TOP 10 IGRAČA PRVE HNL

Domaći klinci danas kolo vode

04.05.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Tko su desetorica najboljih igrača Prve HNL u aktualnoj sezoni? Recimo tek da među većinom mladića iskaču i dvojica starijih i iskusnijih nogometaša te da među odabranima nema skupih i razvikanih Brazilaca, Argentinaca, Čileanaca

Premda je u javnosti stvoren dojam da u Prvoj HNL nema kvalitete dostojne publike i sponzora, činjenica je da je upravo domaća liga unazad nekoliko godina iznjedrila nekoliko nogometaša koji će u budućnosti, kad jednom prijeđu granice Lijepe Naše, imati zapažene uloge u svojim novim klubovima. Tko su, dakle, desetorica najboljih igrača koji igraju na domaćim nogometnim livadama? Recimo tek da među odabranima nema skupih Brazilaca, Čileanaca i Argentinaca, već su tu tek dvojica reprezentativaca BiH, a svi ostali su domaći dečki.

10. Ilija SIVONJIĆ (Dinamo)
Rođen 13. siječnja 1987. u Zubovićima (BiH).

Mladi reprezentativac Hrvatske tek dolaskom u Dinamo ima priliku dokazati da su pretpostavke o njegovom velikom talentu točne. Riječi hvale koje već nekoliko sezona idu na račun Ilije Sivonjića, i to redom od uglednih trenerskih imena, zasad opravdava i pogocima i igrom. Od Kamen Ingrada za koji je debitirao sa 17 godina (2004), preko Intera u koji je stigao 2007, pa na kraju do Dinama (stigao 2009), taj izvrsni napadač dosad je u Prvoj HNL zabio sasvim dovoljan broj pogodaka da se i njegovo ime danas spominje uz bok društvu već etabliranih nogometaša poput Sharbinija, Gabrića, Mandžukića i Kalinića.


9. Srđan ANDRIĆ
(Hajduk)
Rođen 5. siječnja 1980. u Dubrovniku.

Premda je bilo puno skeptika koji su s podsmjehom dočekali povratak Srđana Andrića iz Panathinaikosa u Hajduk, stasiti Dubrovčanin izvrsnim je igranjem posve opravdao svoj povratak na Poljud. Svoje drugo nogometno proljeće Andrić proživljava u relativno mladoj i neiskusnoj momčadi Hajduka i sasvim je jasno da bez njega splitski 'bili' ne bi bili ni sjena ove momčadi koja vrlo uvjerljivo kandidira za oba domaća trofeja. S obzirom na sve, posve je logično da ponovno ima čast nositi kapetansku vrpcu Hajduka.



8. Davor VUGRINEC
(Zagreb)
Rođen 24. ožujka 1974. u Varaždinu.

Bez obzira na godine, Vugrinec i danas slovi za jednog od najboljih igrača Prve HNL. Izdanak poznate varaždinske škole nogometa svojedobno je iz Varteksa prodan u Tranbzonspor, a novac od tog transfera uložen je u izgradnju jedne tribine Varteksovog stadiona. U karijeri je često mijenjao klubove, a okušao se, osim u Turskoj, i u talijanskoj Serie A (Lecce, Atalanta, Catania) te u smiraju karijere i u Rijeci, Dinamu te sad u Zagrebu. U momčadi 'pjesnika' iskače kvalitetom i iskustvom. Ljubitelji nogometa i dan danas ne shvaćaju zašto ga Cico Kranjčar nije vodio na SP u Njemačku 2004. godine, kad je kao igrač Rijeke bio uvjerljivo najbolji nogometaš Prve HNL.

7. Senijad IBRIČIĆ (Hajduk)
Rođen 26. rujna 1985. u Kotor Varoši (BiH).

Do prošle godine ključni igrač Zagreba, danas je jedan od najvažnijih veznjaka Hajduka. Njegove izvedbe katkad djeluju zastrašujuće lako, no riječ je o tehnici koju danas imaju rijetki nogometaši u Prvoj HNL. Kad bi mogao i znao ustaliti svoju formu i igrati na visokoj razini barem veći dio sezone, nesumnjivo je da bi začas završio u nekom od velikih klubova Lige petice. Posebnu priču o tome kako igra Ibričić mogli bi ispričati stoperi Dinama koje ove sezone redovito izluđuje i fintama i pogocima.



