IZAZOV SERIA A

Evo zašto je Udinese savršen za Hajdukova tinejdžera Balića!

01.02.2016 u 11:44

Bionic
Reading

Nakon što je hajdukov mladi 18-godišnji nogometaš Andrija Balić potpisao za talijanski Udinese analitičar s portala Tribina.hr Leader dao je svoje viđenje ovog transfera. Naime, mnogi se s pravom pitaju što može Balić očekivati u Udinama u snažnoj Serie A?

Tribina.hr

Na portalu Tribina.hr - interaktivnom web communityju – sudjelujte u raspravi. Više informacija OVDJE.


Već se na community portalu Tribina.hr pisalo o tome je li prodaja Balića bila prerana, da li se moglo dobiti više i slično, pa ću ja malo više napisati o tome što talentiranog veznjaka čeka u Udinama. Činjenica je da je prilikom interesa Udinesea za Balića Hajduk morao inzistirati na postotku budućeg transfera jer taj klub itekako zna pronaći, razviti i bogato prodati svoje igrače.

UDINESE

Udinese je klub izgrađen na iznimno zdravim temeljima, a vlasnik Pozzo itekako zna što radi. Ovaj talijanski industrijalac osim Udinesea ima i Granadu (Primera) i Watford (Premiership), te u svim svojim klubovima radi na način da iskorištava jednu od najboljih europskih skautskih službi, razvija igrače, te ih plasira u najveće klubove u idealnom trenutku. Iako je Udinese drugi najstariji talijanski klub (poslije Genoe), ne radi se o velikanu već o tzv. "provincijskoj momčadi", ekipi koja je gotovo redovito u Serie A, no koja se teško može nositi s nogometnim gigantima Italije. Radi se o klubu koji daje priliku talentiranim mladim igračima da pokažu što znaju i da realiziraju bogate transfere.
Ulaganja Udinesea u igrače nisu velika budući da uglavnom dovode apsolutne anonimce koje snime njihovi skauti. Cifra koju su isplatili za Balića znači da on njega kroz koju godinu očekuju transfer od barem 15 milijuna eura. Matematika je sjajna u Udineseu, svake godine imaju plus u blagajni od transfera od barem 10 milijuna eura, a 2012. im se zalomilo 50 milijuna eura plusa (kada je Alexis Sanchez otišao u Barcelonu). Ako tijekom svakog prijelaznog roka prodaješ najbolje igrače jasno je da se ne možeš boriti za naslov prvaka Italije, ali o tome koliko dobar sustav imaju u Udinama najbolje svjedoči činjenica da se oni rijetko bore za ostanak u ligi već da se redovito nalaze u sredini ili gornjem domu Serie A. Uostalom, dok je Italija imala 4 kluba u Ligi prvaka i Udinese je bio u odabranom društvu. Budućnost kluba je svjetla jer je Pozzo otkupio i modernizirao stadion Friuli što je u Italiji prvi i osnovni preduvjet za dugoročni klupski rast.

AKTUALNA MOMČAD UDINESEA

Uz talentirane mladce u Udineseu su redoovito i prekaljeni veterani koji im omogućuju bolju prilagodbu na talijanski nogomet, a sve to zajedno daje recept za kontinuirani napredak kluba. Aktualna momčad nimalo ne odstupa od Pozzove filozofije pa ponovno na Friuliju igra niz vrlo dobrih iskusnih igrača čije znanje upijaju talenti prikupljeni iz cijelog svijeta. Na golu je trenutno iskusni grčki vratar Karnezis, no tu su i dva ogromna golmanska talenta Meret i Scuffet. U obrani su iskusni Domizzi, Danilo i Felipe, Heurtaux i Wague koji su se dokazali i čekaju izlazne transfere, te mladi Camigliano koji je budućnost. Kod bekova je ista priča jer su Edenilson i Widmer "tražena roba na mercatu" te oni koje se može bogato unovčiti, Ali Adnan je budućnost, a povratnik Armero i Pasquale su provjereni iskusni igrači. Napad? Mladi igrači poput Zapate, Matosa, Perice i Aguirrea mogu samo upijati znanje klupske institucije Di Natalea, a tu je i odlični iskusni Thereau. Ovdje su navedeni samo igrači koji treniraju na Friuliju, a klub ima još niz igrača po sestrinskim klubovima Granadi i Watfordu, te velik broj igrača na posudbama po raznim klubovima u drugim ligama.

BALIĆEVA VEZNA LINIJA

Za priču o Baliću najvažnija je aktualna situacija u veznoj liniji Udinesea, a osim mladog hajdukovog talenta u klub su tijekom zime stigla i dva iskusna veznjaka, Kuzmanović i Hallfredsson. Ne treba biti prorok da bi se shvatilo zašto su ova tri igrača stigla u klub tijekom zime jer je sve itekako jasno - odlični Badu je eksplodirao u posljednje dvije sezone i sada je idealan trenutak da se ovog centralnog veznjaka iz Gane dobro unovči, a moglo bi se solidno unovčiti i grčkog kreativnog veznjaka Konea. Kuzmanović i Hallfredsson pridružiti će se Lodiju u ulogama "učitelja", a od njihovog iskustva trebali bi profitirati "učenici" Bruno Fernandes, Guilherme, Iniguez i naravno Balić.

