ZLATO BEZ FINALA

Gol koji je Brazil pretvorio u groblje

31.03.2010 u 07:40

Bionic
Reading

Urugvaj i Italija već su bili ovjenčani vječnom nogometnom slavom, a Svjetsko prvenstvo se nakon 12 godina vratilo u Brazil. Domaćin je na pameti imao samo naslov, sve drugo bilo je izjednačeno s katastrofom. Za ovaj turnir izgrađen je najveći stadion na svijetu, slavna Maracana

Prva utakmica SP-a nakon drugog svjetskog rata odigrana je 24. lipnja 1950. u Sao Paolu i domaćini su bili zadovoljni. Brazil je pobjedom od 4:0 nad Meksikom pokazao da je opasan, a najubojitiji napadač Ademir dvama golovima bio je najozbiljniji konkurent za prvog strijelca turnira. Ostvarila se samo jedna prognoza.

Format natjecanja nije ostavljao mjesto pogreškama, samo su prvoplasirani sastavi skupina išli dalje. Brazil je kiksao protiv Švicarske (2:2), no pobjedom protiv Jugoslavije ipak je ušao u finalni krug. To nije uspjelo drugim najvećim favoritima Englezima koji su šokantno izgubili od SAD-a i posljedično od Španjolske.

Brazil je tugovao tjednima

U konkurenciji su ostali Brazil, Švedska, Španjolska i Urugvaj i do kraja turnira preostalo je svatko odigra protiv svakoga. Nije bilo finala, klasična mala liga. Brazil je u Rio de Janeiru smrvio Švedsku (7:1) i Španjolsku (6:1), a Urugvaj je remizirao (2:2) sa Španjolskom i jedva (3:2) svladao Šveđane. Sve je bilo spremno za završni čin, a Brazilu je za naslov bio dovoljan i bod.

Na Marakani se okupilo 205.000 gledatelja, samba je odzvanjala davno prije prvog zvižduka engleskog suca Readera. U prvom poluvremenu Brazilci su bili bolji, ali nisu uspjeli zabiti. Ipak, u 47. su poveli golom Friace i stadion je eksplodirao od sreće. Izvještaji kažu da je Brazil bio prepuna samopouzdanja, nije mu padalo na pamet braniti prednost i tako sačuvati barem jedan potreban gol.

Rezultat je bio aktualan do 25 minuta prije kraja kada je počeo spektakl u režiji Alcidesa Ghiggije. Penarola je prvo, unatoč visini od samo 169 centimetara, nadskočio svog čuvara i namjestio lagani gol svom slavnu suigraču Schiaffinu, a potom u 79. minuti iz daljine donio potpuni preokret. Unatoč 200 tisuća gledatelja, zavladala je potpuna tišina. Brazil nije uspio pronaći put povratka, Urugvaj je u svom drugom nastupu na SP-ima upisao i drugi naslov. S obzirom na to da su osvojili i oba olimpijska turnira sa svjetskim predznakom, oni su zaista bili neosporna velesila svoga vremena. Dinastija koja je trajala punih 25 godina.

Taj gol bio je okidač za mnoge događaje u Brazilu, a o tome više u sutrašnjem nastavku 100 nogometnih priča.