KALKULACIJE

Evo što Hrvatskoj treba za siguran prolazak u osminu finala i što se gleda ako su momčadi bodovno izjednačene!

  • S.Š.
  • Zadnja izmjena 28.11.2022 14:52
  • Objavljeno 27.11.2022 u 19:36
Bionic
Reading

Nakon utakmica drugog kola, posve je jasno što Hrvatskoj treba za prolazak u osminu finala ovog Svjetskog prvenstva

Iako je Hrvatska u prvom kolu protiv Maroka izvukla 'samo' bod, ali uz ne baš uvjerljivu igru, stekao se dojam da će Dalićeva momčad imati velikih problema na putu prema nokaut-fazi natjecanja.

I onda je još u drugoj minuti okršaja s Kanadom primila gol za 0:1. No, uspjela je Hrvatska ostati mirna, koncentrirana i svjesna svojih mogućnosti, te je već do poluvremena okrenula rezultat u svoju korist.

>> golove pogledajte na YT kanalu Hrvatske radiotelevizije

Rastrčana, kombinatorna, opasna... Hrvatska je i u nastavku zabila još dva gola, za ukupnu pobjedu 4:1, te je preuzela vrh skupine. I sada u svojim rukama ima sve, to jest odlučuje o prolasku u osminu finala.

A računica je vrlo jasna, jer Hrvatska ima četiri boda, i gol razliku 'plus 3' (4:1), što je prvi faktor kojeg se gleda u slučaju da su momčadi bodovno izjednačene.

Ukoliko taj kriterij nije dovoljan, gleda se tko ima više postignutih golova, a tek je treći kriterij međusobna utakmica. Dok su posljednji kriterij, ako sve bude izjednačeno, fair play bodovi, odnosno u prednosti je momčad koja dobije manje kartona. A ako je i to izjednačeno, Fifa izvlači sretnog prolaznika u drugi krug.

Hrvatska može ostati na vrhu, ukoliko pobijedi Belgiju. Maroko bi također mogao imati sedam bodova, u slučaju pobjede nad Kanadom, pa je ovdje bitno da ukupna gol razlika bude na strani Hrvatske.

Hrvatska u osminu finala može i u slučaju da remizira s Belgijom. Pitanje je kako će Maroko proći protiv Kanade, pa ako Afrikanci pobjede, oni bi bili jedini sa sedam bodova. U slučaju da Maroko remizira s Kanadom, opet bi odlučivala gol razlika.

U slučaju poraza, Belgija bi nas preskočila i imala bi šest bodova, pa bi se naša sudbina odlučivala na drugoj utakmici gdje bi nam trebala pobjeda Kanade. Ako bi Maroko osvojio bod protiv Kanade, onda bi imali pet i u tom slučaju Vatreni bi ispali sa svjetskog prvenstva.

Postoji i računica po kojoj bi Hrvatska mogla proći skupinu i u slučaju poraza, ali tada nam treba poraz Maroka od Kanade.

Kanađani su jedini definitivno otpisani jer su na dnu skupine bez bodova.

  • +33
SP Katar: Hrvatska - Kanada Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL
  • +29
Hrvatska - Kanada, navijači na tribinama Izvor: Profimedia / Autor: OZAN KOSE / AFP / Profimedia
Standings provided by Sofascore
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal