do daljnjeg nema natjecanja

Englezi i Španjolci pozvali sve klubove da smanje plaće zaposlenicima i igračima: 'Moramo zaštititi nogomet'

03.04.2020 u 21:21

Bionic
Reading

Engleska i Španjolska liga pozivaju klubove da smanje davanja svojim zaposlenicima kako bi se prilagodili na krizu

La Liga, organizator španjolskog nogometnog prvenstva, pozvala je u petak klubove da privremeno smanje plaće igračima i zaposlenicima zbog 'teške gospodarske situacije izazvane bolesti COVID-19' premda se tome protivi sindikat nogometaša (AFE).

'Naša komisija je nakon današnjeg sastanka, na kojem je analizirala situaciju u sektoru, kao i nakon razgovora s Udrugom španjolskih nogometaša (AFE) s kojom ima oprečan stav, zaključila kako je neophodno usvojiti mjere zbog teške gospodarske krize izazvane bolešću COVID-19', navela je La Liga u priopćenju poslanom medijima.

'Pozivamo stoga naše klubove da otpočnu Postupak privremenog reguliranja zaposlenja (ERTE) kojim bi se smanjilo radno vrijeme zbog 'više sile', a što je mogućnost koju je uvela vlada kako bi se izbjegle negativne posljedice koronavirusa na naš sektor', dodala je.

La Liga ima ukupno 42 kluba u prvoj i drugoj ligi. Neki su već pokrenuli ERTE pa su tako Barcelona, Espanyol i Atletico Madrid smanjili svojim igračima plaće za 70 posto dok traje izvanredno stanje proglašeno 13. ožujka. Deportivo Alaves nije otkrio za koliko će smanjiti plaće igračima i zaposlenicima, dok Betis tek namjerava prijaviti svoje zavodu za nezaposlene.

Klubovi sami odlučuju hoće li posegnuti za tom mjerom, a La Liga je samo savjetodavno tijelo. U Španjolskoj je oko 246.000 kompanija privremeno otkazalo ugovore svojim zaposlenicima. Neki su otpušteni pa će dobivati oko 70 posto plaće sa zavoda za nezaposlene, a nekima je smanjeno radno vrijeme, a time proporcionalno i plaća.

Kada prođe izvanredno stanje, koje bi vlada mogla produžiti nakon 11. travnja, klubovi i kompanije trebali bi vratiti igrače i zaposlenike na punu plaću.

'Potrebno je sada zaštiti nogomet, industriju koja sudjeluje s 1,37 posto u BDP-u Španjolske i koja zapošljava blizu 185.000 osoba', priopćila je La Liga.

Sva natjecanja su prekinuta do daljnjeg.

Španjolska je u petak sa 117.710 osoba zaraženih koronavirusom prestigla Italiju sa 115.242 oboljelih pa je veći broj zaraženih samo u Sjedinjenim Državama, izvijestilo je španjolsko ministarstvo zdravstva.

Od 13. ožujka je 47 milijuna stanovnika zatvoreno u svojim kućama, a stadioni zaključani. Klubovi stoga ne dobivaju prihode od ulaznica, televizijskih prava i suvenira.

Režu i Englezi

U borbi protiv utjecaja krize izazvane pandemijom bolesti COVID-19 klubovi engleske Premier lige tražit će od igrača da prihvate 30-postotno smanjenje plaće, a na sastanku održanom u petak putem video-konferencije odlučeno je da će sezona biti nastavljena 'tek kad će to biti sigurno i prikladno', objavili su britanski mediji.

'Nastavak Premier lige neće biti početkom svibnja. Kadgod se ponovno bude igralo, to će biti isključivo uz punu vladinu potporu i kad nam to dopuste medicinske službe', izjavili su čelnici Premier lige.

Klubovi su još uvijek odlučni u namjeri da se dovrše sva ovosezonska natjecanja, a odlučeno je da će Premier liga izdvojiti 125 milijuna funti za Englesku nogometnu ligu (EFL) i Nacionalnu ligu, koje vode nižerazredna natjecanja. Uz to, Premier liga će donirati 20 milijuna funti Nacionalnom zdravstvenom sustavu (NHS) i ranjivim skupinama.

Premier liga je u petak predložila 30-postotno smanjenje plaća igračima kako bi se "zaštitili svi zaposlenici u profesionalnom nogometu". Naime, neki su klubovi već bili prisiljeni otpuštati zaposlenike, otkako je nastupila zabrana odigravanja utakmica.

'Taj će zahtjev biti pod stalnom revizijom kako će se situacija mijenjati. Premier liga će biti u stalnom kontaktu s Udrugom profesionalnih nogometaša (PFA), a predstavnici sindikata će biti nazočni na sutrašnjem sastanku predstavnika Lige, igrača i klubova', objavila je Premier liga.