GOL U GOSTIMA, POLJUD...

Dnjipro slavio, čudesni Kalinić osigurao 'ludi uzvrat' Hajduku

20.08.2014 u 20:07

Bionic
Reading

Nogometaši Hajduka su u prvom dvoboju zadnje kvalifikacijske faze za Europsku ligu u Kijevu izborili, obzirom na situaciju na terenu, vrlo zadovoljavajući poraz rezultatom 2:1 (0:0) od Dnjipra. Uzvrat u Splitu je za osam dana, Poljud će ponovno ključati...

U prvom poluvremenu hajduk gotovo da nije postojao na terenu. Dnjipro je visokIm presingom u startu uništio većinu pokušaja Hajdukove tranzicije i izborio brojne poklone u vidu krivo dodanih lopti Hajdukovih veznjaka, bekova, stopera... Sijevale su kontre sa svih strana, no Lovre Kalinić jednostavno je odbijao primiti gol. U prvom poluvremenu nanizao je devet, uglavnom spektakularnih, obrana dok Hajduk nije niti jednom bio pucao u okvir vratara Bojka. No, nastavak je donio sasvim drugačiju priču.

U 47. minuti šok za domaćine i prava nagrada za 50-ak Torcidaša koji su fanatično bodrili svoju momčad u zemlji koju nagriza rat. Tino Sven Sušić je nakon duge akcije iz blizine zakucao loptu u mrežu i Hajduk je iz prve ozbiljnije situacije poveo.

U takvim situacijama uvijek je najvažnije uspjeti udahnuti, no Tudorova momčad nije uspjela. Već tri minute kasnije Nikola Kalinić je donio izjednačenje i, kako je i obećao, nije slavio pogodak prezimenjaku kojega je ostavio nemoćnog. Ipak, Hajduk se nije 'raspao'. Dapače, tek tada bijeli su počeo izgledati kao organizirana momčad koja zna što želi i donekle zna kako to ostvariti.


Nakon 20-ak minuta nastavka Splićani su počeli na ozbiljne testove stavljati i vratara Bojka, no Ukrajinac je s dvije (druga je bila zaista sjajna) odlične obrane pokušaja Caktaša dokazao da je također vratar prve klase. I tada situacija o kojoj će se pričati. Strinić je u svojih 16 navlačio Maglicu, no bjeloruski sudac Kulbalkov odbio je pokazati na bijelu točku 'nagradivši' žutim kartonom izbezumljenog Maglicu.

Tudor je svakom izmjenom (Vlašić, Mezga pa Milevskij) svoju momčad dovodio sve bliže onome što želi, no Dnjipro je de facto bolja momčad i Kalinić je u završnici morao izvući još tri fantastične obrane ne bi li Hajduku zadržao remi. Maglica s druge strane nije uspio nadmudriti Bojka u situaciji jedan na jedan i u 88. minuti Dnjipro je na žalost pogodio...

Šahov je našao načina (od travnjaka pred crtom) za svladati neupitnog igrača utakmice, no i zaslužena pobjeda od 2:1 ne osigurava im nimalo ležeran uzvrat u poljudskom grotlu idućeg četvrtka. Bolja su momčad, ali eventualna pobjeda Hajduka od 1:0 izbacila  bi ih iz Europe.

Vrijedi spomenuti i situaciju iz 76. minute. Kada je na teren ušao Artjom Milevskij brojni Ukrajinci (koji su očito velikom većinom došli gledati samo njega) priredili su mu ovacije i u završnici navijali samo za svog idola. Milevskiju očito nedostaje brzine, no ako se dodatno dovede u red uz Mezgu će biti najjače 'pojačanje' Hajduka za uzvrat koji se već sada s nestrpljenjem čeka.

Gol Sušića donio je vodstvo Hajduku, no Ukrajinci su preokrenuli rezultat