NBA liga

Clippersi dobili Lakerse, ali njihov trener upozorava: Još uvijek se nismo izvukli

06.04.2023 u 11:06

Bionic
Reading

Los Angeles Clippersi su u gradskom derbiju svladali Lakerse sa 125:118 u, ali još važnije, u borbi za izbjegavanje žrvnja 'play-in' turnira koji će dati posljednje dvije momčadi za doigravanje

"Nisam zagovornik 'play-in' turnira. No, još uvijek se nismo izvukli", komentirao je trener Clippersa Tyronn Lue nakon još jedne pobjede protiv njegove bivše momčadi.

Bila je to 11. uzastopna pobjeda Clippersa protiv Lakersa te su tako drugu sezonu zaredom "pomeli" gradske suparnike u međusobnim dvobojima. Clippersi sada imaju 92% izgleda za izravan plasman u doigravanje, jer će do kraja sezone još ugostiti već otpisani Portland i gostovati kod Phoenixa koji ne može ni naprijed ni natrag sa svoje četvrte pozicije.

Lakersi će do kraja sezone ugostiti Phoenix i Utah Jazz, ali ni dvije pobjede im možda neće biti dovoljne da izbjegnu dodatne utakmice za plasman u doigravanje.

"Kako god bude, bit će. Za nas je uvijek bilo najvažnije da smo zdravi. U zadnje dvije sezone nam je to bila Ahilova peta", izjavio je LeBron James koji je u još jednom porazu od Clippersa bio najbolji igrač Lakersa sa 33 koša, osam skokova i sedam asistencija.

Norman Powell je kao igrač s klupe bio najbolji strijelac pobjedničke momčadi sa 27 koševa, Kawhi Leonard je uz 25 poena imao sedam skokova i četiri asistencije, a još jednu vrlo dobru utakmicu odigrao je Ivica Zubac čija se nazočnost osjetila na oba kraja terena: imao je 17 koševa uz šut 6/10, 13 skokova, jednu asistenciju i blokadu te dvije ukradene lopte.

S učinkom 42-38 Clippersi su se izjednačili s Golden State Warriorsima, ali su ispred njih po dodatnom kriteriju i zato su na petom mjestu.

Lakersi su sa 41-39 izjednačeni s New Orleans Pelicansima koji su u produžetku svladali Memphis sa 138-131 u ludoj utakmici. Grizzliesi su pred kraj prvog poluvremena imali 19 koševa prednosti, na početku četvrte četvrtine još uvijek bili na +14, da bi dopustili domaćoj momčadi preokret u kojem su Pelicansi došli do šest koševa prednosti 11 sekundi prije kraja. No, u tih 11 sekundi gosti su uspjeli tricom Brooksa i s tri od četiri pogođena slobodna bacanja izboriti produžetak. Ipak, u dodatnih pet minuta Pelicansi su ipak došli do pobjede i tako osigurali nastup u "play-in" turniru.

Herbert Jones Jr. je s učinkom karijere od 35 koševa predvodio strijelce New Orleansa. CJ McCollum je dodao 31 poen i 10 skokova, Trey Murphy III. je ubacio 30, a Brandon Ingram 24 koša za Pelicanse. Grizzliese je sa 40 poena predvodio Jaren Jackson Jr. Dillon Brooks je dodao 25, a Desmond Bane 24 koša.

U igri za "play-in" ostali su i Dallas Mavericksi koji su pred svojim navijačima svladali Sacramento sa 123-119. Kyrie Irving je bio najbolji strijelac Dallasa sa 31 košem. Luka Dončić je završio sa 29 poena, 10 skokova i šest asistencija, a Tim Hardaway Jr. je ubacio 24 koša. De'Aaron Fox je sa 28 koševa bio najbolji strijelac Kingsa, a Domantas Sabonis je imao "triple-double" sa 19 poena, 11 koševa i 11 asistencija.

Dallas (38-42) je i dalje na 11. mjestu, ali se izjednačio s Oklahoma City Thunderom u borbi za 10. mjesto koje donosi nastup u "play-in" turniru. Mavsi će do kraja sezone ugostiti Chicago i San Antonio, a OKC će gostovati kod Utah Jazza i biti domaćin Memphisu.

Milwaukee Bucksi su osigurali status najbolje momčadi u osnovnom dijelu sezone domaćom pobjedom protiv Bullsa 105-92, iako je Giannis Antetokounmpo propustio dvoboj zbog bolova u desnom koljenu, a iz istog razloga je Khris Middleton napustio parket tijekom prvog poluvremena.

Bobby Portis sa 27 koševa i 13 skokova te Brook Lopez sa 26 poena dali su svoj doprinos da se ti izostanci manje osjete. Na granici "triple-double" učinka bio je Jrue Holiday sa 20 koševa, 15 asistencija i osam skokova. Kod Chicaga je najbolji bio Nikola Vučević sa 21 košem i 11 skokova.

Za razliku od Bucksa, koji će u svakom krugu NBA doigravanja imati prednost domaćeg terena, Bullsi će morati dodatno raditi kako bi se izborili za nastup u doigravanju, jer su kao desetoplasirana momčad u Istočnoj konferenciji 'osuđeni' na igranje "play-in" turnira.

Takav će scenarij pokušati izbjeći Brooklyn Netsi koji su gostujućom pobjedom nad Detroit Pistonsima 123-108 došli na korak bliže osiguravanju šeste pozicije koja donosi izravan plasman u doigravanje. Netsi (44-36) imaju dvije pobjede više od sedmoplasiranog Miami Heata (42-37).

Mikal Bridges je sa 26 koševa i šest asistencija bio najbolji igrač Brooklyna, Nic Claxton je imao 19 poena i sedam skokova, a Joe Harris je dodao 18 koševa. U 11. uzastopnom porazu Pistonsa R.J. Hampton je došao do učinka karijere od 27 poena, a Jaden Ivey je spojio 23 koša i 10 asistencija.

Na Istoku su "zacementirane" pozicije prvih pet momčadi. Celticsi su drugo mjesto osigurali pobjedom 97-93 nad Toronto Raptorsima, iako su bili bez Jaysona Tatuma, Marcusa Smarta i Ala Horforda. U takvom sastavu Malcom Brogdon je bio najbolji strijelac Bostona sa 29 koševa, a Jaylen Brown je imao 25 poena, 11 skokova i pet asistencija. Pascal Siakam je sa 28 koševa i 11 skokova bio najbolji igrač Toronta (40-40) koji se s Atlantom (41-39) bori za osmo mjesto.

Hawksi su na svom parketu svladali Washington sa 134-116. Trae Young je ubacio 25 koševa uz 16 asistencija, John Collins je dodao 23 koša, a Dejounte Murray je spojio 19 poena i sedam skokova. Daniel Gafford je sa 25 koševa bio najbolji kod Wizardsa.