UZVRAT U LJUDSKOM VRTU

Dinamo je bolji od Maribora, ali to neće biti presudno

28.08.2012 u 14:41

Bionic
Reading

Može li Dinamo večeras preskočiti Maribor i drugu godinu zaredom nastupiti u Ligi prvaka? Hoće li atmosfera u Mariboru biti uteg ili dodatni motiv za Dinamove igrače?

O šansama Dinama u uzvratnoj utakmici na našem web communityju Tribina.hr razvila se velika polemika. Većina je uvjerena u prolaz hrvatskog prvaka, no ima i onih koji smatraju da će igrači trenera Čačića pasti u Sloveniji. Odličnu analizu večerašnjeg susreta dao je korisnik Hanibal.

'Poštovani kolege, Dinamo večeras igra uzvratnu utakmicu protiv Maribora, gostuje u Ljudskom vrtu, mariborskom stadionu s kapacitetom od 12.000 mjesta. Kakva će biti atmosfera, dovoljno govori da su rasprodali stadion dan prije prvog susreta na Maksimiru, a Viole su u Maksimiru pokazale da znaju žustro i aktivno navijati. Svoje bodrenje su začinili s nekoliko koreografija na Jugu Maksimira.

Nema dvojbe da će večeras biti paklena atmosfera i da će mariborski navijači dati sve od sebe ne bi li svojim navijanjem dali toliko potrebni vjetar u leđa svojoj momčadi.

Hoće li to biti dovoljno za prolaz Maribora?

Mišljenja sam da neće. Dinamo je u prvom susretu pokazao da ima bolje igrače. Usudio bih se reći da su Dinamovi igrači na svim pozicijama jači od suparnika i prava je šteta da u prvom susretu nisu iskoristili nekoliko jako dobrih šansi te tako povećali svoje šanse za prolazak dalje. Iako su neki Dinamovi igrači prvi susret odigrali kriminalno loše, pokazali su da su kao momčad ipak klasa više od Maribora. Konstantno se potencira da je prednost Maribora što imaju 'momčadski duh', no po čemu to, molim vas, Dinamova svlačionica nema taj famozni 'momčadski duh'?

Gotova cijela momčad je već godinu dana na okupu, vlada odlična i pozitivna atmosfera, ne izlaze nikakvi incidenti oko međusobnog odnosa igrača. Zadnji takav dogodio se pretprošle sezone između Šibenčana i cimera gdje je Ante Rukavina ošamario mladog Ademija, no to je davnih dana izglađeno i zaboravljeno. Na početku sezone Arijan Ademi je protiv Istre odigrao prvu utakmicu, u 60. minuti, kada ga je trener Čačić izvadio vani, psovao je sebi u brk jer je igrao odlično i nije bio zadovoljan izlaskom. Kasnije se ispričao treneru i suigračima da je to bilo u žaru borbe i u toj zadnjoj eskapadi ne vidim ništa loše, dapače, pokazao je da je gladan igre, utakmica i plavog dresa. Vida je objasnio da je njegov medijski napad na Sammira bio pretjerano preuveličan od strane novinara i to je brzo izglađeno. Novopridošli Čop se, rekao bih, iznimno dobro i brzo uklopio u momčad i zaista ne vidim nijedan čimbenik po čemu Dinamo nema timski momčadski duh.

Vratimo se na navijače i navijanje. Ova generacija Dinamovih igrača je pokazala do sada da ne podliježe pritisku protivničkih navijača na gostovanjima. Oni su u specifičnoj situaciji jer na domaćem terenu također nemaju bajnu podršku, zapravo, (pre)često je to navijanje protiv njih, tako da smatram da zapravo u jednu ruku igraju slobodnije i opuštenije u gostima nego kod kuće.

Po meni, najveći protivnik Dinamovim igračima je upravo Dinamo. Dopustite da pojasnim.

Još od Branka Ivankovića preko Krunoslava Jurčića Dinamovi igrači (bivši i sadašnji) imaju u euro utakmicama sindrom 'desetominutne panike'. U određenim trenutcima igrači se jednostavno ukopaju, izgube u najmanju ruku samopouzdanje, ne mogu spojiti tri točna pas dodavanja, mahnito ispucavaju loptu. U Europi se takav sindrom ponekad kažnjavao, ponekad nije. U svakom slučaju, treba biti koncentriran maksimalno svih 90. minuta, bez nepotrebnih kiksova i pogrešaka koje bi dovele do ovog Dinamovog 'sindroma' koji je, nažalost, čest.

Hanibal

Član Tribine čiju smo analizu izabrali za ovu temu. Uključite se i vi u raspravu na Tribina.hr.

Treba također spomenuti, za one koji nisu gledali u subotu, Dinamovi igrači su odigrali protiv Zagreba najljepšu utakmicu ove sezone. Iako je protivnik zadnja momčad u MAXtv HNL-u, Zagreb, nije samo stvar u protivniku, jer Dinamovi igrači su pokazali da su odličnoj formi, da se dižu kao momčad, i da su sposobni igrati atraktivno, brzo i lepršavo, ne samo kada im to protivnik dopusti, već kada žele. Minijature Sammira, prekrasna dodavanja, driblinzi u rangu 'Joga Bonito', prekrasni pogoci. Ti elementi su krasili Dinamove igrače, a poglavito Sammira u subotu i smatram da, ako tako odigra i večeras, neće biti apsolutno nikakve panike i problema. Spomenuo bih i još večerašnjeg kapetana, Milana Badelja kojemu je ovo posljednja utakmica u modrom dresu, i uvjeren sam da će s posebnim nabojem igrati večeras, više nego ikada će biti motiviran i motivirati svoje suigrače i dostojno će se oprostiti od Dinama kako Badelj to i zaslužuje – kao kapetan koji je odveo svoju momčad u Ligu Prvaka!

Za kraj bih spomenuo alternativni scenarij. Ako se varam u ovoj analizi i Maribor svlada Dinamo i uđe u Ligu prvaku, Dinamo onda nije ni zaslužio ove sezone Ligu prvaka, i ako u dva dvoboja nije sposoban proći Maribor, onda i bolje da niti ne ulazi i neka igra Europsku ligu gdje će se ipak moći više nadmetati s protivnicima.

No vjerujem da do ovakvog scenarija ipak neće doći, no večeras će se sve prokazati. Žustro ću uz stream Tribine.hr navijati za modre, za ponovni ulazak u Ligu prvaka, i za kraj bih rekao onu olimpijsku: 'Neka pobijedi bolji!'