legendarna utrka

Nova drama na Temzi; osmerac Cambridgea bio je brži za samo dvije sekunde

07.04.2019 u 19:08

Bionic
Reading

Veslači Cambridgea pobijedili su Oxford s dvije sekunde prednosti u tradicionalnoj 165. utrci osmeraca (The Boat Race) ova dva sveučilišta održanoj u nedjelju te tako povećali svoju prednost u ukupnom omjeru na 84-80 uz jednu neodlučenu utrku...

U osmercu Cambridgea veslao je i 46-godišnji James Cracknell, osvajač olimpijskih naslova u četvercu bez kormilara iz Sydneya 2000. i Atene 2004. godine, te je tako postao najstariji član pobjedničkog osmerca u povijesti.

Cracknell, koji je veslačku karijeru završio još 2006. godine, stekao je pravo nastupa u utrci jer je upisao doktorski studij filozofije.

  • +10
Muška veslačka utrka između Cambridgea i Oxforda Izvor: Pixsell / Autor: Adam Davy/Press Association/PIXSELL

Sve je počelo još 1829. godine prepucavanjem studenata Oxforda i Cambridgea čije je sveučilište uspješnije u sportu...

Staza je duga 6,7 kilometara ide Temzom, nizvodno od Putney Bridgea gdje je start, pored Craven Cottage (stadiona Fulhama), spomenika Steveu Fairbairnu veslačkom treneru, velikog Harrodsovog skladišta, ispod Hammersmith i Barnes mosta, sve do samog cilja Mortlakea prije Chiswick mosta.

Start i cilj su obilježeni isto, kamenim stupićem s inicijalima utrke, jedan je na šetalištu ispod mosta Putney, drugi ispred paba u Mortlakeu. Sama utrka traje 16, 17 minuta najviše...

Staza je u obliku slova S. Polazne točke su sjeverno Middlesex i južno Surrey, a svaka ima svoje prednosti i nedostatke, zbog zavoja na Temzi. Sjeverna daje prednost u prvom i zadnjem zavoju, a južna stanica ima prednost šireg srednjeg zavoja. Vesla se uzvodno, ali je utrka postavljena tako da starta u vrijeme kada nadolazi plima, pa veslači mogu uhvatiti najbržu struju. Bez obzira kakvi uvjeti vladaju na stazi - jak vjetar ili valovi - baš ništa je ne može odgoditi. Vesla se i pod cijenu rizika da će se čamci potopiti!