AMERIČKI KAPETAN

Gold cup: Sada je heroj, a htjeli su ga namjerno izostaviti

08.07.2015 u 13:24

Bionic
Reading

Pobjedom domaćina SAD-a započeo je sjevernoameričkog nogometnog Gold cupa. U igri je 12 reprezentacija, a naslov brani domaćin koji je prvu pobjedu upisao na krilima svježe osporavanog kapetana

Nogometaši SAD-a u obranu su naslova pobjednika Gold Cupa krenuli 2-1 (1-0) pobjedom protiv Hondurasa u susretu 1. kola skupine A igranom u San Franciscu. Strijelac oba gola za SAD bio je Clint Dempsey (25, 64), dok je na konačnih 2-1 smanjio Carlos Discua (69).

Ranije su u prvom dvoboju natjecanja također iz skupine A na istom stadionu Panama i Haiti igrali 1-1 (0-0). Povela je Panama preko Alberta Quintera (56), a na konačnih 1-1 poravnao je Sony Norde (86). U skupini B igrat će Kostarika - Jamajka i Salvador - Kanada, dok se u skupini C nalaze Trinidad i Tobago, Gvatemala, Meksiko i Kuba.

Dempsey je bio čovjek odluke u pobjedi Amerikanaca koji nakon odličnog nastupa u Brazilu nastavljaju graditi status nogometne sile. Još ne velesile, ali sve su bliži najboljima. Prvi je zabio refleksnim trzajem glavom, a drugi nakon uigranog prekida - također glavom...


Proteklog mjeseca o toj se glavi nije puno lijepog pisalo. Mediji u SAD-u burno su regirali kada je kapetan istrgao bilježnicu suca koji mu je jako digao tlak (njegov Seattle tu je utakmicu završio sa sedam igrača) i javno se zazivalo da ga izbornik Klinsmann ne zove u obranu naslova.

Srećom, Nijemac se nije obazirao i Dempsey je s ova dva gola došao do osbonog zbroja od 43 u dresu reprezentacije tijekom 114 nastupa. Ispred njega je samo Landon Donovan koji ima 14 golova više. Landon je odigrao čak 157 utakmica, ako ga 32-godišnji Dempsey dostigne po stažu lako bi mogao i zasjesti na sam vrh.

Snimka golova iz San Francisca