BRONČANI LUKA

Dečko koji ostavlja dojam na stazi i izvan nje

26.10.2010 u 11:09

Bionic
Reading

Luka Grobenski, dečko od tek 12 godina, ostavlja dojam ozbiljnog, bistrog i fino odgojenog djeteta, koje itekako zna što želi. Tijekom kratkog subotnjeg druženja na pisti u okolici Novog Marofa razgovarali smo s njim o dosadašnjim uspjesima i željama za budućnost

Luka Grobenski nije više nepoznati klinac, on je 12-godišnjak koji iza sebe ima rezultate, koji se na karting stazi snalazi onako kako se većina njegovih vršnjaka snalazi na nogometnom igralištu, a bez obzira na treninge, putovanja i druge hobije, u školskom imeniku ima ocjene kakve svaki roditelj može samo poželjeti. Unatoč godinama i životnom neiskustvu on je elokventan, izravan u razgovoru i opušten.

'Kad smo razgovarali s Red Bullom u Salzburgu o nekoj vrsti potpore, tamošnji menadžeri nisu inzistirali na Lukinom rezultatu nego na uspjehu u školi. Za mene kao roditelja to je jedini ispravan put. Uostalom, mama se obavezala da će svaki mjesec u Austriju slati prijepis Lukinih ocjena', kazao nam je Marijan Grobenski, otac mladog kartingaša koji je prije 10-ak dana osvojio treće mjesto u Easykartu. Jasno, riječ je o svojevrsnom sponzorstvu slavne tvrtke koja već godinama ulaže ne samo u vrhunski sport, nego i u razvoj talentiranih klinaca.

Proteklog vikenda Luka Grobenski doputovao je s ocem do Novog Marofa i bila je to izvrsna prigoda da ga vidimo na djelu, ali i popričamo s njim. Premda 12-godišnjak, ostavlja dojam djeteta koje zna što želi i na koji način do toga doći, shvaća važnost školskih obaveza i vrijednost hobija. Tata Grobenski kazao nam je da se osim kartingom i školom još bavi i hrvanjem, jedrenjem i jogom, te da trenira karting tek jednom, dvaput u dva tjedna. Ništa specijalno. 'Želim da se Luka zaželi vožnje, a ne da mu sve preraste u rutinu', naglasio je ponosni tata koji sina prati na svakom natjecanju.

A što Luka kaže o svemu, što misli o svojim dosadašnjim uspjesima, kakve su mu ambicije i želje u budućnosti? Koliko ga karting i ostali hobiji ispunjavaju u odnosu na tradicionalno naganjanje lopte po ulici ili igranje neke druge igre s klincima u kvartu? Kako se uostalom osjećao dječak koji je prije samo dvije godine zbog kartinga preselio iz Koprivnice u Pulu, u novu i nepoznatu sredinu, ostavio vršnjake i školske prijatelje i bio doslovce primoran stvarati nova prijateljstva? A sve zbog ljubavi prema kartingu, prema brzini koju je do ove jeseni postizao u malom bolidu od 60 kubika.

'Jednom želim postati vozač Formule 1. Želim biti kao Ayrton Senna, kišni čovjek koji je radio čuda na stazi', tek je mali dio Lukinih ambicija o kojima nam je pričao, no unatoč 'oktanskim razgovorima' nije zaboravio, bez i najmanjeg upozorenja tate ili novinarskog potpitanja, zahvaliti ravnatelju škole i učiteljima na razumijevanju za njegovu strast. Da ne bi krivo shvatili, popusta nema, nego je tek pošteđen dodatnih pitanja ponedjeljkom, kad se vrati s nekog natjecanja ili dalekog treninga. No najbolje da i sami provjerite o čemu sve Luka priča u kratkom video intervjuu. Jamčimo da će i na vas ostaviti izvrstan dojam...