velika neizvjesnost

Dramatično stanje na Poljudu; Tudora, Stanića i Brbića od otkaza spasiti može samo Liga prvaka, no šanse za to sada su minimalne

02.07.2020 u 13:10

Bionic
Reading

Igor Tudor (42) s prvim je danima ove 2020. godine i službeno sjeo na klupu Hajduka. Kao i uvijek, novi je trener na Poljudu dočekan s velikim optimizmom, čelnici kluba predvođeni predsjednikom Marinom Brbićem otvoreno su obećavali plasman u Ligu prvaka na kraju ove sezone, ali surova stvarnost sve ih je žestoko prizemljila. 'Bili' su loši, a Liga prvaka je sve dalje...

U ovom je mandatu Igor Tudor vodio momčad Hajduka na 13 utakmica. Učinak? Ima Tušo šest pobjeda, ima i remi, ali i - šest poraza! U nastavku sezone nakon pauze zbog pandemije koronavirusa 'bili' su ostvarili po tri pobjede i tri poraza, no u posljednje četiri utakmice učinak Hajduka je očajno loš - čak tri poraza (Varaždin, Lokomotiva, Gorica) i pobjeda protiv Slaven Belupa.

Do kraja sezone ostala su četiri kola, Hajduk je sada na četvrtom mjestu ljestvice Hrvatski Telekom Prve lige, ima 54 boda, tri manje od drugoplasirane Lokomotive koja u ovom trenutku drži mjesto koje vodi u kvalifikacije Lige prvaka.

A na Poljudu su nakon nevjerojatnih posrtaja u proteklim kolima upaljeni apsolutno svi alarmi za uzbunu. Jasno, nitko to neće otvoreno priznati, ali situacija je više nego dramatična. Sva obećanja koja su predsjednik Marin Brbić, Igor Tudor i Mario Stanić davali na početku godine sada su pala u vodu i posljednja četiri kola će biti doslovno spašavanje onoga što se spasiti može. Ne uspiju li, mogao bi to biti i njihov neslavni kraj.

  • +5
Gorica - Hajduk, 32. kolo HT Prve lige, 2019/20. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Na žalost po 'bile', treba biti realan i kazati kako su šanse za uspjeh, a to je drugo mjesto i kvalifikacije Lige prvaka, minimalne. Više je razloga za ovakvo promišljanje, a najjači 'adut' u toj priči je bezidejna i očajno loša igra Hajduka. Jednostavno je, primaju previše golova, u posljednje četiri utakmice čak 10! Istina, zabili su 'bili' šest golova u isto vrijeme, ali to nije dovoljno. Od mogućih 12 bodova osvojili su samo tri. A sad megalomanski planiraju u posljednja četiri kola 'uskrsnuti' i dogurati do drugog mjesta...

Tudor nije uspio homogenizirati momčad, nema prepoznatljivu igru, promociju mladih igrača nećemo ni spominjati. Uz sve to, u najgorem trenutku momčad 'bilih' sasjekle su ozljede i kazne zbog kartona. Tako je u Velikoj Gorici Hajduk istrčao bez čak sedam standardnih prvotimaca, no dojam je da ih ni oni ne bi spasili poraza 3:1. Hajdučko srce, dišpet..., sve što je desetljećima bilo 'zaštitni znak' Hajduka u Tudorovoj momčadi je netragom nestalo. Nije za to kriv Tudor, ali on je taj - uz Marina Brbića i Marija Stanića - koji će zbog neuspjeha prvi 'primiti udarac'.

Nogomet se vraća na MAXtv! Napokon opet možemo uživati u nogometu s domaćih terena uz Arenasport kanale. Sada je pravo vrijeme da odaberete MAXtv, zbog vrhunske slike u HD kvaliteti. Ponudu potražite na hrvatskitelekom.hr.

Nakon poraza u Velikoj Gorici napokon se oglasio i sam predsjednik Marin Brbić, optimizam ga, barem za javnost, još uvijek ne napušta.

'Naravno da vjerujemo u drugo mjesto. Još imamo četiri utakmice do kraja, znači 12 bodova je u igri. Pokazalo se već da svatko u ovoj ligi može dobiti svakoga. Uostalom, Dinamo je već osigurao prvo mjesto i ne igra dobro', rekao je Brbić, a potom i prokomentirao status Igora Tudora:

  • +7
Hrvatski Telekom Prva liga, 30. kolo, NK Lokomotiva - HNK Hajduk Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

'Igor Tudor ima punu podršku i idemo dalje. Kažem, vjerujemo da ćemo doći do cilja kojeg smo si zacrtali', poprilično neuvjerljivo je zaključio Brbić.

Činjenica je da šansi ima sve dok se igra, ali Hajduk u posljednja četiri kola čeka pravi pakao. Već u nedjelju 5. srpnja na Poljud dolazi razigrani i samopouzdanjem napunjeni Osijek, a onda 'bili' moraju na gostovanje kod Dinama na Maksimiru. U 35. kolu Hajduk na Poljudu dočekuje Rijeku te na kraju gostuje kod već otpisanog Intera u Zaprešiću. Dakle, tri derbija u četiri kola, dva sudara s izravnim konkurentima za drugo mjesto i Ligu prvaka...