NAKON AFIRMACIJE SLIJEDI TRANSFER

Za Balića je Udinese idealan klub za daljnji razvoj, boljeg vjerojatno nije mogao izabrati. Imati će od koga učiti, dobiti će priliku igrati u Serie A, taktički će definitivno sazrjeti i nakon epizode u Udinama svima će biti jasno je li igrač ili igračina. Što se tiče ulaznih transfera Udinesea 3 milijuna eura je za njih jako velik novac, no s druge strane nakon par godina u klubu ako taj igrač vrijedi oni na njemu višestruko zaradi. Balić bi se u Udinama trebao zadržati tri do četiri godine nakon čega mu slijedi bogati izlazni transfer ako potvrdi kvalitetu ili povratak u relativnu nogometnu anonimnost. Relativno nov i poznat primjer lošijeg epiloga su naši Bubnjić i Mlinar koji su prepoznati kao talenti, no koji nisu uspjeli dokazati struci u Udinama da se od njih mogu razviti vrhunski igrači spremni za ostvarenje bogatog izlaznog transfera. Balić ne bi smio ići njihovim putem jer, ponavljam, za Udinese su 3 milijuna eura velik novac i oni će mu pružiti maksimalnu pažnju i brojne prilike da se istakne.

To je politika Udinesea koju uspješno provodi otkako je Pozzo vlasnik kluba. Primjera ima nebrojeno, mogu se istaknuti samo neki posljednji njihovi bogati izlazni transferi igrača koji Udine napuštaju u najboljim igračkim godinama (22-28 godina). Uostalom, sada se može sastaviti briljantna jedanaestorka igrača koji su posljednjih godina otišli iz Udinesea: na golu Handanović (Inter), u obrani bekovi Basta (Lazio) i Asamoah (Juventus), stoperi Benatia (Bayern) i Zapata (Milan), vezni red s Allanom (Napoli), Pereyrom (Juventus), Cuadradom (Juventus) i Candrevom (Lazio), a u napadu Alexis Sanchez (Arsenal) i Muriel (Sampdoria). Vrhunska momčad definitivno, a naravno tu su još bili i bogati izlazni transferi Inlera, Isle, Armera itd.

TAKTIKA I BALIĆEVA ULOGA


Temelje aktualnog Udinesea postavio je Francesco Guidolin koji je vodio momčad od 2010. do 2014. On je uveo 3-5-2 taktiku s malim modifikacijama (3-5-1-1, 3-4-1-2 i slično ovisno o suparniku), a na njegovim temeljima s momčadi su kasnije radili mladi Stramaccioni i aktualni trener Colantuono. Trenutno Udinese baš i ne brilijira u Serie A, puno su bliže zoni ispadanja od europske zone, ali straha u Udinama nema jer imaju kadar sposoban bez problema sačuvati status prvoligaša a to je njima ipak najbitnije. Naravno, najbitnije je ostati u ligi i unovčiti nekog igrača kojeg su razvili a prvi su na izlaznim vratima trenutno Badu i Widmer.
U Udineseovih 3-5-2 Balić može igrati na sve tri centralne vezne pozicije iako naravno svi od njega žele da postane onaj srednji, "mozak momčadi", novi Pirlo. Uz Balića, ove zime su u klub stigli iskusni Hallfredsson i Kuzmanović koji su dovedeni upravo zato da bi se uz njih hrvatski talent dodatno razviti, a tu je od prije i Lodi. Za Balića je to idealno okruženje iako treba znati da u prvih godinu dana uz ovaj trojac on i neće imati previše minuta na terenu. Od Lodija će Balić učiti izvođenje prekida, od Hallfredssona kako imati bolji pregled igre, a od Kuzmanovića kako djelovati čvrsto u defanzivnoj fazi. Sva tri navedena iskusna igrača imaju svoje adute zbog kojih su i stvorili nogometna imena, no imaju i manjkavosti u svojoj igri koje sada više neće ispraviti (Hallfredssonu nedostaje brzine i eksplozivnosti, Kuzmanoviću kreacije, a Lodiju čvrstine) ali Balić može iskoristiti sve ono najbolje od svojih "učitelja" i izbrusiti svoj neosporan talent.

UZ STRPLJENJE JE USPJEH ZAGARANTIRAN

Ako se gleda šira slika u Udineseu vide Balića kao svoj top transfer za tri do četiri godine, a s obzirom da su uz njega doveli i Kuzmanovića i Hallfredssona, te da su isplatili Hajduku čak 3 milijuna eura - onda je jasno da od njega očekuju iznimno bogat transfer. Možda neće to biti cifra koju su dobili za Alexisa Sancheza, ali sigurno ne očekuju puno manje eura u trenucima njihovog oproštaja od Balića. Naš mladi talent samo mora imati strpljenja, te volje za radom i učenjem. U Udinama definitivno neće tolerirati situacije kakve je Balićev otac imao u Hajduku kada ga je Burić izvadio iz igre u Europskoj ligi, a ako se sam igrač bude usredotočio samo na nogomet onda jednostavno mora uspjeti. Prilika će na Friuliju definitivno dobiti mnogo jer je doveden kao top transfer za razliku od prijašnjih naših igrača Kelave, Bubnjića i Mlinara. Okruženje je idealno, nema pritiska, a itekako se zna raditi s mladim igračima.

Hajduk? Mogli su definitivno zaraditi više na Baliću, da ga je Mamić prodavao vjerojatno bi to bilo barem dvostruko unosniji transfer za Splićane. Bilo bi dobro jedino da su se osigurali nekakvim postotkom od budućeg izlaznog transfera jer Pozzo može razviti i unovčiti talent bolje i od Mamića.