OTVORENO ZA TPORTAL

Dario Šimić oglasio se o glavnoj temi hrvatske nogometne javnosti

18.10.2017 u 11:58

Bionic
Reading

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom su dvije utakmice protiv Grčke u sklopu dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Bivši hrvatski reprezentativac Dario Šimić osvrnuo se za tportal na nadolazeće dvoboje, a prisjetio se i teške utakmice protiv Grčke 1997.

Posljednjih tjedana ime 42-godišnjeg Darija Šimića u medijima se najčešće provlačilo u kontekstu potencijalnog kandidata za predsjednika HNS-a. No tema našeg razgovora ipak su bile dodatne kvalifikacije za SP 2018.

'Po mom mišljenju, Grčka je zaista najgori mogući protivnik kojeg smo mogli dobiti na ždrijebu i bit će nam nezgodan protivnik. Iako je Grčka na Fifinom rankingu dosta lošija od Hrvatske, ipak treba reći da su oni nogometna nacija te da su bili i europski prvaci. OK, pojedinačno su slabiji od nas, ali oni su momčad koja ima karizmu. No s druge strane činjenica je da mi imamo jednu od najboljih momčadi u Europi i moramo napraviti sve što je potrebno da se plasiramo na SP u Rusiji', kazao nam je Šimić, koji ovih dana izbjegava medije i svoju potencijalnu kandidaturu uz riječi: 'Za to ima dovoljno vremena, sada je reprezentaciji potreban mir.'

Prisjetio se Šimić 1997. i teškog gostovanja u Solunu kod Grčke, kada je Hrvatska slavila 1:0 golom Davora Šukera. Tko zna bi li Hrvatska vidjela SP u Francuskoj 1998. da u Grčkoj nije upisala tri boda?

'To je bila odlučujuća utakmica i zaista je upitno bismo li putovali na SP u Francusku da nismo pobijedili. Sjećam se, bila je to jako teška utakmica i na kraju smo slavili golom Šukera uz fantastične poteze Slavena Bilića, koji je bio asistent kod gola. Eto, 20 godina kasnije opet nas čeka odlučujuća utakmica u Grčkoj, a za odlazak na SP potrebni su našoj reprezentaciji podrška i mir.'

Hrvatska i Grčka još nikad nisu izbačene u ovoj fazi

Hrvatska nogometna reprezentacija će prvi susret dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo igrati u Zagrebu 9. studenoga, a uzvrat 12. studenoga u Pireju. Oba ogleda na rasporedu su u 20.45 sati.

Podsjetimo, Hrvatska još nije izbačena u ovoj fazi natjecanja ni u kvalifikacijama za Svjetsko ni za Europsko prvenstvo. Prolazili su naši dalje u četiri navrata, protiv Ukrajine (1997.), Slovenije (2003.), Turske (2011.) i Islanda (2013.). No isto tako niti Grčka još nije izgubila dodatne kvalifikacije pa iz toga razloga naši igrači, s izbornikom Zlatkom Dalićem na čelu, trebaju biti dodatno na oprezu.

  • +42
Kvalifikacije za SP 2018., Ukrajina - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL