NA PRAGU ZRELOSTI

Evo po čemu je Hajduk puno bolji od Dinama!

24.02.2014 u 15:53

Bionic
Reading

Hajduk je dobar, znatno bolji nego što su to mnogi očekivali uoči sezone i Igor Tudor zaslužuje sve čestitke za svoj rad s momčadi. A napredak je posebno vidljiv kad pogledamo međusobne oglede s drugim momčadima iz vrha ljestvice...

Neupućeni gledatelj ni po čemu nije mogao zaključiti da je subotnja utakmica između Lokomotive i Hajduka bila derbi kola, susret u kojoj je treća momčad na ljestvici dočekala drugoplasiranu. Gosti su u potpunosti kontrolirali igru s dvije trećine posjeda lopte, smirenom i sigurnom igrom u obrani, solidnom tranzicijom i stvaranjem prilika. Iako nisu briljirali, do pobjede su došli sasvim rutinski.

Takav je ishod bio očekivan. Hajduk je ove sezone i u prethodna dva susreta s Lokosima dominirao i relativno lako pobijedio (dvaput po 3-1); Ivkovićevi mladići igraju otvorenijim gardom od većine drugih u ligi, a Hajduku to odgovara znatno više nego kad je suočena s čvršćim, defenzivnim momčadima.

Lokomotiva - Hajduk 0:2


Splićani su najviše problema imali sa suparnicima koji prvenstveno teže opstrukciji i svoju šansu traže isključivo u kontrama. Jedina dva poraza upisali su na gostovanjima kod Istre i Osijeka, a jako im teško bilo i u domaćoj utakmici s Rijekom (2-2), kada je Matjaž Kek pribjegao izrazito reaktivnoj taktici, a Riječani umalo pobijedili iako su tek 27 posto vremena imali loptu u nogama.

Fascinira, međutim, zrelost kojom je Hajduk odigrao protiv Lokomotive. 'Pokazali smo karakteristike ozbiljne ekipe', izjavio je kasnije gostujući trener Igor Tudor. 'Točno smo znali što radimo, imali smo glavu i rep.'

Ali i konstantnost. Hajduku je ovo već 15. prvenstvena utakmica u nizu bez poraza, a u više tih susreta su do bodova dolazili potkraj susreta, što pokazuje da je fizička i psihička pripremljenost na visokoj razini. Kroničari su izvukli zanimljivu triviju: dosad jedini put kad je Hajduk poslije 23 kola imao samo dva poraza bilo je u šampionskoj sezoni 1970./71. Ostanu li Bijeli neporaženi i u sljedećem kolu, kad na Poljudu dočekuju Slaven Belupo, oborit će i taj rekord – ona momčad pod vodstvom Slavka Luštice je prije 43 godine pokleknula još jednom baš u 24. kolu.

O razlici između Hajduka i Lokomotive, ali i općenito o konstantnosti Tudorovih momaka, još više govori podatak o učinku dvaju klubova protiv drugih iz gornje polovice ligaške ljestvice. Hajduk je u susretima s drugim momčadima iz top 5 MAXtv Prve lige osvojio 23 boda, a Lokosi samo dva. Ljestvica međusobnih ogleda pet vodećih ekipa nije tek statistički kuriozitet – razlike su drastične i svakako potiču na razmišljanje i izvođenje zaključaka.


Lokomotiva je tu uvjerljivo najlošija. U devet dosadašnjih utakmica s Dinamom, Hajdukom, Rijekom i RNK Splitom nije zabilježila nijednu pobjedu – tek dva remija i sedam poraza, uz gol razliku 5-20. Ne treba posebno napominjati da u međusobnim susretima sa svim rivalima ima negativni skor.

Rijeka i Split su nešto bolji. Bijeli s Kantride u devet susreta bilježe jednu jedinu pobjedu (2-0 u gostima kod Lokomotive), šest neriješenih i dva poraza, uz gol razliku 8-8 i devet osvojenih bodova. Pozitivan omjer imaju s Lokomotivom, a izjednačen s Hajdukom. Crveni s Parka mladeži imaju utakmicu više (10), a upisali su tri pobjede, tri remija i četiri poraza; gol razlika im je 9-10, broj osvojenih bodova 12. Oni su u međusobnim susretima bolji od Rijeke i Lokomotive, a izjednačeni s Dinamom.

Dinamo je u svojih dosadašnjih devet ogleda s ekipama iz gornje polovice ljestvice ostvario pet pobjeda, dva neriješena rezultata i dva poraza. Gol razlika je 11-7, broj bodova 17. Pozitivan međusobni skor ima s Rijekom i Lokomotivom, izjednačen sa Splitom.

A Hajduk? Jedanaest utakmica, nijedan poraz! Šest pobjeda i pet neriješenih, gol razlika 21-9 i 23 boda. Da, imaju dva susreta više od Modrih, ali i šest bodova prednosti te neusporedivo bolju gol razliku. Dinamo bi u iduće dvije utakmice s Rijekom i Lokomotivom morao ostvariti dvije pobjede te zabiti devet golova više od svojih suparnika da bi pretekao Hajduka – ali zapravo mu ni to ne bi pomoglo, jer Splićani su bolji u međusobnim ogledima (2-0, 2-2).

Sve je to prilično znakovito i baca novo svjetlo na odnose među momčadima na vrhu prvenstvene ljestvice, ali činjenica je da Dinamo bježi Hajduku pet bodova te još ima utakmicu manje (gostovanje na Kantridi u srijedu). Po službenoj (i realističnoj) verziji Hajduk nije u utrci za naslovom, koja prije svega ovisi o eventualnim Dinamovim kiksevima.

No takvo nešto ionako nije bilo ni u najluđim planovima za ovu sezonu. Igor Tudor zaslužuje sve čestitke zbog razine na koju je doveo svoju momčad – a doveo ju je na prag zrelosti. Ako se sjetimo predviđanja uoči sezone, prikazano izgleda znatno bolje od očekivanja.