SLAVLJE U LATVIJI

Dominantni mladi Litavac Srbima uzeo zlato

10.07.2011 u 23:59

Bionic
Reading

Litavska reprezentacija košarkaša do 19 godina osvojila je zlatnu medalju na Eurobasketu. U finalnom dvoboju nadigrali su Srbe s konačnih 85:67

Litvanci su dominirali dvobojem u kojem su Srbi imali prigovora na suđenje, a tijekom kojeg su ih nosile tribine lijepo popunjene litvanskim navijačima koji su doputovali u susjednu Latviju i burno proslavili naslov.

Apsolutno dominantna figura finala bio je 210 cm visoki litavski centar Jonas Valanciunas koji je zabio 36 koševa (za dva 13/18, s penala 10/14), osam skokova (četiri u napadu) i po tri ukradene lopte i blokade. Prerano je za usporedbe sa slavnim Sabonisom, ali da je dečko izuzetno perspektivan, primijetili su već i Toronto Raptorsi koji su ga odabrali kao peti pik drafta uoči sezone koja će kasniti.

Hrvatska je natjecanje završila na osmom mjestu, a počela ga pobjedom protiv današnjih prvaka Litvanaca. S obzirom na količinu forsirane individualnosti u sastavu, rezultat je teško mogao biti puno bolji.

Valanciunas je prvi strijelac i skakač natjecanja, posljedično i MVP prvenstva. Među četiri najbolja strijelca su i dvojica Hrvata. Odmah iza golemog Litavca je naš centar Boris Barać sa 18,7 koševa, dok je četvrti Dario Šarić sa 18,1 košem po susretu. Šarić je i četvrti skakač natjecanja sa 10,1 skokova, dok je četvrti asistent vrijedni Toni Katić sa 4,5 dodavanja. Od njih trojice jednom će se puno očekivati, ali još nisu dovoljno sazreli.

Pogledajte ludo baltičko slavlje