SVI ELEMENTI DERBIJA

Dinamo izvukao bod protiv sjajne Rijeke

03.04.2010 u 22:12

Bionic
Reading

Dvoboj Rijeke i Dinama definitivno je opravdao naziv derbija, ali nažalost dio hrvatskih derbija često su i sudački repovi. Rijeka je na svom travnjaku brzo povela, ali Dinamo je uz pomoć vještine, sreće i suca Marića preokrenuo na 2:1 i krebuo prema osvajanju tri boda. Ipak, sjajan šut Pamića u završnici donio je pravedniji kraj, podjelu plijena

Dvoboj je odigran pred oko pet tisuća gledatelja koji su svih 90 minuta održavali vrhunsku nogometnu atmosferu i ugođaj u kojemu igrači daju svoj maksimum.

Rijeka je krenula silovito i zasluženo povela već u osmoj minuti. Bivši Dinamovac Štrok namjestio je loptu sasvim na lijevu stranu i s više od 35 metara kraj kamenih svatova predvođenih vratarom Butinom zabio za 1:0. Rijeka je nastavila dominirati, činilo se da je Dinamo u velikim problemima. Najbliže još većem vodstvu Rijeka je došla nakon izuzetnog šuta Đalovića koji je dobro uzdrmao gredu.

Plavi su povremeno prijetili Radmanu, ali sami nisu uspjeli doći do izjednačenja. Uspjeli su tek uz pomoć suca Marića koji je u zadnjim sekundama prvog poluvremena jedan kontakt s Vrdoljakom nakon kornera, ni blizu lopte, okarakterizirao kao najstrožu kaznu. Riječani su poludjeli, trener Gračan šutao je klupski inventar, a Sammir je rutinirano pogodio za 1:1. Žalostan je omjer u kojemu se takve odluke donose u korist renomiranijih sastava u odnosu na one kada slobodna sudačka procjena ide na stranu slabijih.

Dinamo je u nastavak istrčao odlučniji, dok je igrom domaćina dominirala razumljiva nervoza. Zagrepčani su poveli nakon što je Sammirov ubačaj izboksao u Barbarića od kojega se lopta odbila u mrežu. Izuzetno zasluženi bod Riječanima je spasio Alen Pamić sjajnim prodorom i udarcem sa 25 metara.

Do kraja dvoboja Dinamo je stvorio dvije mat pozicije, ali nedovoljna suradnja plavih napadača spasila je bod Rijeci. Prvo je Mandžukić prekasno dao Tomečaku u situaciji dva na jedan, a zatim je i povratnik na terene Dodo pucao u dobro postavljenog Radmana kada je trebao dodati nečuvanom Mandžukiću.

Završnicu su obilježili dobri dalekometni pokušaji, među kojima se ističe udarac Tomečaka koji je od grede otišao na atletsku stazu.

Jurčića i dinamovce mogu zabrinuti ozljede Badelja i Barbarića koji su napustili travnjak, a upitno je i kako će reagirati Ettov zglob kada se ohladi. U jednom trenutku činilo se da je teže ozlijeđen. Uzvrat polufinala kupa je u Splitu, bez njih trojice plavi bi bili iznimno oslabljeni.