PREKID ZBOG POTOPA

Buttonu slavlje u kaosu VN Malezije

05.04.2009 u 13:09

Bionic
Reading

Velika nagrada Malezije u Formuli 1 donijela je rijetko viđen kaos na stazi. Nepredvidljivo vrijeme poigravalo se sa živcima vozača i njihove logistike, a snažan pljusak nakon 32 kruga je prekinuo utrku

S prve startne pozicije krenuo je ove godine prvi favorit za naslov, Brawnov pilot Jenson Button. Englez nije startao na idealan način i nakon dva zavoja prestigli su ga vodeći Nico Rosberg te Trulli i Alonso.

Sve je bilo pod kontrolom do prvih ulazaka u boksove, kada je prvi put pala kiša. Faktor sreće nekim je vozačima omogućio nastavak utrke na adekvatnim gumama, a iz takve situacije najviše je izvukao Toyotin Nijemac Glock, koji je na gumama intermediate krčio put prema vrhu i zasjeo na drugu poziciju, iza Buttona koji se uspio vratiti na čelo.

Nakon deset krugova vožnje po mokrom asfaltu kiša je doslovno potopila pistu i stazom su zavijorile crvene zastave koje su signalizirale prekid utrke. Kako se u tom trenutku nisu odvezle dvije trećine predviđenog broja krugova, situacija se zakomplicirala.

Prema pravilniku, naime, u tom slučaju bodovi se dodjeljuju, ali se dijele s dva, odnosno svaki od osam prvoplasiranih dobiva polovinu predviđenih bodova. Konačna odluka zadržavala se do posljednje raspoložive minute, no organizatori su na kraju morali kapitulirati i proglasiti prijevremeni kraj.

U tom trenutku vodeći je bio Jenson Button, koji je tako došao do treće pobjede u karijeri (druge uzastopne) i do pet bodova. Iako je u trenutku prekida Glock bio drugi, konačni poredak radio se na osnovi plasmana na kraju posljednjeg završenog kruga, a tada je drugi bio Nick Heidfeld, koji je ponio četiri boda.

Glocku je pripalo treće mjesto i tri boda, a poredak do osmog mjesta bio je Trulli (2,5), Barrichello (2), Webber (1,5), Hamilton (1) i Rosberg (0,5).

Tako je u vodstvu vodeći ostao Button s maksimalnih 15 bodova, a prati ga momčadski kolega Rubens Barrichello sa 10 bodova. Zakomplicira li se situacija na vrhu, iako sada ne izgleda tako, moglo bi biti posebno zanimljivo, jer teoretski u borbi za naslov može odlučiti i pola boda.

'Luda utrka. Na vrijeme sam se vratio na vrh nakon lošeg starta, jer na kraju se više nije moglo voziti. Bilo je teško odabrati gume, ali uspjeli smo. U zadnjem krugu smo bili sramotno spori, ali bolje se nije moglo. Da se utrka nastavila, mislim da bi svi poispadali', rekao je nakon utrke sretni Button.