PRIVATIZACIJA ILI IZBORI

Evo kako je prije pet tjedana započeo rat Boban vs. Mamić!

26.03.2014 u 13:05

Bionic
Reading

Posljednjih dana izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić sigurno ne spava mirno, a iako je rekao da uopće ne čita novine i portale od 1. veljače ('Dao Bog da mi se ruka osušila ako pročitam nešto!), vjerojatno je doznao od svojih pristaša što o njemu govori legendarni nogometaš Zvone Boban

Naime u intervjuu za Sportske novosti, dnevni list u kojem je Boban kao predsjednik Uprave radio nekoliko godina, otvoreno je kritizirao Mamića nazvavši ga, između ostalog, 'dvorskom ludom'.

'Zahvaljujem Dinamovoj Skupštini, prvacima iz Izvršnog odbora te državnim tijelima koji nam omogućavaju da imamo hrvatsku dvorsku ludu', rekao je, između ostalog, za SN Boban.

Podsjetimo, Bobanova reakcija uslijedila je dan nakon što je izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić javno prozvao Bobana 'da je on idejni arhitekt cijele priče' te je dodao kako se 'mitinzi održavaju u njegovoj slastičarnici'.

Naime Mamića, čini se, poprilično brine stvorena opozicija sastavljena od bivših kapetana i igrača Dinama (Marić, Bišćan, Šimić, Šokota) koja ga želi maknuti iz maksimirskog kluba. Nije tajna to da između Bobana i Mamića nikada nije cvala ljubav. Iako je upravo Boban često bio kandidat određenih struktura za mjesto predsjednika HNS-a, od toga nije bilo ništa. U kuloarima se znalo čuti kako je sve stopirao boss hrvatskog nogometa Mamić. Ali to su bile tek glasine…

Međutim treba reći kako je Mamić krajem veljače ni s čime izazvan na jednoj od press konferencija, dok je komentirao izbornika Hrvatske Niku Kovača u kontekstu moralne vertikale, spomenuo Zvonu Bobana.

'Uzmimo, recimo, Zvonimira Bobana. Pa što svi mi imamo od njegove pameti i ljepote? Pri transferu iz Dinama od 14 milijuna eura dobio je 12. Ako jednog dana poželi biti predsjednik Saveza, što je već mogao biti, ili možda izbornik, moći će graditi i drugu karijeru. Nemam ja ništa protiv toga, ali svi su se oni probijali kroz hrvatski nogomet... Ma ne volim kad onda sa strane popuju i opaljuju čvrge. A kroz rad u reprezentaciji Hrvatske neki su od njih ostvarili ili će ostvariti višemilijunsku zaradu, s obzirom da im taj posao donosi buduće bogate angažmane', rekao je u svom stilu nakon presice okupljenim novinarima Mamić.

Između redaka već tada se dalo pročitati kako je Mamić znao da se 'nešto kuha'.


Kako god da se okrene, Boban, koji je nakon karijere završio Filozofski fakultet te se uspješno bavi biznisom i stručnim komentiranjem talijanske lige za talijansku Sky televiziju, očito više nije mogao šutjeti.

Je li 'rat' Bobana i Mamića započeo upravo tom izjavom?

Uostalom, Bobanova izjava o Mamiću te svojoj ulozi u hrvatskom nogometu sve govori:

'On će ostati naš dobrotvor i moj idol, pravi junak našeg doba, a ja se nadam da ću prestati biti njegova vjetrenjača. Zbog svega toga ne treba imati straha od mene', rekao je za Sportske novosti Boban dodavši:

'Jasno je da je golema moja frustracija zato što ne mogu raditi u hrvatskom nogometu. Na žalost, u njemu nema mjesta i za mog idola i za mene.'

Spomenuo je još Boban i privatizaciju Dinama koju vidi kao najbolje rješenje, a kao model predložio je HNK Rijeka - poznato je da u njoj 70 posto kapitala imaju privatnici, a 30 posto Grad Rijeka. Taj model, po mišljenju Bobana, bio bi idealan za Dinamo jer bi Grad pod kontrolom imao infrastrukturu i omladinski pogon.

S druge strane, i sam Mamić već je nekoliko puta spomenuo privatizaciju Dinama. Iako su braća Mamić svima dala do znanja 'kako nisu dovoljno bogati da kupe Dinamo', nedavna izjava Zdravka Mamića o privatizaciji kluba čini mu se kao rješenje kojim može spasiti sebe i svoje ljude te izbjeći toliko željene izbore koje već godinama traže najvatreniji navijači Dinama te već spomenuta četvorka iz generacije '97.

Dakle sve je jasno. Zdravko Mamić je došao do zida i pod hitno mora pronaći model da netko kome vjeruje uloži u Dinamo, zajedno s njim i bratom Zoranom, velik novac. Ako to ne napravi vrlo brzo, mogli bi uslijediti novi potezi oporbe, zatim izbori…