odlazak senatora

Emotivni oproštaj rukometnih velikana: Vidimo se u nekoj drugoj priči...

02.06.2018 u 11:00

Bionic
Reading

U petak su svoju posljednju utakmicu u karijeri odigrali Igor Vori, Tonči i Josip Valčić... PPD Zagreb svojim je friškim umirovljenicima priredio dostojan oproštaj, bilo je tu pomiješanih emocija, bilo je svečano i veselo, a opet nekako tužno jer ovime je gotovo završena priča 'zlatne generacije' hrvatskog rukometa koju je ustoličio Lino Červar

Igor Vori proveo je u rukometnom klubu PPD Zagreb ukupno 12 godina, a bijeli dres nosio je u čak četiri 'mandata' počevši od 1995. godine kada je kao 15-godišnjak pristigao iz Sesveta pa sve do 2018. godine kada se odlučio igrački umiroviti. Za prvu momčad debitirao je 1998. godine sa svega 18 godina, a prvi inozemni angažman dobio je 2001. godine kada odlazi u Italiju. U susjednoj nam zemlji nastupa prvu sezonu za rukometni klub Prato, a godinu kasnije za Conversano.

Godine 2003. vraća se u Zagreb gdje nastupa naredne dvije sezone, da bi 2005. godine potpisao za rukometni klub Barcelonu. Nakon dvije sezone provedene na Pirinejskom poluotoku Igor Vori opet dolazi u Zagreb gdje ovoga puta ostaje još dvije sezone. Godine 2009. odlazi u redove njemačkog HSV Hamburga s kojim će kasnije osvojiti i EHF Ligu prvaka, a 2013. godine pojačao je redove PSG-a.

Svoju posljednju epizodu u Zagrebu započinje 2016. godine, da bi se dvije sezone kasnije odlučio igrački umiroviti. Ipak, u rukometu će ostati na poziciji direktora muške rukometne reprezentacije.

Za hrvatsku rukometnu reprezentaciju nastupa od 2002. godine, a od 2010. godine nosi i kapetansku traku. Posljednji nastup u reprezentativnom dresu upisao je na netom završenom Europskom rukometnom prvenstvu u Hrvatskoj 2018. godine. Među brojnim medaljama koje je osvojio posebno se ističu svjetsko i olimpijsko zlato iz Portugala 2003. godine, odnosno iz Atene godinu dana kasnije.

  • +34
Igor Vori - životna priča Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Jedan je od najboljih kružnih napadača u povijesti rukometa i jedan od posljednjih iz 'zlatne generacije' 2003. godine. Iz te ekipe još su aktivni Renato Sulić i Vedran Zrnić...

'Čudan je osjećaj. Mogao bih sada dva dana pričati o svemu što sam prošao u karijeri, ali na koncu imam samo potrebu reći jedno velika hvala svima', rekao je Igor Vori na kraju igračkog puta i dodao:

'Obitelji koja me trpjela i podržavala sve ove godine, navijačima čija mi je podrška uvijek puno značila. Za sada doviđenja i vidimo se u nekoj drugoj priči...'

Ta druga priča započela je još krajem siječnja, Vori ne ide daleko, ostaje u rukometu kao jedan od najbližih suradnika izborniku Lini Červaru u reprezentaciji.

>> Povratak kapetana koji će rukometaše povesti u borbu za jedinu medalju koja nedostaje

Stariji od braće Valčić, Tonči, u karijeri je nastupao za rukometne klubove PPD Zagreb, Grosswallstadt, CB Torrevieju i CB Ademar Leon. U dresu Zagreba proveo je posljednjih deset godina, a na izmaku sezone 2017./2018. odlučio je reći zbogom igračkom dijelu svoje karijere.

Tonči Valčić s rukometnom je reprezentacijom Hrvatske osvojio svjetsko zlato u Portugalu 2003. godine, kao i svjetsko srebro u Hrvatskoj 2009. godine. Na europskim prvenstvima u dva se navrata okitio srebrom u Norveškoj 2008. godine te u Austriji 2010. godine.

  • +6
RK PPD Zagreb - RK Nexe, 2017/18. Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

U budućnosti planira ostati usko vezan uz rukomet, a sebe vidi u ulozi trenera.

'Nema veće sreće nego završiti ovako karijeru sa svojim bratom i s velikim Igorom Vorijem. Ponosan sam na sve ove godine i na sve što sam uradio u rukometu, kako u klubu tako i u reprezentaciji. Hvala svima koji su me na tom putu pratili. Hvala suigračima i trenerima od kojih sam sve naučio, hvala navijačima bez kojih ništa od ovoga ne bi bilo tako slatko', poruka je za kraj Tončija Valčića.

Mlađi od braće Valčić, Josip, iza sebe ima također sjajnu rukometnu karijeru u kojoj je nastupao za Zadar, Split, Zagreb i Gummersbach. U reprezentativnom dresu osvojio je srebro na Europskom prvenstvu 2008. godine u Norveškoj kao i godinu dana kasnije na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj.

Po završetku igračke karijere planira ostati usko vezan uz rukomet i rukometni klub PPD Zagreb.

  • +12
Rukometaši PPD Zagreb slave osvajanje prvaka Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

'Dosta je teško bilo zadnja dva dana, jako emotivno sam sve ovo proživio. Sinoć nisam mogao ni oka sklopiti, a i danas cijeli dan sam nekako sjetan. Ipak, sretan sam što sam završio karijeru u redovima hrvatskog prvaka PPD Zagreba i sretan sam jer smo zaključili sezonu na pravi način. Sada kreće drugi dio moje rukometne priče i ja mogu samo obećati da ću i u kancelarijama davati svoj maksimum kao što sam to uvijek nastojao činiti na parketu', kazao je na kraju igračke karijere Josip Valčić koji će sjesti u fotelju sportskog direktora PPD Zagreba.