Oprostio se El Jefecito

[FOTO/VIDEO] U Europu je stigao u mutnom transferu koji je sve šokirao, a onda ušao u legendu Barce za koju je zabio samo jedan gol i to zahvaljujući Ivanu Rakitiću

22.11.2020 u 10:05

Bionic
Reading

Javier Mascherano obilježio je povijest nogometa i u mirovinu odlazi kao jedan od najvećih. U Europu je stigao u šokantnom transferu iz Corinthiansa u West Ham, afirmirao se u Liverpoolu, a onda u Barci ušao u legendu...

Od igračke karijere oprostila se još jedna legenda. Na nogometnim travnjacima više nećemo gledati Javiera Mascherana jer se s 36 godina odlučio oprostiti od profesionalnog nogometa.

'Želio bih objaviti da se povlačim. Od danas je moja karijera završena. Hvala Estudiantesu na prilici da završim karijeru u Argentini. Mislim da je došao pravi tren za mirovinu', rekao je legendarni Argentinac prije nekoliko dana i tako najavio kraj velike karijere.

Kasnije je objasnio kako se jednostavno umorio od nogometa i da je zato vrijeme za kraj.

'Vrijeme je da završim karijeru zbog stvari koje su mi se dogodile posljednjih mjeseci na osobnoj razini. Nakon dugog razmišljanja najkorektnije je da se povučem. Živio sam svoju profesiju 100 posto, davao sve od sebe, ali sada mi je već neko vrijeme teško i ne želim iskazati nepoštovanje prema Estudiantesu, kolegama ili nogometu', rekao je Mascherano pa dodao:

'Mislio sam da ću ponovno osjetiti žar nakon pandemije, ali nisam. Iz poštovanja prema svima vrijeme je da se maknem i završim karijeru. Nisam htio nikome tratiti vrijeme.'

Mascherano je seniorsku karijeru koja je trajala dugih 17 godina započeo u River Plateu, iz kojeg je prešao u brazilski Corinthians. U Europu ga je doveo West Ham još 2006. godine, koji je Brazilcima platio 14,6 milijuna eura, da bi ga dvije godine kasnije prodao u Liverpool za 22,5 milijuna eura.

Golovi mu nisu bili jača strana

Nakon dvije godine igranja za 'Redse' odlazi u Barcelonu, u kojoj se zadržao osam godina i bio jedan od ključnih igrača. Mascherano je za Barcu odigrao 334 utakmice, osvojio 18 trofeja, ali zabio je tek jedan jedini gol, i to iz penala.

Dapače, u karijeri mu golovi nisu bili jača strana, niti prevelik interes. U 796 utakmica, koliko je odigrao za klubove i argentinsku nogometnu reprezentaciju, Mascherano je zabio samo osam golova. Tko zna bi li i zabio taj gol za Barcelonu da nije bilo našeg Ivana Rakitića i Gerarda Piquea, koji su mu to omogućili.

Naime u Mascheranovom 318. nastupu za Barcu u utakmici protiv Osasune Ivan Rakitić je trebao pucati penal, ali mu je Pique rekao da ga prepusti Mascheranu. Pouzdani zadnji vezni tako je zabio s bijele točke i zaradio ovacije cijelog stadiona.

El Jefecito

Još na početku karijere zaradio je nadimak El Jefecito, što u prijevodu znači Mali šef. Taj nadimak dali su mu navijači River Plate koji su ga brzo zavoljeli zbog borbenosti i velikog zalaganja na terenu, što je privuklo najprije Corinthians, a onda i brojne europske velikane.

Uz sam početak njegove karijere vezana je još jedna zanimljivost, a to je da je prvo debitirao za A reprezentaciju i tek onda započeo seniorsku karijeru u klubu. Mascherano je 16. srpnja 2003. godine ušao u igru u prijateljskoj utakmici Argentine protiv Urugvaja, a na pola te sezone potpisao je profesionalni ugovor s River Platom, s kojom je odmah osvojio i prvenstvo, a u finalu kupa su izgubili od Boca Juniorsa.

  • +17
Javier Mascherano Izvor: EPA / Autor: ALEJANDRO GARCIA

Skandalozan transfer u West Ham

Dobre igre dovele su ga do Corinthiansa, a tamo su ga počeli snimati europski velikani. Iako su ga već tada htjeli Barcelona, AC Milan, Real Madrid i Bayern, Mascherano se nakon 71 odigrane utakmice i osvojenog brazilskog prvenstva u dresu tamošnjeg velikana preselio u West Ham, u koji je stigao s Carlosom Tevezom. Naravno, transferi njih dvojice, igrača koji su obećavali puno i bili među najvećim talentima tog doba, u West Hamu su izazvali velike polemike pa i završili na sudu.

