KLADITE SE PAMETNO

EP za žene: Hrvatska bez izgleda protiv Mađarske!

04.12.2012 u 17:08

Bionic
Reading

Potpuno nova ženska rukometna reprezentacija Hrvatske dolazi u Srbiju, gdje se EP igra od 4. do 16. prosinca, bez jasnog cilja

Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na Dvoznak.com, adresi za pametno klađenje

Najprije je izbornik Vladimir Canjuga govorio kako bez ozlijeđenih Penezić i Tatari reprezentacija nema nikakve šanse, da bi pred sam put u Srbiju, a nakon 15 dana priprema ipak promijenio ploču i rekao kako će nova Hrvatska igrati 'muški rukomet' u kojem će prevladavati agresivnost i brzina, a za cilj se postavio prolazak u drugi krug.

Međutim, po dolasku u Srbiju, Canjuga je opet promijenio priču:
'Drugi krug nam je, zbog jačine suparnika u skupini, Mađarske, Španjolske i Njemačke, teško ostvariv, ali ne i nedostižan cilj. No, budemo li obranu igrali agresivno, na dozvoljenoj granici grubosti, onda će nam izgledi za drugi krug znatno porasti. Napad jednostavno nije dovoljno kvalitetan da bi s njime mogli pokrivati meku obranu. Za bolji napad će nam Andrea Penezić i Miranda Tatari nedostajati kako god da okrenemo i postavimo ovu reprezentaciju.'

Po novome, Canjugi rezultat na ovom prvenstvu nije bitan nego će se orijentirati na stvaranje igračica za budućnost:
'Kroz ovo prvenstvo nastojat ćemo afirmirati još tri-četiri igračice na koje će se reprezentacija dugoročno moći osloniti. Mislim da je važniji zadatak stvoriti reprezentaciju koja će ostvarivati kontinuitet nastupa na svakom slijedećem velikom natjecanju, nego razmišljati kako na ovom EP-u biti sedmi ili osmi', zaključio je Vladimir Canjuga.

Konfuzna situacija u kojoj se ne zna tko pije, a tko plaća, pripreme bez odigrane utakmice, sastav u kojem će dojučerašnji epizodisti voditi glavnu riječ, činjenice su koje ne ulijevaju povjerenje u ovu reprezentaciju, tako da će biti zanimljivo vidjeti na koji način će cure reagirati i kako će otvoriti prvenstvo protiv vrlo jakih Mađarica.

U Mađarskom taboru puno je bolja atmosfera, a iako je i kod njih bilo otkaza optimizam nije splasnuo. Raspoloženje je zapravo izvrsno, a temelje ga na osnovu priprema koje su odradile bez poraza, i to u utakmicama protiv respektabilnih reprezentacija kao što su Nizozemska, Makedonija, Brazil i Ukrajina.

Novi izbornik donio je skandinavski duh u kojem se njeguje brza igra i protok lopte bez nepotrebnih ulazaka u prekide, a tradicionalno agresivna i jaka mađarska obrana samo je dodatni plus. Bez obzira na motivaciju i visoko samopouzdanje svjesne su Mađarice da ih čeka težak posao i kako na prvenstvu nema lakih utakmica, a izbornik Bohn upravo je prvi susret s Hrvatskom označio kao ključni za prolazak dalje:

'Otvaranje i prve utakmice na velikim natjecanjima uvijek prati velika nervoza i to su obično utakmice koje ne odišu ljepotom i dobrom igrom, a pobjeđuju ekipe koje se prije oslobode pritiska. Hrvatska i uz ozljede nije bezazlena ekipa. Mi ćemo ići utakmicu po utakmicu, a ova na startu je bitna zbog samopouzdanja i daljnjeg tijeka natjecanja. Dobijemo li ovu danas, poslije će nam se biti lakše boriti s Njemicama i favoritkinjama skupine Španjolkama.'

Negativna vijest za Mađarice je ozljeda Triščuk u posljednji tren, tako da je na njeno mjesto pozvana Bulath, ali nema brige jer i Kliviny i Gorbicz su u izvrsnoj formi tako da se taj izostanak neće toliko osjetiti.

Prognoza:
Hrvatska - Mađarska, tip Hrvatska manje od 25 golova

Otvaranje prvenstva i prva utakmica koja donosi veliku nervozu posebno kada u utakmicu ulaziš, a da ne znaš što možeš očekivati. Potpuno nova ekipa Hrvatske nije odigrala niti jednu pripremnu utakmicu tako da će trebati vremena za usklađivanje i prilagodbu igračica jer jedno je trening, a drugo utakmica na prvenstvu. U sastavu Hrvatske nedostaju prva dva topnika, Penezić i Tatari od kojih su polazile sve napadačke akcije. Sada će napad ovisiti o Kristini Elez i Sonji Bašić koje su u Londonu jedva prelazile centar, a igra u napadu im se brojala u sekundama, a ne u minutama.

Budući da sve ukazuje na to da će Hrvatska imati velikih problema na postavljenu obranu jer nema izrazitog vanjskog šutera, a čvrsta Mađarska 6:0 zona zatvorit će suradnju s pivotima i krilima, ova mi se margina čini previsokom jer sumnjam da će Canjugine izabranice uspjeti iskontrirati Mađarice i postići puno lakih golova obzirom da ima malu rotaciju i teško će moći držati visoki ritam tijekom svih 60 minuta.