paraolimpijci

Dino Sinovčić i Emma Mečić najbolji parasportaši u 2023.; nagrađen novinar tportala Silvijo Škrlec

01.02.2024 u 20:01

Bionic
Reading

Plivači Dino Sinovčić i Emma Mečić proglašeni su najboljim hrvatskim parasportašima za 2023. u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) na svečanosti u zagrebačkom hotelu Westin

Po 27. puta Hrvatski parolimpijski odbor (HPO) priredio je završnu godišnju svečanost – Dan hrvatskog parasporta, s dodjelom nagrada najuspješnijim sportašicama, sportašima, trenerima u protekloj godini te zaslužnim sportskim dužnosnicima, a nagrade su podijeljene u 10 kategorija.

Protekla godina je bila iznimno bogata po broju nastupa i osvojenih medalja parasportaša na međunarodnim natjecanjima. Hrvatski parasportaši nastupili su u 2023. na 84 međunarodna natjecanja pri čemu na 13 svjetskih i 15 europskih prvenstava, te 13 svjetskih kupova. Osvojeno je čak 307 medalja medalja od toga 119 zlatnih, 92 srebrnih, te 96 brončanih.

"U Hrvatskom paraolimpijskom odboru težimo stvaranju boljeg svijetu, svijeta u kojem će svako dijete s teškoćama u razvoju i svaka osoba s invaliditetom biti u mogućnosti konzumirati svoje pravo na bavljenje sportom. Težimo stvaranju boljeg svijeta u kojem parasportaši neće biti marginalizirani i u kojem će svaka paraolimpijka i paraolimpijac dobiti onoliko pažnje, koliko truda, upornosti i volje ulažu u svoj sport i ostvarivanje sportskih rezultata," istaknuo je u svom govoru predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Priznanje za najboljeg parasportaša drugu godinu uzastopce i treći put ukupno osvojio je Dino Sinovčić. Najbolji hrvatski paraplivač prošle godine je osvojio srebrnu medalju na 100 metara leđno u disciplini S6 na Svjetskom paraplivačkom prvenstvu u Manchesteru. Bila je to njegova treća medalja u nizu na svjetskim prvenstvima nakon dva zlata osvojena 2019. u Londonu i 2022. u portugalskom Funchalu na Madeiri.

  • +41
Proglašenje najuspješnijih parasportaša za 2023. godinu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

"Sretan sam i ponosan što sam po treći put u svojoj sportskoj karijeri izabran za najboljeg parasportaša. Ova je nagrada priznanje da smo na dobrom putu i nagrada za sav uloženi trud. Međutim, vremena za puno slavlja nema, ispred nas je paraolimpijska godina i nastup u Parizu," kazao je 31-godišnji Splićanin koji ima i broncu s posljednjih Paraolimpijskih igara u Tokiju u svojoj najjačoj disciplini 100 m leđno, te zlato s Europskog prvenstva u Dublinu 2018., srebro s EP-a 2021. u Funchalu i broncu iz 2009. u Reykjaviku.

"Zdavlje je dobro i to je najvažnije, nema ozljeda i tegoba, ne želim ništa obećavati, najvažnije je da u Parizu budem zdrav," dodao je.

U ženskojoj konkurenciji slavila je 16-godišnja Emma Mečić. Mečić je na SP-u u Manchesteru priredila senzaciju osvojivši srebrnu medalju na 400m slobodno (S9) sa svega 16 godina. Bila je to prva srebrna medalja za hrvatsko žensko paraplivanje na svjetskim prvenstvima nakon 25 godina i srebra Ane Sršen 1998. u Christchurchu.

Mečić, koja živi i trenira u Losoneu u švicarskom kantonu Ticino, ali nastupa pod hrvatskom zastavom, je najmlađa dobitnica ove nagrade u povijesti HPO-a. Trenira ju Luca Marin, proslavljeni talijanski plivač koji je osvajao medalje na svjetskim i europskim prvenstvima. Upravo je Marin i dobitnik nagrade HPO-a za najuspješnijeg stručnog djelatnika.

"Ovo je moja prva nagrada, ponosna sam i zahvalna. Prošla godina je bila sjajna, nitko nije očekivao tako dobar rezultat u Manchesteru. Osigurala sam Pariz i sada slijede pripreme," kazala je Mečić koja ide u drugi razred ekonomske škole.

"Nije bilo dvojbe između Hrvatske i Švicarske. Moje srce je vezano za Hrvastsku," dodala je. 

Nagradu za najuspješniju parasportsku ekipu dobile su parastolnotenisačice Helena Dretar Karić i Anđela Mužinić Vincetić koje su na Europskom prvenstvu u Sheffieldu osvojile zlato u paru. Prije toga četiri su puta bile europske prvakinje u ekipnoj konkurenciji.

Priznanje 'Milka Milinković' dodjeljuje se po šesti put u spomen na našu slavnu paraolimpijku kao priznanje za dugogodišnji rad na razvoju sporta osoba s invaliditetom, a za 2023. godinu dobitnik nagrade je Dragan Rakić za svoj dugogodišnji rad u parastolnom tenisu.

Priznanje za medijsku promociju parasporta dobili su novinar tportala Silvijo Škrlec, te emisija "Sportsko Srce".

Najuspješniji parasportaši u neparaolimpijskim sportovima/disciplinama su Stipe Barić (paratekvando) i Ruža Markešić (kuglanje za slijepe i slabovidne).

Najuspješniji mladi parasportaš je Rudi Antolić (paraobaranje ruku), a najveće mlade nade parasporta su Sara Marić (paraatletika), Žade Banjad (paraskijanje), Danilo Premuš (paraplivanje), Lorena Rinčić (parastolni tenis) i Marko Radovanac (paraatletika).

DOBITNICI NAGRADA

  • Najbolja parasportašica: Emma Mečić (paraplivanje)
  • Najbolji parasportaš: Dino Sinovčić (paraplivanje)
  • Najuspješnija ekipa: Helena Dretar Karić i Anđela Mužinić Vincetić (parastolni tenis)
  • Najuspješniji stručni djelatnik: Luca Marin (paraplivanje)
  • Najbolji sportaši u neparaolimpijskim sportovima: Stipe Barić (paratekvando) i Ruža Markešić (kuglanje za slijepe i slabovidne)
  • Priznanje za medijsku promociju parasporta: Silvijo Škrlec (tportal), emisija "Sportsko Srce"
  • Priznanje "Milka Milinković": Dragan Rakić (parastolni tenis)
  • Najuspješniji mladi parasportaš: Rudi Antolić (para obaranje ruku)
  • Mlade nade parasporta: Sara Marić (paraatletika), Žade Banjad (paraskijanje), Danilo Premuš (paraplivanje), Lorena Rinčić (parastolni tenis), Marko Radovanac (paraatletika)