Premier liga je optužila West Ham da je prilikom transfera ove dvojice argentinskih dragulja prekršio dva pravila, U6 i U18, koja se odnose na sprječavanje utjecaja trećih strana na ishod transfera. Iako je West Ham zadnjeg dana prijelaznog roka doveo Mascherana i Aguera, dogovore s njihovim zastupnicima su imali puno ranije. Naravno, te dogovore su prešutjeli Premier ligi i tako su prekršili važna pravila.

Sve je izašlo na vidjelo kada je Mascherana poželio Liverpool. U siječnju 2007. godine Liverpool je od Fife zatražio posebno dopuštenje kako bi Mascherana posudio od West Hama nakon što je ovaj odigrao samo sedam utakmica za klub. Problem je bio taj što prema pravilniku Fife igrač smije igrati samo za dva kluba u jednoj sezoni, a Mascherano je u toj sezoni igrao za Corinthians i West Ham.

FIFA im je na kraju to dozvolila, ali ovaj prijelaz nije prošao bez drame. Iako je Liverpool objavio da posuđuje Mascherana prije kraja prijelaznog roka, Premier liga nije htjela odmah to potvrditi kako bi 'dobila na vremenu i provjerila sve ugovore uključene u ovaj posao'.

Nakon toga su West Ham optužili za kršenje spomenutih pravila i poslovanje bez poštovanja dobre poslovne tradicije i poštenog dogovora, za što su u konačnici 'čekićari' morali platiti kaznu od rekordnih 5,5 milijuna funti.

Dani ponosa i slave

Odlaskom u Liverpool kod Rafe Beniteza, Mascheranu se sve otvorilo. Kada je dolazio u klub s Anfielda, mnogi su mislili kako će ubrzo propasti jer neće imati gdje igrati pored velikana kao što su Steven Gerrard i Xabi Alonso, ali Benitez ga je nahvalio već nakon debija, a s trenerom su se složili i njegovi suigrači.

Debitirao je protiv Sheffielda i Benitez i kapetan Gerrard rekli su kako se radi o velikom igraču. Nekoliko utakmica kasnije više nije bilo dvojbe. Liverpool je pobijedio Arsenal 4:0, a Benitez nije skrivao oduševljenje Mascheranom.

'To je čudovište od igrača!' uskliknuo je Španjolac nakon te utakmice, a Xabi Alonso dodao:

'Jako je smiren na terenu. U svakom trenutku utakmice analizira i razmišlja o susretu.'

Mascherano je potom postao jedan od igrača koji su itekako obilježili povijest slavnog engleskog sastava, a punu afirmaciju dobio je u svojoj 11. utakmici za klub, kada je prvi put počeo u prvih 11 u finalu Lige prvaka protiv Milana. Liverpool je to finale izgubio, ali dobio je veliku zvijezdu u Javieru Mascheranu. Argentinac je na kraju za engleskog velikana odigrao 141 utakmicu prije odlaska u Barcelonu i ulaska u legendu.

Incident u Manchesteru

U prvoj Mascheranovoj utakmici na Old Traffordu protiv Manchester Uniteda 23. ožujka 2008. godine Mascherano je zaradio dva žuta kartona i bio je izbačen s terena. Najprije je zakasnio i pokosio Paula Scholesa, za što je dobio prvi žuti karton, a onda je kasnije i protestirao zbog žutog kartona Fernandu Torresu i od suca Stevea Bennetta dobio drugi žuti, odnosno crveni karton.

Mascherano je bio toliko bijesan da su ga s terena izvodili Steven Gerrard i Xabi Alonso, a u pomoć im je morao doći i Rafa Benitez koji je napustio klupu da ga nagovori da ode. Na kraju ga je u svlačionicu otpratio Peter Crouch i nekako uspio zaustaviti da ne napravi veći incident. Epilog je bio tri utakmice neigranja i 15.000 funti kazne, za koje je Mascherano zahtijevao da ga uplati u humanitarne svrhe, odbijajući dati novac Premier ligi koja ga je kaznila.

Ulazak u legendu

U Liverpoolu je pokazao da zna. Bio je razarač i savršeno funkcionirao s Xabijem Alonsom koji je gradio igru i Stevenom Gerrardom, vođom ekipe. Pep Guardiola je u svojoj debitantskoj sezoni na klupi Barcelone osvojio tri trofeja i tražio je nekoga tko može pomagati obrani, ali i povezivati vezni red. Čelnici Barce htjeli su Vincenta Companyja, ali Pep je rekao da želi baš Mascherana.

U ljeto 2009. godine Barca je poslala ponudu za Mascherana, koju je igrač prihvatio, ali je Liverpool odbio jer su nekoliko dana ranije prodali Xabija Alonsa u Real Madrid. Idućeg ljeta Barca je pustila Yayu Tourea u Manchester United, a iz Liverpoola je otišao Rafa Benitez pa nije više bilo nijedne prepreke za Mascheranov prelazak u Barcelonu.

'Znaš da ne dolaziš ovdje kako bi igrao', pitao je Mascherana Pep Guardiola te mu je odmah dao do znanja da se za mjesto u ekipi mora izboriti, a Argentinac mu je spremno odgovorio:

'Budite mirni, sa mnom nećete imati nikakvih problema', rekao je Mascherano i tako je počela osmogodišnja suradnja njega i Barcelone.

