Giannis se vratio

Chris Paul punih 16 godina pripremao se za nastup u svom prvom finalu NBA-a i odigrao je povijesnu utakmicu; u Phoenixu zabrinuti zbog Hrvata Šarića koji se ozlijedio već nakon dvije minute

07.07.2021 u 08:35

Bionic
Reading

Finalna serija NBA lige započela je domaćom pobjedom Phoenix Sunsi koji su, na svom parketu pred devet tisuća navijača, sa 118:105 nadigrali Milwaukee Buckse

Punih 16 sezona jedan od najboljih playmakera svijeta Chris Paul čekao je ovaj trenutak. Čekao je punih 16 sezona da napokon zaigra u finalu NBA lige.

A kako su rekli neki njegovi suigrači, cijelu karijeru se za ovo pripremao. Utakmicu je završio sa 32 koša i devet asistencija uz dodatak kako je u ključnoj trećoj četvrtini ubacio 16 koševa.

U trećoj četvrtini Phoenix se odvojio i imao je u nekoliko navrata 20 koševa prednosti, a u uoči zadnje četvrtine 17 koševa viška (92:75). Milwaukee je u zadnjoj četvrtini uspio doći na minus od sedam poena (94:101), ali ubrzo se Phoenix vratio na dvoznamenkastu prednost i pobijedio sa 13 koševa razlike (118:105).

Podatak kako je Chris Paul ubacio ili asistirao za 54 koša svoje momčadi je treći najveći učinak u povijesti NBA-a za debitanta u finalu. Samo su Allen Iverson i Michael Jordan imali bolji učinak od njega u svojoj prvoj finalnoj utakmici. Čudesno!

No, usprkos pobjedi u Phoenixu su i zabrinuti jer se pri jednom doskoku pred kraj prve četvrtine ozlijedio hrvatski košarkaš Dario Šarić (desno koljeno) i više se nije vraćao u igru te je šepajući napustio teren. Zasad nije poznata težina ozljede, ali svakako ne izgledalo dobro. Kako je to izgledalo kada se Šarić ozlijedio pogledajte OVDJE.

Uz vođu momčadi paula kod Sunsa sjajan je bio Devin Booker koji je ubacio 27 koševa dok je centar Deandre Ayton utakmicu završio sa 22 koša i 19 skokova (uz 80% šuta iz igre!)čime je ušao u istu rečenicu s legendarnim Kareemom Abdulom-Jabbarom.

Kod Milwaukee Bucksa najbolji je bio Khris Middleton s 29 koševa, a povratnik u momčad nakon ozljede Giannis Antetokounmpo (propustio je dvije zadnje utakmice!) susret je završio s 20 koševa i 17 skokova.

Sljedeća utakmica igra se u petak, također u Phoenixu. Igra se na četiri pobjede…

Milwaukee je svoj jedini naslov osvojio 1971. godine, a zadnje finale igrali su 1974. Bilo je to doba kada su za Buckse igrale velike zvijezde NBA lige Kareem Abdul-Jabbar i Oscar Robertson. Sunsima je ovo treće finale NBA lige (1976, 1993, 2021). U zadnjem 1993. godine predvodio ih je Charles Barkley koji je bio u toj sezoni najkorisniji igrač lige, ali u finalu su izgubili sa 2-4 u pobjedama od Jordanovih Chicago Bullsa.