nitko nije očekivao

Čak 33.000 kovanica s likom Rogera Federera razgrabljeno je mjesec dana prije puštanja u prodaju

06.12.2019 u 14:10

Bionic
Reading

Švicarci su u čast najboljeg svjetskog tenisača Rogera Federera odlučili izdati kovanice s njegovim likom. Vlada je dala posebno odobrenje kako bi prvi put u povijesti Švicarske živa osoba dobila tu čast, ali kad je Roger Federer u pitanju sve je moguće. Tako je odlučeno da će se u prodaju u siječnju sljedeće godine pustiti 33.000 kovanica. No, sve su već rasprodane...

Prvi čovjek 'Swissminta', tvrtke koja prodaje kovanice s likom Rogera Federera, Marius Haldiman je otkrio kako je nastala iznenadna i jednostavno nevjerojatna potražnja za novčićima čija je nominalna vrijednost 20 švicarskih franaka.

'Imali smo 2 i pol milijuna klikova na našoj službenoj stranici. Bilo je previše, naša on-line trgovina to nije mogla podnijeti. Očekivali smo i planirali veliku potražnju, ali nismo nikad ni zamišljali da će biti ovako velika', priznao je Haldiman.

Tako je, barem za sada, prodaja završena. Naručeno je svih 33.000 kovanica s 'glavom Federera'! Iako mu je nominalna vrijednost 20 švicarskih franaka (što je oko 20 dolara), on se prodavao za 30 dolara!

Kolekcionari već sada predviđaju da bi mu cijena trebala rasti, posebice u trenucima kad Roger Federer objavi umirovljenje.

  • +9
Tenis, Mexico City; Roger Federer - Alexander Zverev, rekord 42.517 gledatelja Izvor: Profimedia / Autor: CLAUDIO CRUZ / AFP / Profimedia

Kovanica od 20 franaka nema više u prodaji, a 23. siječnja bi se na tržištu trebalo naći 22.000 novih komada koji će biti još kvalitetniji, ali to nije sve!

Još 40.000 novčića će biti u prodaji u svibnju 2020. godine, ali razlika je što će ti novčići biti zlatni, što znači da će biti još vrjedniji! Neki su spremni riskirati jer kažu da će jedna ta zlatna kovanica vrijediti čak 700 dolara!

>> Zbog Rogera Federera mijenjaju stoljetnu tradiciju; niti jedan Švicarac za života nije dobio ovakvu počast

  • +7
Roger Federer vs Novak Đoković, Masters u Londonu, 2019. Izvor: EPA / Autor: WILL OLIVER