on četvrta generacija obitelji Vušković koja je ostavila traga u Hajduku.

Izvor: tportal.hr / Autor: Arenasport