BOLJE ŠANSE

Evo zašto Dinamov zlatni dečko mora ostati!

11.01.2014 u 13:42

Bionic
Reading

Tijekom aktualnog prijelaznog roka, očekivalo se da će neki drugi Dinamovi igrači pisati transfer stranice, no to je posljednjih tjedana učinio Robert Murić. Ostaje pitanje; je li za njega bolje ostati ili otići?

Na to je pitanje odgovorio član communityja Tribina.hr Bornadbk, koji je ovako obrazložio koji su Murićevi rizici u slučaju odlaska, a koji u slučaju ostanka u Maksimiru:

'Murića sam gledao na turniru 'Mladen Ramljak'. U tih nekoliko utakmica ostavio je na mene jako dobar dojam i očekivao sam njegovo priključenje u prvu momčad kroz skoru budućnost. Ipak, od toga nije bilo ništa. Kolaka, Brodića, Halilovića neću ni spominjati, svi su oni dobili priliku u prvoj momčadi. No, što se dogodilo s Murićem?

Robert Murić u posljednjih 18 mjeseci skupio je 42 službena nastupa za mlađe selekcije i postigao čak 39 pogodaka. Ove sezone najbolji je strijelac juniora Dinama u Prvoj HNL za juniore s 14 pogodaka u 14 nastupa. Za mlađe selekcije reprezentacije skupio je 23 nastupa i postigao 6 pogodaka. Valja napomenuti da je pet od tih šest pogodaka postigao u posljednjih deset nastupa. Je li Murić savršeno rješenje za poziciju gdje se već godinama traže igrači poput Rukavine, Čopa, Beqiraja ili davno Andersona?

Možda Murića ne možemo usporediti s njima jer Murić čak nije niti prava 'devetka', već više desno krilo. Ali ako već ne uspijevaju razni drugi pokušaji, zašto se prilika ne da Muriću? Može on i na desno krilo, a Soudani u špicu. Nažalost, Murić još priliku nije dobio. Je li to još jedna igra Mamića koji ne daje priliku igračima? Ponavlja se slična priča kao s Ivanom Tomečakom?!

Murićevo ime dobro je poznato svim skautima koji 'češljaju' ovo područje


No, pogledajmo malo i situaciju iz Robertovog kuta. Za njega se bore najveći europski klubovi, pred očima mu se vrte milijuni eura, tolike odluke, a tek mu je sedamnaest godina, uskoro osamnaest. Može birati ostanak u Dinamu i skupljanje minuta u domaćem nogometu. Jednog dana vjerojatno bi postao vođa Dinama i ostvario ogroman tranfer u neki veći klub. I sve bi to bilo realno, ali vjerojatno tu i Mamić traži neki dio što naravno Murić želi izbjeći.

U Manchester Unitedu, ili nekom drugom velikom klubu u koji pođe, zasigurno će dobiti najbolje moguće uvjete za rad i razvoj. Međutim, ostaje to pitanje hoće li se snaći i hoće li isplivati. Neće Murić zasigurno odmah dobiti priliku u prvoj momčadi. Pogledajte samo primjer Mateja Delača i Stipe Perice koji su odmah nakon dolaska u Chelsea poslani na posudbe. Delač se već tri-četiri godine traži po posudbama, ali teško će na red doći pokraj neumornog Petra Cecha. Stipe Perica otišao je u Nizozemsku na posudbu, i nije krenuo loše. U 19 nastupa postigao je 6 pogodaka. Treba shvatiti da Manchester i Chelsea dovedu jako puno takvih talenata, neki se dokažu odmah i pridruže se prvoj momčadi, a neki zastanu i ispadaju iz igre.

Povijest nas uči da bi za Murića najbolje bilo da ostane. Luka Modrić 4 godine kalio se u HNL-u prije nego što je otišao u Tottenham, Ćorluka i Lovren također, Mandžukić i Badelj čak 5 godina. Svi oni sada su više-manje standardni u svojim klubovima. Jedvaj je nakon samo polusezone u seniorskom nogometu krenuo u Romu. Još uvijek čeka prvi nastup. Kovačić je pošao s nešto više iskustva, ali još uvijek se traži. Oni mogu za 3-4 godine postati glavne zvijezde svoga kluba, ali nažalost mnogi su se takvi izgubili. Sjetimo se Josipa Tadića, Vide, Pamića, Radoševića, Livaje... Neki poput Vide su se na vrijeme vratili i krenuli ispočetka. Ostali su ostali i pokušavaju se i dalje dokazati.'

Ako imate drugačije mišljenje, izrazite ga na portalu Tribina.hr