  • Raspored HAJDUKA do kraja Hrvatski Telekom Prve lige:
  • 5. srpnja, 33. kolo: Hajduk - Osijek
  • 12. srpnja, 34. kolo: Dinamo - Hajduk
  • 19. srpnja, 35. kolo: Hajduk - Rijeka
  • 25. srpnja, 36. kolo: Inter Zaprešić - Hajduk

U isto vrijeme dojam je kako trenutno drugoplasirana Lokomotiva ima najlakši raspored i najviše šansi za plasman u kvalifikacije Lige prvaka. Sjajni su 'lokosi' nanizali pet utakmica bez poraza (tri pobjede i dva remija), igraju najdopadljiviji nogomet u HT Prvoj ligi u ovom trenutku i zaslužili su svaki osvojeni bod.

  • +4
Lokomotiva - Varaždin, 32. kolo HT Prve lige, 2019/20. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Nogometaši Gorana Tomića u sljedeća tri kola prvo dočekuju otpisani Inter, potom idu u goste Slaven Belupu, pa u Kranjčevićevoj igraju s Goricom. U posljednjem kolu 'lokosi' igraju derbi u gostima kod Osijeka, a baš bi ta utakmica, u jednom od mogućih raspleta, mogla izravno odlučivati o tome tko će zauzeti drugo mjesto na ljestvici.

  • Raspored LOKOMOTIVE do kraja Hrvatski Telekom Prve lige:
  • 4. srpnja, 33. kolo: Lokomotiva - Inter Zaprešić
  • 12. srpnja, 34. kolo: Slaven Belupo - Lokomotiva
  • 19. srpnja, 35. kolo: Lokomotiva - Gorica
  • 25. srpnja, 36. kolo: Osijek - Lokomotiva

Od svih konkurenata za drugo mjesto i plasman u kvalifikacije Lige prvaka trenutno je u najboljoj formi momčad Osijeka. U nastavku sezone nogometaši Ivice Kuleševića ostvarili su četiri pobjede i dva remija. U tih šest utakmica Osijek je primio - pazite sad - samo jedan jedini gol!

  • +3
Osijek - Rijeka, 32. kolo HT Prve lige, 2019/20. Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Sve će biti puno jasnije već u nedjelju (5. srpnja) nakon derbija Hajduka i Osijeka na Poljudu, a nakon toga ih čeka puno lakši posao protiv Istre i Varaždina, dok je za sam kraj 'rezervirana' poslastica s Lokomotivom.

  • Raspored OSIJEKA do kraja Hrvatski Telekom Prve lige:
  • 5. srpnja, 33. kolo: Hajduk - Osijek
  • 11. srpnja, 34. kolo: Osijek - Istra 1961
  • 18. srpnja, 35. kolo: Varaždin - Osijek
  • 25. srpnja, 36. kolo: Osijek - Lokomotiva

U možda i najlošijoj poziciji nalazi se Rijeka koja je, kao i Hajduk, potpuno izvan forme. U nastavku sezone Rijeka je pobijedila tek Istru, potom je dva puta remizirala, a trenutno je u nizu od tri poraza (Slaven Belupo, Gorica, Osijek). U nekim mogućim raspletima čak bi Gorica mogla preteći Rijeku na petom mjestu!

  • +6
Hrvatski Telekom Prva liga, 30. kolo, NK Slaven Belupo - HNK Rijeka Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Na Rujevici ipak ima barem nešto razloga za optimizam jer prvo dočekuju ne baš uvjerljivi Dinamo, a do kraja sezone - uz derbi s Hajdukom - imaju i dva lakša protivnika, Inter i Istru 1961.

  • Raspored RIJEKE do kraja Hrvatski Telekom Prve lige:
  • 5. srpnja, 33. kolo: Rijeka - Dinamo
  • 11. srpnja, 34. kolo: Inter Zaprešić - Rijeka
  • 19. srpnja, 35. kolo: Hajduk - Rijeka
  • 25. srpnja, 36. kolo: Rijeka - Istra 1961

Za kraj je ostala momčad Gorice koja ima priliku dokopati se petog mjesta i kvalifikacija za Europsku ligu. Sada momčad iz Velike Gorice ima 46 bodova, šest manje od Rijeke.

  • +9
Hrvatski Telekom Prva liga, 30. kolo, NK Gorica - GNK Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

No, ima Gorica i sjajan raspored do kraja - doma igra s Varaždinom i Slaven Belupom te gostuje kod Istre. Nezahvalno je prognozirati, ali to je potencijalno vrlo lakih devet bodova. Uz to, čeka ih i 'gostovanje' kod Lokomotive.

Raspored GORICE do kraja Hrvatski Telekom Prve lige:

  • 4. srpnja, 33. kolo: Istra 1961 - Gorica
  • 10. srpnja, 34. kolo: Gorica - Varaždin
  • 19. srpnja, 35. kolo: Lokomotiva - Gorica
  • 25. srpnja, 36. kolo: Gorica - Slaven Belupo

HT Prvu ligu možete gledati i u dresu omiljenog kluba koji vam poklanja Hrvatski Telekom, a kako do dresa možete pročitati OVDJE.

Najvažnije da se nogomet vraća iako bez gledatelja na stadionima no zato su tu televizijski ekrani. Podsjećamo, sve utakmice Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Hrvatska 1. liga

Inter Zaprešić-Dinamo Zagreb0:1
Osijek-Rijeka1:0
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb32244476
2.Lokomotiva32176957
3.Osijek321511656
4.Hajduk321661054
5.Rijeka321571052
6.Gorica3212101046
7.Slaven Belupo32971634
8.Varaždin32691727
9.Istra 196132581923
10.Inter Zaprešić32382117

Sljedeće utakmice

4.7.Istra 1961-Gorica
4.7.Varaždin-Slaven Belupo
4.7.Lokomotiva-Inter Zaprešić
5.7.Hajduk-Osijek
5.7.Rijeka-Dinamo Zagreb