RASISTI NOVOG KOVA

Borussia u borbi protiv neonacista u navijačkim redovima

22.10.2012 u 09:43

Bionic
Reading

Pripadnici ekstremno desničarske, neonacističke skupine infiltrirali su se među navijače dortmundske Borussije – jesu li oni među inicijatorima nereda prilikom subotnjeg rurskog derbija sa Schalkeom?

Dugo je u Dortmundu vladala samo pozitiva. Čudesni preobražaj kluba koji je prije šest godina bio na samom rubu bankrota i prijetilo mu je gašenje pokrenuli su novi čelnici koji su prešli na posve transparentno i odgovorno poslovanje, a podršuku su im dali izuzetno brojni navijači kampanjom 'Wir sind Borussia', u kojoj su kupovali dionice i sezonske ulaznice te jačali svijest o važnosti kluba za lokalnu zajednicu. Dolaskom karizmatičnog Jürgena Kloppa za trenera stigla je i napadačka igra sa stalnim presingom i brzim dodavanjima, a onda i rezultati – Borussia je 2011. na iznenađenje svih pokupila bundesligaški naslov, a onda to ponovila i prošle sezone.

Ove je, međutim, dosta nesigurno krenula u domaće prvenstvo i poslije osam kola zaostaje već 12 bodova za vodećim Bayernom, koji ima stopostotni učinak. Proteklog je vikenda izgubila kod kuće od Schalke u rurskom derbiju, ali utakmicu su obilježili rijetko viđeni neredi u kojima su sudjelovale pristaše obaju momčadi. Uhićeno je blizu 200 ljudi, od kojih su većina Schalkeovi navijači – policija je upotrijebila vodene topove kako bi ih spriječila u pokušaju da sruše ogradu na stadionu prije početka utakmice. I jedni i drugi napali su policajce na ulici i kamenovali ih, a domaći huligani uništili su inventar jednog restorana.

I dok su mnogi ostali u šoku scenama nasilja koje su podsjetile na osamdesete godine, kada su huliganski obračuni u Njemačkoj bili puno češći, postoje osnovane sumnje da su među inicijatorima nereda bila ekstremno desničarska, neonacistička skupina koja se u posljednje vrijeme infiltirirala među Borussijine navijače. Budući da se na dan huliganskog kaosa dogodilo i nekoliko rasno motiviranih napada na ulicama Dortmunda, dio njemačkih novinara spekulira da su ti tipovi svjesno išli za time da iskoriste nerede kao paravan za svoja zlodjela.

U prvoj polovici ove godine prijavljeno je više od 1500 ultradesničarskih zločina u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, u koju osim Dortmunda i Gelsenkirchena spadaju još dva grada s bundesligaškim momčadima: Düsseldorf i Leverkusen. To je značajan porast u odnosu na isto razdoblje lani, a policija ga povezuje s rastom skupine poznate pod imenom Autonomni nacionalisti.

Oni su sasvim drugačiji od tipičnih priglupih skinheada koji žive za opijanje i tuču, a glavna im je karakteristika to što se vizualno ne razlikuju od 'običnih' ljudi – oni ne nose primjetna ultradesničarska obilježja, odjeću niti frizure, ne pokazuju u svakom situaciji neprijateljstvo prema imigrantima ili osobama druge boje kože. Njihovi napadi su pomno isplanirani, a time i opasniji. 'Današnji neonacisti sebe doživljavaju kao avangardu. Oni mogu pojesti turski kebab prije kretanja u akciju mlaćenja imigranata', izjavio je za Reuters njemački novinar Johannes Radke.


Problem je najnaglašeniji u Dortmundu, a ovi nacisti novog kova su, očekivano, za jedno od polja svog dokazivanja izabrali tribine ogromnog Westfalenstadiona, na kojima se redovito okuplja po 80.000 ljudi. U kolovozu je ondje na najvećoj, južnoj tribini razvijen transparent s natpisom 'Solidarnost s NWDO-om' – radi se o političkoj skupini Nationaler Widerstand Dortmund (Nacionalni otpor Dortmund), koju je njemačka vlada zabranila. Ultradesničari su se počeli pojavljivati i na utakmicama rezervnih momčadi i mlađih Borussijinih kategorija.

Valja reći da je ogromna većina navijača odlučno zauzela stav protiv takvih pojava i najavila da će se sami obračunati s njima. U priopćenju za javnost koje je izdala udruga Borussijinih navijača oštro su osuđeni izrazi netolerancije, rasizma i nasilja viđeni na tribinama, a u njemu se kaže: 'Pokažimo solidarnost i dajmo svima jasno do znanja da ne dijelimo takve stavove i da nećemo dopustiti tim ljudima da iskorištavaju naš nogomet za svoje političke svrhe'.

Klub je također napravio svoj dio posla. Prije početka sezone uložio je 250.000 eura u sofisticirani sustav video nadzora, koji je pomogao u identificiranju i privođenju onih koji su razvili sporni transparent. Sada svi koji pomišljaju na bilo što slično moraju na umu imati da su praćeni i da ih se vrlo lako može prepoznati. 'Naš nove kamere vrijedile su svakog centa', izjavio je Borussijin predsjednik Hans-Joachim Watzke. 'Kad je riječ o rasizmu, provodimo politiku nulte tolerancije i odlučni smo u namjeru da isušimo tu močvaru.'

No i dortmundski neonacisti, koji na legendarnoj Južnoj tribini regrutiraju istomišljenike, pokazali su uistinu kameleonsku sposobnost prilagodbe i sve ih je teže detektirati. Na samom stadionu im je djelovanje dobrim dijelom onemogućeno sigurnosnim video nadzorom, ali – ako je vjerovati onome što se piše o neredima na dan rurskoj derbija – čini se da traže nove načine za ispoljavanje svoje mržnje. Bilo bi zaista tragično da naprave mrlju na jednoj od najljepših klupskih nogometnih priča zadnjih godina – priči o Borussiji, koja još uvijek traje...