povijesna prilika

Evo što nogometaše Dinama kao nositelje čeka na putu do elitne Lige prvaka, tko su im mogući protivnici te koliko milijuna eura mogu zaraditi

06.07.2021 u 12:46

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama iza sebe imaju jednu od najboljih sezona u povijesti kluba. Osim dvostruke krune, kupa i prvenstva, izborili su plasman u četvrtfinale Europske lige

U novoj sezoni, koja počinje na Maksimiru utakmicom protiv islandskog prvaka Valura, u prvom pretkolu Lige prvaka (19 sati, HNTV, MAXtv), nogometaši Dinama žele otići i korak dalje. A put do Lige prvaka nikada se nije činio lakšim jer od prije je poznato će Dinamo za ulazak u elitno klupsko natjecanje, gdje su Uefini milijunski honorari puno veći nego u Europskoj ligi, morati proći čak četiri prepreke: prvo, drugo, treće pretkolo te nakon toga play-off u kojem ih, ako sve prođe prema predviđanjima, čeka novi izazov.

No, ove sezone Dinamo će zahvaljujući jako dobrom koeficijentu (44.500) imati status nositelja u sva četiri kvalifikacijska kola uključujući play-offu. Na taj način će svakako izbjeći većinu opasnih protivnika u ždrijebu.

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Uoči prve utakmice protiv islandskog Valura, koja se u srijedu od 19 sati igra na Maksimiru uz prisustvo gledatelja (posebne mjere), trener Dinama Damir Krznar je rekao:

'Pred nama je početak ovog puta europske sezone protiv Valura. Izuzetno je bitno da ovoj utakmici pristupimo vrlo ozbiljno, naravno da je uloga favorita na našoj strani i nju ne odbacujemo, ali apeliramo na ozbiljnost situacije jer još nismo u pravoj natjecateljskoj formi, ali sigurno da vjerujemo kako ovu prepreku možemo bezbolno proći', kazao je Krznar koji je svjestan kako treba biti jako oprezan jer na Islandu je prvenstvo počelo početkom svibnja.

No, isto tako je jasno da Dinamo neće s najjačom momčadi igrati protiv Valura jer nedostaju dva napadača koji su igrali na Euru, - Petković i Gavranović.

'Vidio sam neka čuđenja oko izostanaka, a stvar je tehničke prirode. U prvoj utakmici neće biti naša prva dva napadača - Petkovića i Gavranovića, a nadam se da neće biti potrebni. A zbog ozbiljnosti smo ih prijavili za obje utakmice, naravno da si negdje i kratak pa neke igrače na koje vrlo ozbiljno računamo nismo stavili na ovu utakmicu', dodao je Krznar.

Očekuje se da Dinamo tu prepreku prođe bezbolno, a nakon toga u drugom pretkolu (prve utakmice 20./21. srpnja, uzvrati 27./28. srpnja) čeka ga puno ozbiljni protivnik, a to je ciparska Omonia.

Nakon toga, na putu do Lige prvaka, Dinamo čekaju još dvije prepreke te – ako sve prođe prema planu – dva ozbiljna protivnika.

Tako se primjerice u trećem pretkolu Lige prvaka među nenositeljima nalaze bugarski prvak Ludogorec te švedski prvak Malmo. Svakako zanimljivo društvo koje se već nalazilo Modrima na putu do Lige prvaka.

No, ako Dinamo prođe ta tri kvalifikacijska kola tada ih u Uefinom play-offu čeka sigurno, bez obzira što imaju status nositelja, jako težak protivnik.

Teško je reći tko bi to mogao biti, ali četiri kluba zvuče jako zanimljivo, a to su primjerice Crvena zvezda, Rangers, Olympiacos i recimo Young Boysi.

Termini tih utakmica, koje Dinamu mogu donijeti višemilijunsku zaradu, su 17. i 18. odnosno 24. i 25. kolovoza.

Samo plasman u Ligu prvaka donosi honorar od 15,3 milijuna eura. Svaka pobjeda u grupama Lige prvaka donosi dodatnih 2,7 milijuna eura, a plasman u osminu finala donosi dodatni bonus od 9,5 milijuna eura. Lova do krova!

  • +6
Dinamo je predstavio novu garnituru dresova Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX