ODJECI INCIDENTA NA STADIONU

Grcima upućena prosvjedna nota zbog izgreda u Pireju

11.10.2011 u 14:04

Bionic
Reading

Nakon što su hrvatski navijači napadnuti prije, ali i za vrijeme kvalifikacijske utakmice u Pireju protiv Grčke, oglasilo se i hrvatsko veleposlanstvo u Ateni. Naime, veleposlanica Vesna Cvjetković uložila je prosvjed grčkom Ministarstvu vanjskih poslova

Hrvatski navijači po dobrom neće pamtiti gostovanje u Grčkoj. Još najmanje boli poraz od Grka koliko činjenica da su naši navijači bili napadnuti prija, ali i za vrijeme utakmica, a jedan je hrvatski navijač završio u bolnici jer mu je stradao srednji prst lijeve ruke. U povodu tog incidenta oglasilo se i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

'Veleposlanica Republike Hrvatske u Helenskoj Republici Vesna Cvjetković uložila je prosvjed grčkom Ministarstvu vanjskih poslova povodom napada na hrvatske navijače tijekom održavanja utakmice nogometnih reprezentacija Helenske Republike i Republike Hrvatske u Pireju, 7. listopada 2011. godine.

Veleposlanica Cvjetković izvijestila je predstavnike grčkog Ministarstva vanjskih poslova o svim događajima i incidentima koje je osobno vidjela tijekom održavanja utakmice, istaknuvši kako policija i službe sigurnosti nisu poduzele odgovarajuće mjere kako bi se spriječili i zaustavili napadi na hrvatske navijače. Također je istaknula kako je već nakon prvog incidenta o svemu odmah izvijestila šefa osiguranja na stadionu u Pireju kao i šefa kabineta grčkog Ministarstva unutarnjih poslova, istaknuvši, međutim, kako izgrednici nisu bili uhićeni, niti su daljnje provokacije bile spriječene.

Predstavnici grčkog Ministarstva vanjskih poslova izrazili su žaljenje zbog nastalog incidenta te se suglasili kako je došlo do propusta od strane osiguranja i poručili kako će o svemu dodatno izvijestiti ministre unutarnjih i vanjskih poslova te kulture i sporta. Također će biti zatraženi rezultati istrage koja je u tijeku, a na tragu je propusta policijskih službi zaduženih za osiguranje tijekom održavanja utakmice.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Helenskoj Republici bilo je čitavo vrijeme angažirano tijekom pripreme dolaska kao i boravka hrvatskih navijača u Helenskoj Republici. U tom smislu Veleposlanstvo je bilo u stalnom kontaktu s predstavnicima udruge navijača „Uvijek vjerni“, Hrvatskog nogometnog saveza i grčkih nadležnih službi. Također, Veleposlanstvo je od 7. do 9. listopada organiziralo 24-satno dežurstvo za pružanje potrebne konzularne pomoći hrvatskim državljanima. Nakon održavanja utakmice, veleposlanica Cvjetković posjetila je u subotu, 8. listopada, u bolnici ozlijeđenog hrvatskog navijača, a Veleposlanstvo je također tijekom dežurstva izdalo putne listove trojici hrvatskih državljana koji su grčkoj policiji prijavili krađu isprava', stoji u priopćenju MVPEI-a.