boksački spektakl godine

Fury i Wilder bore se za naslov prvaka, ali i za pozamašne milijune dolara

22.02.2020 u 10:27

Bionic
Reading

Poznato je koliko će otprilike novca zaraditi glavni akteri noćašnjeg velikog boksačkog obračuna u Las Vegasu. I Tyson Fury (29-0-1, 20 KOs) i Deontay Wilder (42-0-1, 41 KO) bi trebali na svoj bankovni račun spremiti minimalno 25 milijuna dolara.

Neki će reći da to nije 60 milijuna, koliko je Anthony Joshua nedavno ugrabio za dvoboj protiv Andyja Ruiza Jr-a. No, svakako se radi o vrlo respektabilnoj svoti.

Kako piše Fightsite.hr, prema Komisiji u Nevadi, koja je zadužena za regulaciju meča i čitave priredbe u MGM Grand Garden Areni, Wilder i Fury će zaraditi ravno 5 milijuna dolara čistog honorara. No, uz taj 'sitniš' ima i puno veći dodatak - onaj od prodaje PPV prijenosa na ESPN+ platformi. Kada se sve oduzme i zbroji, obojici bi trebalo biti zagarantirano ukupnih 25 milijuna dolara, a može se dogoditi da ta cifra postane veća u slučaju bolje prodaje PPV prijenosa. Stoga se može zaključiti da će konačni honorar ovisiti o tom faktoru, no onih 25 milijuna je zagarantirano svakom od boksača.

Usporedbe radi, Wilder je za meč protiv Ortiza u studenom zaradio 20 milijuna dolara, dok je Fury za pobjedu protiv Otta Wallina uzeo tek 1 milijun, a za prvi meč protiv 'Brončanog bombardera' 'samo' 3 milijuna.

Inače, sve je spremno za veliki revanš u kojem će se 15 mjeseci nakon prvog dvoboja u ringu po drugi puta naći aktualni WBC-ov prvak Deontay Wilder i nekadašnji vladar teške kategorije, a sada ponovno izazivač - Tyson Fury.

  • +6
Boks, Tyson Fury - Deontay Wilder Izvor: EPA / Autor: ETIENNE LAURENT

Sasvim očekivano, svjetski prvak pojavio se pred okupljenima značajno lakši od svog suparnika. Vaga je, naime, kod 'Brončanog bombardera' pokazala 104.8  kilograma, dok je 'Kralj Cigana' imao čak 19 više, odnosno dan uoči meča bio je na 123.8.

Podsjetimo, u prosincu 2018. godine sraz Wildera i Furyja završio je neodlučeno i već tada je bilo jasno da ćemo jednog dana gledati njihov revanš. Iako je Fury izgledao sjajno kroz veći dio tog dvoboja, oni najznačajniji trenuci pripali su Wilderu koji je teškaša iz Manchestera dva puta slao na pod, ali ovaj se oba puta pridigao i na kraju dočekao čitanje sudačkih kartica.

Fightsite.hr piše i kako je kod prvog meča Tyson imao 20 kilograma više od aktualnog prvaka. Fury je tada bio na 116.2, a američki teškaš na 96.3 kilograma.

Vaganje pred ovaj meč proteklo je u jednoj drugačijoj i nesvakidašnjoj boksačkoj atmosferi. Naime, zbog naguravanja na u srijedu održanoj press konferenciji Sportska komisija države Nevade odlučila je da će ovoga puta nakon vaganja izostati tradicionalno sučeljavanje.

Bila je to odluka koja je rastužila milijune navijača, ali i razbjesnila promotore.

'U 25 godina, koliko se bavim boksom, nikada nisam vidio da jedno administrativno tijelo uskače i zabranjuje sučeljavanje licem u lice. To je vrlo bitan trenutak prije meča. Jednostavno sam šokiran', izjavio je još uoči vaganja Todd duBoef, predsjednik Top Ranka, promotorske kuće koja stoji iza Tysona Furyja.

Britanac Tyson Fury i Amerikanac Deontay Wilder bore se u Las Vegasu u MGM Grand Garden Areni, 22. veljače. Borba počinje u noći na nedjelju. Cijeli program kreće u 3 ujutro, a očekuje se kako meč Furyja i Wildera neće početi prije 5 sati.