FANTASTIČNI PODACI

Finale će gledati rekordan broj ljudi

11.07.2010 u 18:49

Bionic
Reading

Svjetsko prvenstvo u JAR-u najvjerojatnije će potući sve rekorde gledanosti. Fifa je po tome pitanju jako optimistična, a tome u prilog idu podaci i o broju gledatelja utakmica prije one najvažnije

Finale bi prema nekim izračunima trebalo gledati oko 700 milijuna gledatelja. Fifa je potpisala ugovore za finale koji svakoj zemlji na svijetu dopuštaju prijenos okršaja između Nizozemske i Španjolske.

Televizijski stručnjaci ne sumnjaju u veću gledanost ovog finala od onoga prije četiri godine i u potpunosti su uvjereni da će biti potučen rezultat od 600 milijuna gledatelja, koliko ih je pratilo ceremoniju otvaranja s OI u Pekingu 2008.

Iz Španjolske dolaze informacije da će to kod njih biti najgledaniji događaj u povijesti, a u Nizozemskoj će se pred ekranima naći 90 posto populacije.

U odnosu na 2006. gledanost se, recimo u SAD-u, povećala za 50 posto, u Kanadi dvostruko, a i u Njemačkoj su padali rekordi gledanosti (polufinale sa Španjolskom).

Očekuje se da će biti nadmašen i broj 'akumulativnih' gledatelja sa SP-a iz 2006. Tada je 64 utakmice gledalo 26 milijardi ljudi (prosjek po utakmici je bio oko 400 milijuna gledatelja).

Fifa je od televizijskih prava zaradila i oko dvije milijarde dolara.