Mascherano je igrao na poziciji defenzivnog veznog uz Busquetsa, ali Guardiola ga je ubrzo promovirao u prvi izbor. Bez prigovora preuzeo je novu ulogu i s Gerardom Piqueom briljirao u finalu Lige prvaka u obrambenoj liniji. Od igrača koji je doveden da bude potpora Busquetsu postao je jedan od najboljih na svijetu.

Njegova vrijednost ne može se mjeriti u golovima ili asistencijama, ali to što je značio za klubove u kojima je igrao puno je važnije od golova. On je bio jedan od najboljih u svojem poslu koji je radio bespogovorno i besprijekorno. Borac kojem nitko nikada nije mogao prigovoriti manjak truda i čije su greške bile prava rijetkost.

Bio je srce Barcelonine obrane, a znao je čitati igru kao vrhunski veznjak. Dani Alves je jednom prilikom morao odabrati suigrača koji ima potencijala da postane odličan trener, a prvi na toj listi bio je baš Mascherano.

'Kad god razgovaram s njim, otkrije mi nešto novo. Nevjerojatno je to kako čita igru. On primjećuje stvari koje drugi ne vide', govorio je Alves.

Mascherano je iz Barcelone 2018. godine otišao u kineski Hebei China Fortune, da bi karijeru završio prije nekoliko dana kao član argentinskog Estudiantesa. Broj 14 u Barci je uglavnom upamćen kao broj koji je nosio legendarni Johan Cruyff, ali i Mascherano se velikim slovima upisao u povijest ovog broja u redovima katalonskog diva.

'Stigao sam ovdje prije sedam i nešto godina kako bih ostvario svoj san, ali sada je vrijeme da se probudim. San je završio. Trajalo je i duže nego što sam mislio. Vrijeme je da kažem zbogom, a sa sobom iz ovog kluba nosim jako puno ljubavi', rekao je Mascherano kada je odlazio iz Barce.

Mirna karijera i skandal na kraju

Iako u karijeri i nije imao nekih mrlja, osim povremenog ispada na terenu i spomenutog čudnog transfera u West Ham koji i nije njegova krivica, Mascherano se prije nekoliko mjeseci našao u središtu novog skandala.

Američka agencija za financijske zločine uočila je sumnjive aktivnosti na računu offshore kompanije Alenda Investments LTD, registrirane na Britanskim Djevičanskim otocima. Novac s tih računa krajem 2015. godine poslan je u Portugal, da bi završio na računu u Urugvaju koji je pod istragom u skandalu 'Lava Jato', u kojem se istražuje korupcija u Brazilu.

BuzzFeed News tvrdi kako su istraživački novinari prijavili 2100 sumnjivih transakcija u bankama diljem svijeta i tu se pojavio i Mascheranov račun. Njegova tvrtka je najprije poslala 260.000 dolara uz doznaku kako se radi o 'osobnim troškovima', a onda mjesec dana kasnije 'ispraznila svoje račune do nule, transferirajući više od milijun dolara'.

Mascheranov odvjetnik Mariano Aguilar objasnio je kako se radi o kupnji dvije nekretnine u Urugvaju. Nekadašnja zvijezda Barce navodno je kupila polje s partnerima i do kraja otplatila zgradu koju sada iznajmljuje čileanska ambasada u Montevideu, no ta zgrada i dalje ne glasi na Javierovo ime.

Poklonili su mu se i najveći

Bez obzira na to kako će se razviti ova situacija, Mascherano će ostati upamćen kao jedan od najboljih u povijesti, a u mirovinu su ga ispratili brojni bivši suigrači.

'Proživjeli smo neke jako sretne trenutke, kao i one jako teške. Nedostaješ nam otkada si otišao', emotivan je bio Lionel Messi, a oglasio se i Luis Suarez te je na Twitteru napisao kako je bila čast igrati s Argentincem, za kojeg kaže kako je 'jedan od najvažnijih veznjaka u zadnjih 10 godina, ali i odličan čovjek'.

Gerard Pique, koji mu je i omogućio jedini gol za Barcu u karijeri, kada je Rakitiću rekao da mu prepusti penal, napisao je kako je bilo 'zadovoljstvo nositi isti dres kao i Mascherano i s njim osvojiti toliko toga kroz godine'.

'Želim ti sve najbolje u novoj etapi u životu', poručio je Pique.

Na sličnom je tragu i veliki Andres Iniesta.

'Želim ti sve najbolje u novoj etapi, prijatelju. Bila je čast nositi isti dres, razgovarati s tobom i uopće te poznavati. Ti si fenomen!' pohvalio ga je Iniesta.

Poruke podrške i zahvale ne prestaju stizati, a nije ni čudo jer je sve manje onih poput Javiera Mascherana, istinske legende nogometa, bez obzira na to za koga navijate.