BOWLING

Damir Brnić prvi pobjednik Ljetne superlige

15.09.2011 u 18:26

Bionic
Reading

U kuglanju na deset čunjeva vrijedi staro pravilo: ako se znojiš na stazi, onda nešto pogrešno činiš

Damir Brnić (35), član zagrebačkog Zapada, bio je najuspješniji pojedinac prvog natjecanja za Ljetnu super ligu u bowlingu na stazama u Zaprešiću. Bowlingom se bavi petnaestak godina s prekidima, što zbog posla, što zbog nepostojanja kuglana za taj sport u našoj zemlji.

'Nekako nas, današnje bowlingaše doživljama kao pionire bowlinga u Hrvatskoj', ističe Brnić.

'Zapravo', nadovezao se Karlo Kolar, voditelj kluba Zapad,'bowling u Hrvatskoj imao je više početaka. Prva generacija bila je iz 1954, druga iz 1976, treća iz 1995, a četvrta iz 2009.'

Od 2003. do 2009. u Zagrebu i Hrvatskoj nije bilo kuglana za bowling.

'U to vrijeme', objašnjava Karlo Kolar,'trenirali smo i natjecali se za hrvatsko prvenstvo u Ljubljani, gdje su nas primili široka srca i pod jednakom uvjetima kao i svoje, slovenske natjecatelje'.

Danas se u Hrvatskoj natječu zagrebački klubovi Obrtnik, Ericsson, Purger, BK 300 i Zapad te Zaprešić, osječki X i novosonovani slunjski Nomad. Kuglane za bowling postoje u Zaprešiću i u zapadnozagrebačkom naselju Savska Opatovina te u Osijeku. Ljetna superliga održana je na stazama u Zaprešiću.

'Kad igram u Hrvatskoj, uvijek očekujem da ću biti prvi', kaže Brnić.

Član je hrvatske reprezentacije, sudjelovao je na Sredozemnim igrama u Barceloni, ali ne i na Europskom i Svjetskom prvenstvu.

'Ta sam natjecanja propustio zbog obveza na poslu', pripominje Brnić, 'no nemogućnost da nastupam na tako velikim priredbama nije me obeshrabrila; naprotiv, vezan sam uz bowling, makar sam se bavio i ostalim sportovima, ponajviše rukometom u ondašnjem Zagreb-Chromosu i košarkom u školskim danima.'

Brnić je konobar, a podsjeća da su bowlingaši na početku bili odjeveni u bijele košulje s leptir kravatama i crne hlače.

'I danas je propisano kako se odijevati na stazi, u sportskloj majici ili majici s kragnom i u hlačama te posebnim cipelama', dodaje Brnić, a Karlo Kolar nastavi:

'U vrhunskom bowlingu, slikovito rečeno, 70 posto uspjeha ovisno je o psihi, a 30 posto od tehničkih sposobnosti bowlingaša'.

Pravilo iz bowlingaških početaka vrijedi, međutim, i danas.

'Ako se znojiš, nešto pogrešno radiš', sa smiješkom zaključi Brnić.

Ili, drugim riječima, nešto očito nije bilo u redu s tvojim hicem i prijenosom energije s ruke na kuglu tešku sedam kilograma.

Evo i poretka najuspješnijih sudionika prvog natjecanja za Ljetnu superligu u bowlingu (sudjelovalo je 30 natjecatelja, koji su odigrali 40 kola): 1. Brnić (Zpad, Zagreb), 2. Petković (Nomad, Slunj), 3. Kovačević (Zapad) i Barišić (Zaprešić), 5. Naglić (BK 300, Zagreb), 6. Badovinac (Slovenija), 7. Vedriš (Zaprešić), 8. Miculinić (BK 300).