TRAŽI se novi mandžo

Dalić uoči Španjolske ima jednu brigu: 'Slučaj Kalinić' tek sada postaje problem za hrvatsku reprezentaciju?

10.09.2018 u 11:31

Bionic
Reading

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić i njegovi bliski suradnici uoči početka Lige nacija imaju ozbiljan problem u napadačkom dijelu momčadi, a ako se pokaže da nema pravog zamjenika za Marija Mandžukića u postojećem kadru, 'slučaj Kalinić' i eventualna pomirba opet bi se aktualizirali

Otprije je poznato to da su se, nakon što su postali viceprvaci svijeta, oprostili od dresa reprezentacije golman Danijel Subašić, zatim stoper Vedran Ćorluka te nakon njih i napadač Mario Mandžukić, drugi strijelac Hrvatske svih vremena. Ako tome dodamo da se dugo nije znala Dalićeva sudbina, koji nije želio ostati na klupi jer su mu neki ljudi iz HNS-a pakirali otkaz, tada je jasno kako se savršena kemija sa SP-a u Rusiji nakratko izgubila.

  • +3
Prijateljska utakmica: Portugal - Hrvatska Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

No naglim i pomalo neočekivanim odlaskom Mandžukića iz reprezentacije preko noći se stvorio novi problem jer takav profil napadača - nemamo! Najbliže što smo imali po stilu igre jest potjerani Nikola Kalinić (nedisciplina). Ako tome dodamo to da je Andrej Kramarić dobio za ove dvije utakmice poštedu zbog ozljede (iako uredno igra u Njemačkoj), te da nema nespremnog Ante Rebića (također ozljeda), tada je jasno da bi se na startu Lige nacija vrlo lako moglo dogoditi da se pojavi problem u realizaciji.

Dakle na novim napadačima koji su pozvani (Marko Livaja i Ivan Santini) velika je odgovornost. No Kalinić je sam sebe izbacio zbog nediscipline, a usprkos tome što nije briljirao u dresu Milana, što u Atleticu ne igra, jasno je da bi sada bio među prvih 11 da nije napravio – incident. No jasno je i to kako Dalić zasad ne želi ni pod razno pozvati Kalinića, a možda bi i promijenio odluku kada bi se temperamentni Dalmatinac javno ispričao, kada bi rekao kako je pogriješio...

No prve utakmice u Ligi nacija dat će nam neke odgovore. Podsjetimo, Hrvatska prvu utakmicu igra u utorak protiv Španjolske (20:45), koja je u prvom kolu slavila na Wembleyju protiv Engleske (1:2). Jako je to težak test za poprilično izmijenjenu hrvatsku reprezentaciju u kojoj je i dalje glavni igrač Luka Modrić, ali je vidljivo kako još nije uhvatio pravu formu. Nema sumnje da bi upravo protiv Španjolske napadač Atletica Nikola Kalinić, koji u La ligi još čeka priliku, imao motiv više da se dokaže, ali dok se ne zakopaju ratne sjekire, o tome nema smisla razglabati.

Dodajmo tome kako je Kalinić prije nekoliko dana na treningu ozlijedio gležanj desne noge i zasad je nepoznato kada će se vratiti na travnjak.

Dakle u toj će se utakmici vidjeti mogu li Santini i Livaja igrati na tako visokoj razini, a drugu priliku imat će već 12. listopada, kada Hrvatska u skupini 4 elitne A lige na Rujevici dočekuje Englesku. Dodajmo još kako pobjednik skupine ide na Final Four koji se igra sljedećeg lipnja, a posljednja od tri momčadi ispada u niži rang ili B ligu. U slučaju lošeg starta, jer raspored nam ne ide na ruku s obzirom na stanje u momčadi, Dalić i suradnici bit će uoči sljedećih utakmica pred ogromnim pritiskom.

U slučaju loše realizacije u spomenute dvije utakmice opet bi glavna tema mogao postati Nikola Kalinić. Jer želio to netko priznati ili ne, on je uoči SP-a kotirao kao najbolja zamjena za Marija Mandžukića. Ali onda je pukao kad je shvatio da je ispred njega Kramarić... Uostalom, sjetimo se dodatnih kvalifikacija protiv Grčke u kojima je Kalinić briljirao. Prvo je izborio penal te nakon toga zabio lijep gol i ovacijama je ispraćen s Maksimira kada je izlazio iz igre.

'Ima stvari koje moramo popraviti, vidjeli smo ih. Rekao sam da je ovo put za Europsko prvenstvo i selekcija igračima. Čekaju nas Španjolci, tu moramo biti konkretniji i puno bolji u toj utakmici', rekao je izbornik Dalić za Novu TV nakon 1:1 u prijateljskoj utakmici protiv Portugala, u kojoj se vidjelo kako nam je napad, ruku na srce, najslabija strana.

Upravo ta riječ 'konkretniji' vjerojatno je kritika novim napadačima. Jer bez njihove realizacije protiv ovako moćnih protivnika pitanje je hoće li Modrićeva ili Perišićeva genijalnost biti dovoljna...

Nikola Kalinić vratio se iz Rusije nakon što je izbačen iz hrvatske reprezentacije Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX