ŽIVI BILI PA VIDJELI

Bore se za fotelje, pa hrvatskoj atletici obećali 'brda i doline'

10.01.2015 u 17:24

Bionic
Reading

Dopredsjednik Europske atletske federacije (EAA) Jean Gracia izrazio je spremnost te federacije na suradnju sa Hrvatskim atletskim savezom (HAS) radi razvoja atletike u Hrvatskoj.

'Europska atletska federacija spremna je surađivati s Hrvatskim atletskim savezom radi napretka atletike u Hrvatskoj koja ima dvije fantastične atletičarke Blanku Vlašić i Sandru Perković, ali postoje mogućnosti da se atletika u Hrvatskoj uspješno razvija', rekao je u subotu Gracia novinarima u Splitu.

Gracia, koji je i predsjednik komisije EAA za razvoj, na poziv novoizabranog predsjednika HAS-a Ivana Veštića boravio u višednevnoj posjeti Hrvatskoj tijekom koje je obišao sportske objekte na splitskom i makarskom području.

'U Makarskoj smo razgovarali s gradonačelnikom Tonćijem Bilićem koji je rekao da je sportski centar u tom gradu potrebno dopuniti kako bi se na njemu mogle trenirati sve atletske discipline uključujući i bacanje koplja, kladiva i diska, te skokovi u vis i s motkom. Ako se to poboljša onda bi u Makarsku na treninge mogli dolaziti ne samo atletičari iz Hrvatske nego i iz cijele Europe jer Dalmacija ima pogodnu klimu', istaknuo je Gracia i naglasio da Makarska već ima dobre smještajne uvjete za sve atletičare koji bi došli na pripreme.

On je istaknuo da EAA može pomoći u izobrazbi atletskih trenera i sudaca, ali da nema financijskih sredstava za gradnju stadiona.

'Važna je veza s Europskom unijom jer tu ima sredstava koja se mogu dobiti za pomoć nacionalnima atletskim savezima', kazao je Garcia napomenuvši da je s Veštićem razgovarao o izgradnji atletskog stadiona u Vukovaru pri čemu bi mogla pomoći i njegova zemlja Francuska.

Gracia je u Splitu posjetio dvoranu u kojoj trenira Blanka Vlašić te se ondje sastao sa njenim ocem i trenerom Joškom Vlašiće, a posjetio je i splitske stadione Park mladeži i Poljud na kojima postoje atletske staze.

'Tužno je bilo vidjeti kako je na prekrasnom stadionu Poljud dosta oštećena atletska staza pa se na tom stadionu u sadašnjim okolnostima ne bi mogle organizirati atletske manifestacije', rekao je Gracia naglašavajući kako je sport, važan za stabilan razvoj društava jer integriranjem mladih u sport, a poglavito u atletiku, mogle bi se izbjeći stvari ako što je bio nedavni teroristički napad u Parizu gdje je ubijeno 12 novinara i karikaturista satiričnog lista Charlie Hebdo.

Predsjednik HAS-a Ivan Veštić istaknuo je kako je povoljna klima nekad bila standard za atletiku ali to više nije te je potrebno dorađivati infrastrukturu da bi se privuklo atletičare.

'Srećom investicije u atletsku infrastrukturu nisu skupe, a nama se javljaju atletičari iz cijele Europe koji bi rado došli na Jadransku obalu trenirati i pripremati se za natjecanja ali moramo napraviti iskorak i poboljšati infrastrukturu', kazao je Veštić

Po njegovim riječima potencijalno je cijela Jadranska obala prikladna za razvoj atletskih centara i uz male investicije možemo imati atletske centre u Splitu, Makarskoj, Omišu, Puli, Medulinu, Poreču i Zadru. Dodao je kako je u svijetu sve popularnije trčanje u prirodi, te da posebice Makarska ima predispozicije za razvoj takvog trčanja pošto je smještena podno Biokova.

U travnju ove godine održat će se izbori za novog predsjednika Europske atletske federacije, a Gracia je rekao kako su uz njega svoje kandidature za tu funkciju poslali i po jedan predstavnik iz Norveške i Finske.

'EAA ima 50 zemalja članica od kojih svaka daje po jedan glas, a to znači da će za pobjedu na izborima za novog predsjednika EEA biti potrebno 26 glasova', zaključio je Gracia