6. Anas SHARBINI
(Rijeka)
Rođen 21. veljače 1987. u Rijeci.

Aktualni kapetan momčadi s Kantride već nekoliko sezona slovi za najboljeg igrača Rijeke i jednog od najtalentiranijih igrača Hrvatske. Mnogi mu zamjeraju tvrdoglavost i neprofesionalizam kad je u pitanju odazivanje izborniku Draženu Ladiću u U-21 reprezentaciju, no očito da mladi Riječanin ne mari previše za to. S bratom Ahmadom i ove godine čini udarnu snagu Rijeke i igra 'bijelih' gotovo je nezamisliva bez Anasa. Od njega se očekuje veliki transfer ili u Dinamo ili preko granica Lijepe Naše, a kako će se snaći u većem klubu, tek predstoji vidjeti.


5. Bojan VRUČINA
(Slaven Belupo)
Rođen 8. studenoga 1984. u Varaždinu.

Gotovo nevjerojatno zvuči činjenica da Vručina već barem sezonu ili dvije ne igra u kudikamo većem klubu od Slaven Belupa. Na stranu to što je koprivnički klub izuzetno dobro organiziran i što su mu ambicije u skladu s mogućnostima, Vručinine sposobnosti u napadu svakako bi jako koristile trenerima oba vodeća hrvatska kluba. Njegova svojedobna posudba Duisburgu ipak nije bila u skladu s očekivanjima poslodavca i igrača, pa se malo razočaran vratio u Koprivnicu. Ipak, od njega se u budućnosti očekuju velike stvari.



4. Nikola KALINIĆ
(Hajduk)
Rođen 5. siječnja 1988. u Solinu.

Premda u posljednje vrijeme pogađa samo s bijele točke, mladi napadač Hajduka svakako je najveća zvijezda splitskog kluba. Sportska drskost koju svakako ima, talent koji mu nitko ne može osporiti i želja za napretkom vrline su nogometaša kojeg bi poželio svaki trener. Nažalost, čini se da će Kalinić na ljeto napustiti Hajduk i otići u inozemstvo. Šteta jer sigurno bi na Poljudu imao veću sigurnost nego negdje gdje će kretati ponovno od nule, no utrka za novcem kod mnogih je igrača odavno prerasla sportske motive.



3. Mario MANDŽUKIĆ
(Dinamo)
Rođen 21. svibnja 1988. u Slavonskom Brodu.

Premda ni njega ove sezone ne krasi izvrsna forma, uopće nije sporno da je Mandžukić biser hrvatskog nogometa i da će u budućnosti, zajedno s Kalinićem, biti neizostavni dio reprezentacije. Dosad je već svojim pogocima puno puta izvlačio 'modre' iz vrlo neugodnih situacija, a upravo njemu mnogi pripisuju sve zasluge za svojedobno izbacivanje slavnog Ajaxa iz Kupa UEFA. S obzirom na godine, njegov igrački put definitivno je zanimljiv: počeo je u njemačkom Ditzingenu, nastavio karijeru u Marsoniji, pa u Željezničaru iz Slavonskog Broda, da bi zatim prešao u Zagreb i od srpnja 2007. postao standardni član Dinama.


2. Ermin ZEC
(Šibenik)
Rođen 27. ožujka 1988. u Bugojnu (BiH).

Šibenski napadač, inače i povremeni reprezentativac BiH, definitivno je najbolji igrač Šibenika i, s obzirom na neosporni talent i umješnost pred suparničkim golom, nije ni čudno da Dinamo i Hajduk pred njega bacaju milijune eura ne bi li ga doveli u svoje redove. Premda ima samo 21 godinu, taj mladi igrač danas slovi za jednog od najboljih u Prvoj HNL. Šibenik će tako, nakon Gordona Schildenfelda i Ante Rukavine, još jednom jako dobro unovčiti svoju vjeru u mlade igrače i strpljivost.



1. Drago GABRIĆ
(Hajduk)
Rođen 27. rujna 1986. u Splitu.

Premda je zbog slavnog oca, nekadašnjeg golmana Hajduka Tončija Gabrića, bio pod povećalom javnosti, Gabrić junior definitivno je izrastao u igrača kojem u karijeri nije trebala protekcija. Jednostavno rečeno, Hajduk danas ovisi o raspoloženju 23-godišnjeg Drage više nego o ijednom drugom igraču, a tako nešto se ne postiže vezama i vezicama. Uostalom, zbog svog igranja nedavno je dobio i poziv Slavena Bilića, a druženje i treninzi u reprezentaciji sigurno će mu pomoći u dodatnom razvoju talenta i nogometnog umijeća. Zanimljivo, jedan od najvećih dragulja hrvatskog nogometa plaćen je samo oko 200.000 eura godišnje.