FIFA_SP_2018.svg

strah od luke i rakete

Engleski izbornik otkrio koga se najviše pribojava u hrvatskoj reprezentaciji, a tvrdi i da ima rješenje

Bionic
Reading

Iako Englesku u polufinalu očekuje najteži protivnik u dosadašnjem tijeku SP-a, izbornik Gareth Southgate ističe da će u susretu protiv Hrvatske ostati vjerni svojoj igri koju su pokazali u Rusiji. No, zna Southgate od kuda prijeti najveća opasnost, svjestan je da će morati 'žrtvovati' neke svoje igrače kako bi mogao ravnopravno igrati s Hrvatskom...

'Tražit ću od igrača da igraju kao što su i do sada igrali, da budu dobro organizirani, disciplinirani u obrani, a kad smo u posjedu lopte da pokažu ono što smo dosad uspijevali, uigrane sheme i kretanja, te kreaciju', izjavio je engleski izbornik Gareth Southgate u najavi sutrašnjeg polufinala SP-a kojeg od 20 sati u Moskvi igraju Hrvatska i Engleska.

Southgate je itekako svjestan da Hrvatska ima najbolji vezni red na SP-u, ali izgleda da nema namjeru uvesti još jednog defenzivnog veznjaka - spominjao se Eric Dier - koji bi trebao pomoći Jordanu Hendersonu u borbi s Lukom Modrićem i Ivanom Rakitićem.

'Činjenica je kako Hrvatska s Modrićem i Rakitićem ima jaki vezni red i zato je važno da maksimalno smanjimo prostor za njihovo djelovanje', razmišlja na glas Southgate i upozorava:

'To znači da naš presing mora biti usklađen vremenski i pozicijski, jer ako krenete u presing neorganizirano bit ćete probijeni. To moramo stalno imati na umu.'

OK, sad je jasno da Southgate otvoreno strahuje od Luke i Rakete, s pravom. No, trebat će Englezima puno više snage da zaustave naše čarobnjake. Zato bi Southgate u polufinalu protiv Hrvatske trebao krenuti s postavom koja je bila standardna tijekom ovog SP-a u Rusiji - na golu bi bio Pickford, na stoperskim pozicijama Walker, Stones i Maguire, na desnom boku Trippier, na lijevom Young, u veznom redu Henderson, Dele Alli i Lingard, te Sterling i Kane u napadu.

Tvrdnje o tome kako je engleska reprezentacija odmornija jer je Hrvatska obje utakmice u nokaut fazi dobila nakon penala, Southgate smatra neosnovanima.

  • +9
SP 2018., četvrtfinale: Švedska - Engleska Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Mi smo u osmini finala protiv Kolumbije igrali produžetke i dobili nakon penala, i dobro su nam poznate fizičke i emocionalne posljedice takvih utakmica. No, nećemo dobiti utakmicu zato što je Hrvatska odigrala pola sata više od nas u nokaut fazi. Svaka reprezentacija koja je u polufinalu pronaći će dovoljno energije i motivacije, a pobijedit ćemo ako ćemo igrati bolje', uvjeren je Southgate kojeg proganja promašeni jedanaesterac još s EP-a 1996. godine.

Naime, baš je aktualni engleski izbornik bio taj nesretnik koji je u polufinalu protiv Njemačke promašio penal koji bi tada domaćine Eura Engleze pogurao do finala. Taj teret i danas mu 'visi nad glavom', otočki mediji samo čekaju prvi kiks da mu na nos natrljaju promašaj star 22 godine. No, takvi se ne zaboravljaju... Jer Engleska je sada po prvi puta u polufinalu Svjetskog prvenstva nakon 28 godina.

  • +37
SP 2018., osmina finala: Kolumbija - Engleska Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Southgate napominje da ih to ne zadovoljava, ali dodaje i da nema euforije.

'Plasman u polufinale neće nas zadovoljiti, ali nismo niti ushićeni zbog toga. Bit će to izjednačena utakmica i znamo što moramo raditi. Fokusirani smo na našu pripremu i držat ćemo se onoga što smo radili i dosad na SP, te kontrolirati ono što se može kontrolirati', zaključio je engleski izbornik uoči sutrašnjeg polufinalnog susreta protiv Hrvatske.