VIZIONAR GODINE

Tek joj je 28, a već je isplivala Oceanovih sedam: Upoznajte Dinu Levačić

19.01.2024 u 15:15

Bionic
Reading

Predstavljamo vam kandidate za nagradu Vizionar godine u kategoriji sport. Prva od njih je djevojka koja ispunjava svoje snove i daje snagu drugima da krenu u realizaciju svojih vizija; jednostavna i jedinstvena daljinska plivačica Dina Levačić

Dina Levačić uspješna je i neustrašiva djevojka podrijetlom s otoka Ista. U ožujku će napuniti 28 godina, a rođenjem je Splićanka s adresom stanovanja u mjestu Mravince kod Solina. Prva je Hrvatica koja je preplivala La Manche, a u povijest plivanja ušla je i kao šesta osoba i druga žena koja je za 90 dana isplivala trostruku krunu daljinskog plivanja: mostove Manhattana u New Yorku, kalifornijski zaljev od otoka Cataline do San Pedra te La Manche.

Kandidati za nagradu Vizionar godine u kategoriji sport

Stotinjak ključnih suradnika tportala - komentatora, sugovornika, analitičara - nominiralo je svoje kandidate za Vizionara godine u pet kategorija: gospodarstvo, tehnologija, društvo, kultura i sport, nakon čega je odabrano po petero kandidata i(li) grupnih kandidatura s najviše nominacija u svakoj kategoriji. U kategoriji sporta to su Dina Levačić, juniorska momčad splitskog Hajduka, Ivica Kostelić, Lena Stojković i Matija Frlić.

Pobjednik će biti proglašen 14. veljače na konferenciji u Zagrebu.

Vrhunac karijere dogodio joj se na 27. rođendan, 14. ožujka 2023. godine, kada je preplivala zadnji od sedam svjetskih kanala, Cookov prolaz dug 23 kilometra, koji povezuje Sjeverni i Južni otok Novog Zelanda. Tako je postala najmlađa osoba na svijetu koja je preplivala Oceanovih sedam.

Ova neustrašiva i uporna djevojka plivanjem se bavi od četvrte godine, a s devet je isplivala prvi maraton u dužini od dva kilometra. Kako je vrijeme odmicalo, pomicala je granice pa je tako osvojila sjajno četvrto mjesto na glasovitom maratonu u Rosariju, šesto mjesto na 57 kilometara dugom maratonu između gradova Santa Fea i Coronde, peto mjesto na najdužem svjetskom plivačkom maratonu (88 kilometara) na rijeci Parani... Preplivala je i Gibraltarski tjesnac za tri sata i tri minute, što je drugo najbolje vrijeme među plivačicama, te Sjeverni kanal za 10 sati i 26 minuta...

Uz sve to, djevojka je koja cijelu sebe daje u pomaganju drugima pa sudjeluje u humanitarnim akcijama, pomaže djeci s teškoćama u razvoju...

Mlada i uspješna sportašica diplomirala je na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, a od početka prošle godine radi kao suradnica - asistentica na Medicinskom fakultetu u Splitu.

  • +5
Vizionar godine - Dina Levačić Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Njezina najveća podrška je obitelj. Majka Željana joj je pratnja tijekom plivanja, logističarka i podrška, a na svakom od sedam maratona s liste Oceanovih sedam s njom je bio i otac Mladen. Posebno mjesto u njezinoj plivačkoj karijeri ima sestra Damjana, uz koju je zavoljela plivanje.

Taj 27. rođendan, ta 23 kilometra, tih 11 sati plivanja, tih 16 stupnjeva temperature mora, ti visoki valovi koji su je pratili, taj trenutak kada je preplivala maraton zauvijek će pamtiti. Ispunila je sve svoje snove, sve ciljeve u koje je vjerovala, koje je planirala, za koje se spremala i za koje je imala jasnu viziju.

Čak i kada nije imala sponzore, pronašla je rješenje te preko objave na Facebooku potražila pomoć. Objavila je broj računa i poveznicu na crowdfunding projekt te na kraju prikupila dovoljno novca da se može posvetiti konačnom cilju, zatvaranju knjige Oceanovih sedam.

Nakon svega na Facebooku je napisala:

'23 godine plivanja, 23 kilometra Cookovog prolaza i 23. osoba koja je isplivala Ocean 7. To sam JA. Nakon šest godina i nepunih 200 preplivanih kilometara, moja avantura Ocean 7 privela se kraju. Kada sam 2015. počela razmišljati o La Mancheu, nisam ni mogla sanjati da ću biti tu gdje jesam. Avanture koje sam doživjela i ljudi koje sam upoznala ostavili su na meni neizbrisiv trag. Na ovom putu nadišla sam prepreke i izazove koji su se u nekom trenutku činili nepokorivi. Pomaknula sam svoje granice nebrojeno puta i ponekad iznenadila i samu sebe. Ocean 7 je plivački izazov samo na papiru, ali on je puno više od toga. To je avantura koja mijenja životnu perspektivu, stvara nova i neraskidiva prijateljstva i daje neopisivu životnu snagu. Jedna meni draga osoba kaže: 'Dina, ti si luda i to je to, ali to je skroz u redu.' Pa vjerojatno i nije daleko od istine, jer ta mi je ludost omogućila da postanem 23. osoba u svijetu koja je isplivala Ocean 7 te će uz moje ime s ponosom vijoriti hrvatska zastava.'

  • +6
22.3.2023., Mravince - doček za Dinu Levačić nakon povratka s Novog Zelanda Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

No tu nije stala. Smogla je snage za još jedan vrhunski uspjeh pa je u srpnju 2023. godine preplivala Galway bay u dužini od 11 kilometara. Motiva joj ne nedostaje jer je ona cura s vizijom i vjerom. Jednom je prilikom rekla:

'Kad startam, znam da sam sama u svojoj tišini, ohrabrujem se, veselim se. Naučila sam se strpljenju. Ako vam se ponekad čini da vam dobro ide, a niste postigli svoj cilj, nemojte stati, gubiti nadu ili vjeru da biste došli do svog sna.'

Djevojka koja ispunjava svoje snove i daje snagu drugima da krenu u realizaciju svojih vizija; jednostavna i jedinstvena - Dina Levačić.