tamo gdje vječno sunce sja

Definitivan završetak jedne lijepe rukometne priče; 2017. godine pokorili su Europu, a sada se klub raspada

26.04.2019 u 14:14

Bionic
Reading

Emotivno je bilo u četvrtak navečer u Skoplju. Dvorana 'Jane Sandanski' bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, ljubitelji rukometa došli su oprostiti se od svojih ljubimaca. Vardar je u prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka pobijedio Szeged 31:23, na dobrom je putu da izbori Final Four i krene po još jedan naslov prvaka Europe. No, već na kraju sezone ova momčad više neće postojati...

'Sedam godina prošlo je otkako sam krenuo ulagati u rukomet u ovoj zemlji, počevši sa ženskom ekipom 2012. godine i već sljedeće godine pridružio sam se muškom klubu. Nažalost, od tih sedam godina provedenih u rukometu tri su prošle kako se ja svakodnevno borim za podršku klubu, uz konstantno zaduživanje i uzimanje kredita. Prihod koji klub godišnje inkasira od EHF-a i sponzora nije ni 10 % ukupne svote koju godišnje ulažem. Imam dosta obećanja da ću uskoro dobiti pomoć za ovaj sport, ali evo, spominjem ovo već sedmu godinu, a pomoći nema', započeo je svoje obraćanje makedonskoj javnosti Sergej Samsonjenko.

Ruski je milijunaš te 2012. godine spas od progona u domovini pronašao u Makedoniji i dio svog bogatstva krenuo ulagati u tamošnji rukomet. I sjajno mu je krenulo, jer Makedonija je već tradicionalno rasadnik vrhunskih rukometaša. Ušao je u mušku momčad Vardara 2013. godine i pokrenuo nešto do sada neviđeno u svjetu rukometa. Jer već 2017. godine Vardar je - najvećim dijelom 'na hrvatski pogon' - stigao na sam vrh, osvojio je naslov prvaka Europe.

Pokorio je Samsonjenko sa svojom rukometnom 'legijom stranaca' Ligu prvaka koji su sanjali prebogati velikani poput PSG-a, Barcelone, Kiela, Kielcea, Veszprema... U odnosu na šeike koji 'drmaju' PSG-om i ulažu stotine milijuna eura u momčad, Samsonjenko je doslovno - siromah. Ali njegov je Vardar imao 'srce i muda', a glavnu su ulogu u toj momčadi imali Luka Cindrić, Igor Karačić i Ivan Čupić.

Drmao je Vardar Ligom prvaka i Seha ligom, ali sad je njegovoj vladavini došao kraj. Samsonjenko više jednostavno financijski ne može pratiti potrebe kluba, a pomoći nema...

'To je glavni razlog zbog kojeg neću moći financirati klub i sljedeće sezone. Proteklih godina Vardar je bio simbol države i dominirao je sportom. Vardar je bio i bit će nacionalni ponos za svakog stanovnika. 2017. godine postao je prvak Europe u muškoj konkurenciji i donio šampionsku krunu ovoj zemlji. Nikada neću zaboraviti ni ja, a ni svi građani kako je u Skoplju više tisuća ljudi dočekalo i poklonilo se uspjehu naših rukometaša', zaključio se Samsonjenko.

  • +10
Osmina finala rukometne Lige prvaka, PPD Zagreb - Vardar Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Prva utakmica četvrtfinala Lige prvaka bila je ujedno i posljednja ove momčadi pred svojim navijačima. Zato niti ne čudi dupkom ispunjena dvorana 'Jane Sandanski', navijači su se došli oprostiti od svojih ljubimaca koji su ih proteklih godina tako uveseljavali pobjedama i naslovima. I gle čuda, slavio je Vardar 31:23, vrlo vjerojatno će to biti dovoljno da izbori plasman na Fina Four. I tko zna? Možda u igračima, koji plaće i premije nisu vidjeli mjesecima, proradi 'dišpet' pa još jednom - odu do kraja! Kakva bi to samo senzacija i priča bila! Jer svi oni na kraju sezone imaju 'otvorene ruke', svi do jednog odlaze iz kluba koji je doslovno na rubu propasti.

'Želio bih zahvaliti cijelom klubu, a isto tako i Szegedu jer su bili sportski nastrojeni prema Vardaru i nisu nas podcjenjivali iako su znali što nas čeka. Shvatili smo posao ozbiljno. Još uvijek nisam svjestan atmosfere i toga što se događa. Ova momčad ostat će zlatnim slovima upisana u makedonskoj povijesti. Naklon do poda i treneru Parondu koji je napravio odličnu atmosferu pred utakmicu. Slijedi Segedin, ne idemo tamo s bijelom zastavom', rekao je Igor Karačić na nakon utakmice.

  • +5
Finale SEHA lige, Vardar - Zagreb, 2018. Izvor: Cropix / Autor: Maja Zlatevska / CROPIX

Emotivni su bili i njegovi suigrači, možda su baš iz inata odigrali tako sjajnu utakmicu. Jer kratko će još ova momčad biti na okupu, većina igrača već zna svoje nove destinacije. Karačić će u Kielce, Borozan u Barcelonu, Dibirov i Čupić bi trebali u Meškov Brest, a najveća zvijezda - 215 centimetara visoki Latvijac Danis Krištopans najnovije je pojačanje PSG-a.

Konačni je to raspad velikog Vardar pred kojim su drhtali milijunaši PSG-a i Barcelone, a Skoplje je bilo neosvojiva rukometna utvrda posljednjih godina. No, priči je kraj, ruski su se milijuni istrošili, novog novca kojim bi ovu momčad održali na okupu nema, pa će igrači - svatko na svoju stranu. Do nekog novog ruskog milijunaša koji bi za svoje 'progonstvo' mogao izabrati baš Skoplje. Jer to je ipak tamo gdje vječno sunce sja...

  • +16
VELUX EHF Liga prvaka, skupina B, 5. kolo, RK PPD Zagreb - RK Vardar Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalović