OBOSTRANA ŽELJA

Britanci spremaju ubitačnu kombinaciju: Emma Raducanu i Andy Murray u paru na Wimbledonu?

07.06.2022 u 15:25

Bionic
Reading

Kakav bi ovo bio zalogaj za mladu Britanku! Pred vratima je igranja u paru s najvećim britanskim tenisačem svih vremena

U povijesti tenisa nije bilo puno igrača koji su se kao tinejdžeri odlučili okušati u konkurenciji parova. Jedna od rijetkih mogla bi postati 19-godišnja Emma Raducanu. I to s kakvim igračem na kakvom turniru. Sa sunarodnjakom i velikanom svjetskog tenisa, 35-godišnjim Andyjem Murrayem na domaćem Wimbledonu.

Osvajač 46 naslova, tri Grand Slama (dva Wimbledona i US Open), dva olimpijska zlata te lijepih 14 Masters 1000 turnira zaslužio je još više, no imao je tu nesreću da se rodio u pogrešno vrijeme i bez obzira na kvalitetu kakvu prikazuje, pored velike trojke i ta tri Grand Slama su velika stvar. U doba prošlog stoljeća ovakav igrač bi vjerojatno i dvoznamenkasti broj GS-ova dohvatio, a s vremenom su i ozljede i umjetni kuk kumovali padu u njegovoj igri zadnjih godina, no zato u parovima prikazuje odličan tenis.

Po 11 pobjeda protiv Đokovića i Federera te sedam protiv Nadala mogu ostvariti samo velikani, a takav je Andy Murray. Dvije pobjede su itekako posebne. Prva iz 2012. kada je pomeo Federera u finalu Olimpijskih Igara u Londonu, a druga iz 2016. kada je u finalu ATP Finalsa svladao Đokovića u izravnom okršaju za zaključivanje sezone na prvom mjestu ATP ljestvice. Ta mu je sezona ujedno bila i najuspješnija jer je osvojio rekordnih devet titula, od čega i drugi Wimbledon, drugo olimpijsko zlato te zaključivanje sezone na prvom mjestu ATP ljestvice.

'Prošle godine smo razgovarali o tome, ali oboje smo završili u pojedinačnoj konkurenciji. Volio bih jednom zaigrati s Emmom u paru. Siguran sam da ćemo se oboje usredotočiti na dobre rezultate u pojedinačnoj konkurenciji, ali da – volio bih to učiniti', rekao je Murray.

Nakon neočekivanog osvajanja prošlosezonskog US Opena Emma je u padu u formi iz kojeg se ne uspijeva izvući već devet mjeseci koliko je prošlo od tog US Opena, ali na kakav način ga je osvojila. Prvo je u kvalifikacijama pomela Schoffs, Bolkvadze i Sherif, a onda je u glavnom ždrijebu redom mljela Voegele, Zhang, Sorribes Tormo, Rogers, Benčić, Sakkari i u finalu još jednu senzaciju Leylu Fernandez.

Ukupno je u tih deset mečeva bez izgubljenog seta izgubila okruglih 50 gemova, a najbolje je prošla Bolkvadze koja je izgubila 6-3 i 7-5, dok je Sorribes Tormo ostala na svega jednom gemu. Od tad joj je omjer pobjeda i poraza 10-13. Nikako da poveže tri pobjede. Često je ispadala u prvom kolu, a najdalje je dogurala u četvrtfinalima prošlosezonskog Cluja gdje je zapela od Kostyuk te ovosezonskog Sttutgarta gdje je pružila dobar otpor prvoj tenisačici svijeta Igi Swiatek, ali je poražena 6-4 i 6-4.

Od US Opena gotovo cijelo vrijeme je na rubu ulaska u Top 10 na WTA ljestvici. Trenutno drži 11. poziciju. Zanimljvo, ne dijeli mišljenje s Murrayjem oko dogovaranja igranja u paru.

'Nismo zapravo Murray i ja razgovarali o tome da zaigramo u parovima, ali to je nešto što oboje želimo učiniti. Nadam se da će se to uskoro dogoditi', kaže Raducanu.

Prošle sezone je u pojedinačnoj konkurenciji na Wimbledonu Andy Murray zapeo u trećem kolu protiv Kanađanina Dennisa Shapovalova dok je Emma Raducanu predala meč osmine finala Hrvatici s australskom putovnicom Ajli Tomljanović. Hoće li ovaj dvojac zaigrati zajedno na najvećem teniskom turniru na svijetu doznat će se do početka samog turnira.