vizionar godine

Biramo najbolje: Ovo su kandidati za tportalovu nagradu u kategoriji sport

17.01.2024 u 14:05

Bionic
Reading

Mladi nogometaši, bivši uspješan alpski skijaš koji se posvetio jedrenju, daljinska plivačica, svjetska prvakinja u tekvondou te trener džuda koji se posvetio djeci s posebnim potrebama - svi oni finalisti su tportalove nagrade Vizionar godine u kategoriji sport

Godišnja nagrada tportala Vizionar godine ide dalje. Podsjetimo, nagrada se dodjeljuje najboljima u pet kategorija – gospodarstvo, tehnologija, društvo, kultura i sport, uz posebnu krovnu nagradu. Proglašenje dobitnika održat će se na svečanoj konferenciji 14. veljače u Zagrebu.

Iz mora pristiglih nominacija, u kategoriji sport najviše glasova dobili su Dina Levačić, juniorska momčad splitskog Hajduka, Ivica Kostelić, Lena Stojković i Matija Frlić.

Dina Levačić, hrvatska plivačica

Dina Levačić postala je najmlađa žena koja je uspješno završila izazov Oceans Seven, sedam najvećih plivačkih maratona u svijetu. Na svoj rođendan, 14. ožujka 2023., preplivala je Cookov tjesnac, koji povezuje Sjeverni i Južni otok Novog Zelanda, u dužini od 23 kilometra, onaj koji je nedostajao na njezinu popisu sedam najpoznatijih velikih svjetskih kanala.

Podatak da su samo 23 plivačice završile spomenutu rutu do njezina postignuća ističe težnju Levačić za izvrsnošću. Svojim uspjehom ona postaje velika motivatorica plivačima i ostalim mladim sportašima u Hrvatskoj.

Hajduk – juniorska momčad / Akademija HNK Hajduk 'Luka Kaliterna'

Juniori Hajduka igrali su 24. travnja 2023. finalnu utakmicu UEFA Lige prvaka mladih. Bio je to prvi put u povijesti da se jedna hrvatska momčad plasirala u finalnu utakmicu na UEFA-inom međunarodnom klupskom turniru. U polufinalnoj utakmici bili su bolji od mladih nogometaša AC-a Milan 3:1, ali u finalnoj utakmici poraženi su 5:0 od vršnjaka iz nizozemskog kluba AZ Alkmaar. No igrati u finalnoj utakmici UEFA-inog turnira – točnije Lige prvaka mladih - veliko je postignuće samo po sebi. Njihovo drugo mjesto na turniru jača imidž hrvatskog nogometa i baca snažno svjetlo na budućnost mladih u ovom sportu.

Ivica Kostelić, bivši skijaš, jedriličarski prvak Mediterana u klasi 40

Ivica Kostelić, najuspješniji hrvatski alpski skijaš u povijesti, obnovio je sportsku karijeru kao jedriličar. Ukupnu titulu osigurao je drugim mjestom na regati Palermo-Monte Carlo. U brodu ACI 40 zauzeo je drugo mjesto u svojoj klasi, što dokazuje njegovu prilagodljivost raznim sportskim izazovima, čime nadahnjuje brojne generacije sportaša.

Lena Stojković, europska i svjetska prvakinja u tekvondou

Lena Stojković je hrvatska tekvondašica iz splitskog kluba Marjan. Dvije godine zaredom bila je europska i svjetska prvakinja, a privatno je pripadnica pričuvnog sastava Hrvatske vojske i uspješna studentica Kineziološkog fakulteta. Zbog svoje upornosti i skromnosti idealan je uzor mladim sportašima iz Splita, ali i cijele zemlje.

Matija Frlić, trener i voditelj džudo kluba Profectus

Bivši džudo reprezentativac život je posvetio djeci s posebnim potrebama, koju trenira u džudo klubu Profectus, dajući im mjesto u društvu i osjećaj da mogu sve unatoč invaliditetu. Obitelj Frlić uložila je sav novac u uređenje dvorane koju je na korištenje dobila od Grada Samobora. Želja im je motivirati sve sportske klubove u Hrvatskoj da u svoj rad uključe barem jednu skupinu djece s posebnim potrebama.