UZBUNA U SARAJEVU

Der Spiegel: BiH liga je najjadnija u Europi!

16.02.2009 u 18:07

Bionic
Reading

Njemački Der Spiegel u ponedjeljak je objavio poprilično tužnu priču o stanju o nogometu u BiH i tamošnjem nogometnom savezu te o svakodnevnim pojavama u 'najjadnijoj europskoj ligi'

Sarajevski portal sarajevo-x.com pomalo s nevjericom prenosi članak iz njemačkog Der Spiegela u kojem se o BiH nogometu govori u vrlo lošem svjetlu. Novinari sarajevskog internetskog portala tako su zabilježili mišljenje njemačkih novinara koji tvrde da Premijer ligu BiH, osim nepovjerenja javnosti u nogometni savez, nerijetko potresaju navodi o korupciji, namještanju utakmica i potplaćivanju sudaca.

Istraživanje UN-a, kako prenosi Der Spiegel, pokazalo je da u Bosni i Hercegovini u većini utakmica pobijedi domaćin, što je prvi pokazatelj da se u nacionalnoj ligi nešto događa. Za razliku od drugih europskih liga, u BiH je zabilježeno samo 11 posto pobjeda gostujućih klubova, što je osjetno manje u odnosu na 20 posto, koliko iznosi postotak pobjeda gostiju u drugim ligama Europe.

Mehmed Janjoš, trener FK Sarajevo, za taj njemački magazin je potvrdio da je situacija u BiH nogometu stvarno kritična: 'U našoj ligi stvari su toliko predvidljive da se pobjednik zna odmah na početku sezone.'

Magazin dalje piše da ta liga nije jedina koja ima probleme s korupcijom i slabim rezultatima u istočnoj Europi te da su slične stvari u prošlosti zabilježene u bugarskoj i ukrajinskoj ligi, no da je trenutno BiH Premijer liga jedna od najkritičnijih.