GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Drogbin nasljednik kome je idol Roberto Carlos

  • +98

SP BRAZIL-osobne karte svih sudionika

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: Dennis Grombkowski

Bionic
Reading

Lipnja prošle godine Serge Aurier je prvi puta nastupio za reprezentaciju Obale Bjelokosti, u kvalifikacijskom susretu za SP protiv Gambije. 21-godišnjak iz Ouragahija, malog grada na zapadu zemlje, sada putuje u Brazil uz bok Didiera Drogbe, legende afričkog nogometa s kojom dijeli sličnu životnu priču – a možda i sličnu sudbinu

Kouakou Francois

je novinar sportskog tjednika Challenge, medijskog partnera 2014 World Cup Experts' Network za Obalu Bjelokosti.

Poput Drogbe, koji je podrijetlom iz istog područja, Aurier je još kao dječak otišao u Francusku. Nogometno znanje stekao je u Seine—Saint-Denisu, gdje se formirao kao defanzivni vezni. Već sa 16 godina potpisao je prvi profesionalni ugovor za Lens, da bi s njima postao prvak Francuske u mlađim kategorijama. Zbog stila igre nadjenuli su mu nadimak Bizon, no iako su ga iz rodne zemlje uporno zvali u reprezentaciju, odbijao je 'postati Slon' – činilo se da se od dvije putovnice odlučio za onu francusku.


Prvog travnja 2012. postigao je prvi profesionalni zgoditak u dresu Toulousea. Njegov drugi gol – onaj protiv Saint Etiennea – i danas se pamti: izvrsnim volejem s ruba kaznenog prostora zakucao je loptu u gornje rašlje vanjskim dijelom lijeve kopačke. Protekle sezone, postigao je šest pogodaka za Toulouse i namjestio još šest, što mu je donijelo i uvrštavanje u idealnu momčad francuske lige.

Prošle godine, Aurier je ipak odlučio zaigrati za svoju domovinu, a izbornik Sabri Lamouchi ga je odmah pozvao. Prema onome što je pokazao ove godine, čini se da mu se višestruko isplatilo. 'Slonovi' već godinama traže pouzdanu alternativu Emmanuelu Ebouéu, a čini se da bi Aurier mogao postati bolji nego što je nekadašnji Arsenalov obrambeni igrač ikada bio. Upravo Arsenal je jedan od europskih klubova koji ga ove godine želi dovesti u svoje redove, a Aurier je svjestan da je ovo prvenstvo na kojemu se treba dokazati.

GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Ovaj tekst tportal vam donosi u suradnji s The Guardianom, kao dio 2014 World Cup Experts' Network


Također, kad je riječ o Aurieru, vrlo je simbolična činjenica da se prvenstvo događa upravo u Brazilu, jer je njegov uzor legendarni Brazilac Roberto Carlos. Baš kao on, često odlazi u napad, no iako ne izvodi slobodne udarce toliko često, vrlo je opasan u prekidima, osobito pri udarcima iz kuta.