EP U TAJLANDSKOM BOKSU

Cikatić: Očekujemo tri medalje i generala Gotovinu

22.10.2016 u 14:43

Bionic
Reading

U nedjelju navečer u Velikoj dvorani Gripe u Splitu započinje Europsko prvenstvo u tajlandskom boksu - Muay thai u kojem će sudjelovati nekoliko stotina boraca iz 40 zemalja, najavljeno je to na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je organizator prvenstva, bivši hrvatski kickboksač i prvi pobjednik turnira K-1 Grand Prix u Japanu 1993. godine Branko Cikatić najavio da će borbe iz gledališta pratiti i general Ante Gotovina.

Svečano otvaranje je predviđeno sutra u 19 sati, u velikoj dvorani na Gripama, a kako je na današnjoj konferenciji za medije otkrio Cikatić do danas je u Split stiglo 29 reprezentacija sa 250 boraca od čega 15 iz Hrvatske, te do početka borbi očekuju dolazak još desetak reprezentacija. Kazao je da očekuje dobre borbe, te da će im na prvenstvo doći i predstavnici Međunarodnog olimpijskog odbora kako bi provjerili na koji se način taj sport uklapa u Olimpijske igre.

'Mi ćemo 2024. godine biti na Olimpijskim igrama jer nam je cilj ispuniti sve norme kako bi ovo postao olimpijski sport', kazao je Cikatić i najavio kako će, iako se prvenstvo otvara u nedjelju, prve eliminacijske borbe biti u ponedjeljak, dok će finali biti sljedeću nedjelju, 29. listopada.

'U priključenju Olimpijskom odboru nam je puno pomogao naš počasni predsjednik, Ante Gotovina, a ovaj se sport prvi put demonstrirao na Svjetskim vojnim igrama u Zagrebu prije 18 godina. Sport postaje sve priznatiji, a mislim da je fizička sprema vrlo bitna kako za vojsku tako i za policiju, te ostale institucije, pogotovo mlade', izjavio je Cikatić.

Priznao je da od naših boraca očekuje tri medalje i to čak dvije od žena. Dio novca od ulaznica, koje će se po cijeni od 30 kuna naplaćivati samo za polufinale i finale sljedećeg vikenda, ići će u Fond protiv nasilja i droge koji će ubrzo osnovati, najavio je. U Split je zbog ovog prvenstva stigao veliki broj sudionika, njihovih trenera i članova obitelji, a natjecatelji su iz mnogih zemalja, no najviše prednjače Rusi, Njemci, Nizozemci, Turci, Mađari, Šveđani i Litvanci.

Tajlandski boks je borilačka vještina koja je nastala kao produkt stalnih sukoba narodaThai na putu sa jugoistoka Kine na područje današnjeg Tajlanda. U Hrvatskoj se taj sport pojavljuje 1984. godine kada je osnovan prvi klub, dok ih je danas već 20. Posljednje 23 godine se u Hrvatskoj organiziraju državna prvenstva, a već 19 godina naši sportaši nastupaju na europskim i svjetskim natjecanjima.

Prvenstvo će se održavati do 29. listopada.