SLIJEDI TROICKI

Čilić ekspres: Nadam se hrvatskom finalu

06.02.2009 u 19:03

Bionic
Reading

U prvom međusobnom dvoboju hrvatskih tenisača na zagrebačkom indoorsu Marin Čilić nije imao problema s plasmanom u polufinale. Njegov vršnjak Antonio Veić pružio je solidan otpor, ali razlika u klasi još je očita i susret je završio rezultatom 6:2, 7:6(6)

Čilić je autoritativno ušao u susret i borbenom Veiću odmah oduzeo servis. Lošinjanin zavidnih trkačkih kapaciteta s vremenom je 'otresao' nervozu najvažnijeg susreta karijere, no uspio je samo usporiti Čilićev put prema sljedećem kolu.

Nakon prvog seta, u kojemu je poražen sa 6:2, Veić je pokazao zube Čiliću, kojega još nikada u raznim uzrasnim kategorijama nije pobijedio. Iskoristio je svoju jedinu break loptu u meču i poveo sa 2:0. No, Čilić je ekspresno uzvratio i otpuhao miris iznenađenja. Veić je u narednim gemovima spasio šest lopti za obrat i drugi set odveo do tie breaka, u kojemu je stigao zaostatak od 5:1 i 6:4.

Ipak, Čilić, koji istini za volju nije briljirao, iskoristio je treću meč loptu i bez izgubljenog seta izborio dvoboj s Viktorom Troickim za svoje prvo finale u Zagrebu.

Obojica su primila ovacije na odlasku, iako se u Domu sportova ni ovaj put nije skupilo više od 1.500 gledatelja.

'Ušao sam nervozno. prepao sam se i Čilića i publike i za 'dvije minute', hopa, ode prvi set. On je pokazao zašto je 20. igrač svijeta, a ja sam si dokazao da, ako održim ovakvu razinu igara, mogu ući među najboljih 100. Još tri tjedna igram na tvrdoj podlozi, a onda prelazim na zemlju. Onda se mora sve prašiti', rekao je bez straha, za razliku od nastupa pred televizijskim kamerama.

'Prepao sam se televizije više nego Čilića. Uvijek kad hoćeš biti pametan, ispadneš tele. Sad baš gutam, ajmo još malo pričati', osvojio je simpatije prisutnih 20-godišnji Veić za kojega ćete još puno puta čuti.

Uslijedio je pobjednik, već rutiner na velikoj sceni koji ove godine ima omjer pobjeda i poraza 11:1.

'On se uplašio, a ja sam bio preoprezan i nismo odigrali na svojoj razini. Srećom, služio me servis i u ključnim trenucima sam reagirao vrlo dobro.'

Čiliću slijedi dvoboj protiv srpskog predstavnika Viktora Troickog.

'Gledao sam ga protiv Ljubičića. Dobro se kreće, čvrst je, ne poklanja puno poena i dobro servira. Najvažnije je da servisima dolazim do lakših poena.'

 

Posljednji hrvatski finale odigrali su Prpić i Ivanišević u Umagu 1990. godine. Subota je dobra prilika za dugoočekivanu reprizu.

'Je, dobra je šansa, ali nećemo imati lagan posao. Jasno, imat ćemo ulogu laganih favorita, ako zbog ničeg drugog, zbog domaće publike. Nadam se da će dva Hrvata igrati za naslov', kazao je Čilić.