ZADAR - SPLIT

Dalmatinska bitka za doigravanje ABA lige. Treneri otkrili dobre vijesti za navijače

29.02.2024 u 14:48

Bionic
Reading

U 21. kolu AdmiralBet ABA lige sutra će se u Dvorani Krešimir Ćosić sastati Zadar i Split. Bit će to peti ovosezonski sraz dviju momčadi, pri čemu je Zadar slavio tri puta, uključujući i u onoj najvažnijoj u četvrtfinalu Kupa Krešimir Ćosić

Peta utakmica, druga u regionalnom natjecanju, također nosi veliki značaj, budući da bi Zadar pobjedom praktički osigurao nastup u doigravanju, jer bi Splićanima, koji su trenutačno deveti, „odmaglio“ na tri boda razlike.

Zadar se ovog tjedna „zagrijavao“ odrađivanjem obveze protiv DepoLink Škrljeva, a Splićane dočekuje potpuno spreman.

'Ovo je za nas važna i teška utakmica. Dolazi nam protivnik se kojim već dvije godine „ratujemo“, borimo se na parketu. Stanku smo iskoristili za jedan malo jači mikro ciklus priprema, malo smo spuštali formu što se i vidjelo protiv Škrljeva. Neki igrači bili su na reprezentativnim obvezama, to uvijek donosi neke upitnike i nama i drugima. Što se tiče Splita, tu nema posebnih novosti. Imaju izuzetne šutere u Shorteru i Perkoviću, Amerikanci dominiraju u organizaciji igre i morat ćemo se boriti i biti koncentrirani do kraja. Zahvaljujem publici na dosadašnjoj podršci, nadam se da će i ovog puta doći i podržati nas', najavljuje utakmicu trener Danijel Jusup.

U momčad se vraćaju Luka Božić, koji je bio pošteđen zbog operacije umnjaka i Dario Drežnjak, koji se stavio na dispoziciju i za prošlu utakmicu, ali je dobio dan odmora. Manjih zdravstvenih problema imao je Juan Davis, no i on bi trebao biti spreman za utakmicu. Može li Zadar u takvom sastavu, pa i s činjenicom da s izravnim suparnicima Splitom i Igokeom m:tel igra dvije utakmice na domaćem terenu, osigurati doigravanje, čak i zadržati peto mjesto na kojem se sada nalazi?

'Imamo još pet-šest kola do kraja, a tada se zbraja sve. Ja i igrače i sebe tjeram da ne gledamo tablicu, nego svaki sljedeći trening i svaku sljedeću utakmicu. To nas je dovelo ovdje gdje jesmo. Sve se može okrenuti, moramo biti fokusirani i ostati s obje noge na zemlji', poručuje Jusup.

  • +36
Doček košarkaša KK Zadar na Narodnom trgu nakon osvojenog Kupa Krešimir Ćosić, 17.2.2024. Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

Kapetan Marko Ramljak ističe kako se Zadar i Split dobro poznaju i mogućnosti za iznenađenja su minimalne.

'Bilo da igramo kući ili vani, sve utakmice u zadnje dvije sezone su bile slične, rovovska borba i egal do samog kraja. Ne bih se čudio da tako bude i ovaj put. Napravili smo u pauzi dobre treninge da se malo dignemo fizički, bilo je i nešto ozljeda, igrača u reprezentaciji… Utakmice nakon stanke su uvijek nezgodne, bitna nam je za play off i što bolju poziciju u njemu. U ovom natjecanju igraju s tri Amerikanca na parketu, to im je olakšavajuće u odnosu na Kup. Moramo koncentrirano početi od prve sekunde. Nadam se da će navijači napraviti atmosferu kakva je bila na Gripama, da će nam dati dodatni naboj, bilo bi nam svima lakše, kaže Ramljak.

U splitskom taboru vlada veliki optimizam. Trener Slaven Rimac poručuje::

'Idemo se revanširati za poraz u SuperSport Kupu Krešimir Ćosić, jači smo za Vitu Kučića i Krešimira Ljubičića, iako ne znam koliko će Ljubičić moći participirati. Amerikancima smo u ovoj stanci dali da idu doma, da se vide s obiteljima, pa su se kasnije vratili. Dobro je da u ABA ligi nemamo barijeru igranja istovremeno s tri stranca. Ovo je dovoljno kvalitetna ekipa da u većini utakmica može odgovoriti svakome i čak i kad nam netko fali, a sada smo nakon duže vremena kompletni. Igrači su motivirani. Nije još završnica sezone, ali ulazimo polako u tu fazu. Još nismo pokazali sve što možemo, velika je želja okončati sezonu s trofejem', rekao je strateg igre Splićana pa se osvrnuo na najboljeg igrača Zadra i ABA lige Luku Božića.

KK Zadar - KK Split, četvrtfinale Kupa (sažetak) Izvor: tportal.hr / Autor: croatel/tportal

'Svakako treba umanjiti njegov utjecaj na utakmicu. On i zabija i druge čini boljima. Uz to je podigao i rang šuta. Jako su strpljivi, vjeruju jedni drugima. Tih šest, sedam igrača koje Jusup najviše koristi, jako dobro funkcioniraju, respektiraju se, nema ishitrenih rješenja. Njima se ta igra do sada isplatila. Mi moramo napraviti iskorak da bismo bili bolji od njih.

Za kraj je progovorio i o mogućem plasmanu Splita u doigravanje ABA lige: 

⁠'S aspekta gdje smo bili nakon sedam, osam kola a gdje smo danas, sigurno bi značilo puno za ekipu kad bi se plasirali u doigravanje. Samopouzdanje bi se sigurno diglo. Ne treba stavljati pritisak, ali ako budemo igrali kako znamo dosegnut ćemo i doigravanje.'

Utakmica se igra sutra (petak) od 19 sati u Dvorani Krešimir Ćosić u Zadru, uz prijenos na Areni Sport 2 (MAXtv). 

Standings provided by Sofascore